Montblanc

Els ancians de la residència Llar Conca de Barberà reben la visita de Nuka

Nuka és un dispositiu de companyia i assistència personal destinada a millorar la qualitat de vida de les persones grans

Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili i professionals assistencials de la Generalitat han iniciat aquest dimecres la fase de treball de camp del projecte MyRobot, una iniciativa del Departament d’Antropologia i Treball Social per determinar l’impacte dels robots de companyia en persones amb i sense demència. Aquesta primera sessió, en què els ancians han tingut el primer contacte amb Nuka, el robot amb aparença de cadell de foca, ha tingut lloc a la residència Llar Conca de Barberà, a Montblanc.

Tot i que en un primer moment l’aparença del robot ha sorprès els residents, el seu aspecte de seguida els ha cridat l’atenció. En pocs moments tots esperaven el seu torn per interactuar amb Nuka. “Es tracta d’una eina poc estudiada en la seva vessant social de comunicació, d’interacció; a partir d’ara hem de veure com es desenvolupa en la normalitat del dia a dia”, deia Blanca Deusdad, investigadora del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social i coordinadora del projecte. M. Carmen Castelló, directora del centre, valora molt positivament iniciatives com aquesta, amb la finalitat de millorar la qualitat de vida de persones que, en la darrera etapa de la seva vida, es veuen afectades per disfuncions cognitives: “La rebuda ha estat molt bona i l’expectativa és gran; cada cop tenim residents més gent gran amb problemes de comunicació. Esperem que Nuka els la faciliti”.

La primera jornada de treball de camp ha de permetre als investigadors relacionar la reacció dels residents quan entren en contacte amb el robot amb les idees preconcebudes que tenen sobre aquests dispositius de companyia i assistència personal. Per fer-ho, mitjançant un qüestionari especialitzat, han registrat els coneixements i l’actitud vers els robots dels avis abans de presentar-los la Nuka, que estarà disponible a la residència de Montblanc durant 25 dies, en els quals professionals i investigadors podran registrar el seu impacte en la vida diària dels residents i la seva relació amb les famílies.

Els robots socials com a eina terapèutica

En els últims anys, els robots socials han esdevingut una eina atractiva de suport terapèutic. Poc a poc, comencen a introduir-se al sector de les cures, complementant la feina dels professionals en l’atenció a persones grans amb demència, l’acompanyament als pacients de càncer en el seu tractament o als infants ingressats a les ales pediàtriques dels hospitals. Nuka n’és un exemple destacat, desenvolupat per Takanori Shibata, de l’Institut d’Investigació de Sistemes Intel·ligents del Japó.

Si bé existeixen estudis que demostren els seus efectes positius en situacions d’ansietat o agressivitat, l’equip de la URV estudiarà la capacitat de Nuka per influir en les dinàmiques socials i fomentar la inclusió de persones a la comunitat. “Els aspectes tecnològics i psicològics dels robots han estat investigats en el passat, però encara queda molt per entendre sobre el seu paper com a eina d’inclusió social”, considera Blanca Deusdad, coordinadora del projecte juntament amb Fernando Vidal.

El projecte, anomenat MyRobot, treballarà amb dades de vuit residències de Catalunya, el País Valencià, Extremadura i Castella i Lleó. No obstant això, degut a la gran expectació que ha generat la iniciativa en la comunitat investigadora i assistencial, els coordinadors es plantegen “ampliar la mostra tant com resulti possible”. MyRobot es desenvoluparà de forma col·laborativa amb investigadors d’altres universitats espanyoles i internacionals i es preveu que s’allargui fins l’agost de 2027.

Nuka, el robot d’assistència personal

Nuka no és només un dispositiu mèdic, sinó un robot d’assistència personal dissenyat per interactuar amb els usuaris de manera empàtica. Emula l’aparença d’una cria de foca ja que, normalment, les persones no han interactuat mai amb aquest animal i això facilita que l’acceptin. “Si fos un gos o un gat, el cervell humà ja sabria com són i no hi hauria tanta facilitat per connectar amb el robot; se’l veuria com una eina i no com un animal de veritat”, expliquen els investigadors.

L’ús de robots socials com Nuka representa un pas important cap a una atenció més inclusiva i humanitzada per a persones grans amb demència i altres tipus de pacients. Aquest projecte no només busca documentar-ne els beneficis, sinó també establir els aspectes ètics i socials per a la seva implementació a gran escala. Amb el temps, poden esdevenir eines indispensables en residències i hospitals.

Ismael Redacció Lobo

Missatges recents

18 km de cues a l’AP-7 per un nou accident múltiple

El Servei Català de Trànsit (SCT) ha informat que s'estan produint diversos quilòmetres de cues a l'AP-7 a les comarques…

53 minuts fa

ERC demana a la Paeria suport a la rehabilitació de l’edifici modernista Magí Llorens

El grup municipal d’Esquerra Republicana a la Paeria demanarà al govern municipal que s’impliqui activament en la rehabilitació de la…

60 minuts fa

La recollida d’escombraries ‘porta a porta’ no funciona a Andorra la Vella

El sistema de recollida de les deixalles porta a porta que Andorra la Vella va instaurar en el passat mandat…

1 hora fa

Arriba a Barcelona el Port Olímpic Living Lab

El dijous, 24 d'abril, el Port Olímpic de Barcelona acollirà la primera trobada del Port Olímpic Living Lab, un nou…

2 hores fa

VÍDEO | 4 joves destrossen un cotxe al polígon de Valls i fugen corrents

Nou cas de vandalisme juvenil al Camp de Tarragona, ara al polígon de Valls, després que quatre joves hagin provocat…

2 hores fa

Moren un nen de 10 anys i la seva àvia en xocar amb el cotxe contra un mur

Una dona de 55 anys i un nen de 10 anys han mort després de xocar amb el seu cotxe…

2 hores fa