Destacades

Òscar Ordeig: “No travessarem les línies vermelles de Vox i Aliança Catalana”

Entrevistem al cap de llista del PSC a Lleida, Pirineu i Aran per les eleccions del 12 de maig

Òscar Ordeig repeteix com a cap de llista dels socialistes a la circumscripció de Lleida a les eleccions al Parlament d’aquest diumenge 12 de maig. Nascut a Vic l’any 1978, tot i que actualment residint a Lleida ciutat, el cap de llista del PSC de les Comarques de Lleida, Pirineu i Aran ens rep a la seu del partit per conèixer una mica més de la seva vida personal i política.

Urgellenc d’adopció, casat i pare de tres fills, Ordeig afirma que és l’hora d’obrir una nova etapa en la societat catalana davant una Generalitat de Catalunya que parla molt, però que fa poc en un període de 10 anys perduts. El candidat del PSC a Lleida, Pirineu i Aran diu també que no travessaran les línies vermelles de Vox i Aliança Catalana.

Com es compagina el fet de ser pare de tres fills amb la política? I en aquest cas, ser cap de llista per aquestes eleccions al Parlament.
Doncs com totes les persones que ens puguin estar escoltant o llegint aquests dies. Intentant organitzant-se bé i desenvolupar el millor possible la responsabilitat política juntament amb la família. La vida és una qüestió d’equilibris, una d’implicar-se en la societat i intentar fer-ho el millor possible, i alhora intentar construir un projecte de vida, un projecte vital de vida on els fills també ajuden a tocar molt de peus a terra. Jo crec que la felicitat d’una persona depèn de poder desenvolupar un projecte vital, un projecte familiar, i també sentir-se útil a nivell social. Crec que tinc la sort que políticament puc intentar contribuir al fet que les coses funcionin millor.

Ens podries explicar una mica la teva trajectòria personal i perquè vas decidir entrar a la política lleidatana amb els socialistes?
Una mica per casualitats de la vida. Jo treballava a l’Ajuntament de la Seu d’Urgell, i un dels meus amics que treballava amb mi, va ser cap de llista a l’alcaldia el 2007 i vaig entrar de la seva mà. Em va demanar que l’acompanyés a la llista i que ajudés a fer poble perquè la gent jove ens havíem d’implicar i vaig entrar per treballar per la Seu. I també una mica perquè m’ho va demanar el meu amic.

Jo soc progressista i d’esquerres, i sempre he tingut una màxima de dir que no puc estar a tots els llocs, ni ajudar amb tot, però si una persona em demana que doni un cop de mà, sempre des que era petit he ajudat o facilitat a intentar ajudar amb què les persones que impulsaven canvis doncs eren pel benefici comú.

Soc progressista i d’esquerres. No puc estar a tots els llocs ni ajudar amb tot, però si una persona em demana un cop de mà, hi seré”

Des de l’inici de campanya heu dit que esteu capacitats per guanyar i governar, que la societat vol un canvi de govern per canviar l’administració i els serveis públics. Un cop al poder, quines són les principals polítiques que creieu que s’han de canviar i com ho fareu?
En primer lloc, ja he explicat que és molt important després de 10 anys de fracassos, el que cal és obrir una nova etapa i l’única persona que pot tenir prou força com per tenir la presidència i resoldre els molts temes que no han funcionat és el senyor Illa (Salvador) i el PSC. Per tant, demanem concentrar el vot per fer què?

Primer de tot dir que els 14 anys que el PSC ha estat a l’oposició també han servit per reorganitzar-se, per tenir molt clar quin és el projecte que li cal a Catalunya, per tenir uns bons equips, per conèixer el territori que no és fàcil i que tant patim a casa nostra tenir dirigents que no coneguin el nostre territori, les nostres singularitats i, per tant, tenir molt clar què cal fer a cada racó del país.

La prioritat és estabilitat institucional i legislatures de quatre anys. Cogovernança que vol dir escoltar els agents territorials, agents socioeconòmics, els alcaldes, els territoris i, per tant, escoltar i prendre decisions conjuntament. També desencallar projectes encallats des de fa 10 anys. La reforma de l’administració, no pot ser que es tardi anys a respondre al ciutadà i, per tant, agilització de la burocràcia, reforma de l’administració de la Generalitat, desencallar tots els projectes de renovables. Érem els primers en renovables i ara som els penúltims. Estem a un 15% de producció d’energia elèctrica renovable.

També el tema de l’educació, millora dels serveis públics bàsics i en el cas que ens toca a casa nostra, doncs que la veu de Lleida sigui escoltada. No tenim la influència política que ens tocaria tenint en compte que tenim el 40% de la superfície a Catalunya. Per tant, jo em comprometo a què Lleida tingui pes polític al proper Govern de la Generalitat. I això vol dir complir amb la llei de l’Aran. Això vol dir aprovar la llei de muntanya amb els recursos necessaris. I això vol dir també resoldre d’una vegada per totes les demandes incomplertes o les promeses incomplertes de Lleida ciutat i de les comarques amb el sector agroalimentari, però també amb el pla de Rodalies i amb infraestructures bàsiques.

“La prioritat és estabilitat institucional i legislatures de quatre anys. Hi ha projectes encallats des de fa 10 anys”

Voleu governar en solitari i amb majoria. Però, veient el panorama polític, on és difícil veure un escenari de majories, estaríeu disposats a pactar amb altres partits?
Nosaltres demanem una majoria àmplia a la ciutadania per poder defensar els interessos del nostre territori, i poder desencallar tots els temes que tenim a sobre amb molts incompliments dels últims 10 anys. Nosaltres hem posat dues línies vermelles que es diu Vox i Aliança Catalana. Sembla que Aliança Catalana portarà els vots a Puigdemont. Per tant, també ja veiem quin és el seu candidat. I nosaltres ja vam dir que el que cal és parlar amb tothom. Quan els ciutadans hagin votat ens hauran donat un missatge, i a partir d’aquí, la nostra obligació serà fer un govern estable, fort i valent. S’ha de ser valent per decidir determinades infraestructures. Ha de ser un govern fort que duri quatre anys i s’ha de donar estabilitat, que vol dir legislatures de quatre anys per poder pensar el país que volem a la propera dècada.

Com penseu millorar els serveis públics a les zones rurals? Heu parlat en diverses ocasions de la problemàtica del despoblament i de les 3M (Metgesses, mestresses i Mossos).
Primer de tot, el que determina la fixació de la població al territori i la lluita contra el despoblament de les zones rurals és garantir els serveis públics bàsics. És a dir, salut, educació i serveis socials bàsics. També generar oportunitats laborals. La Generalitat, que parla molt però fa poc, ha estat tota la legislatura parlant de l’agenda rural i no s’ha fet res o quasi res. I, per contra, s’ha anat desmantellant o tancant consultoris de pobles, no s’ha ajudat a potenciar l’escola rural i no s’ha ajudat a enfortir els serveis públics bàsics. Per tant, s’ha de blindar la xarxa de serveis públics bàsics de les zones rurals com la millor política pública per contrarestar el despoblament. I això està escrit i està parlat, el que passa és que hi ha un govern que té un greu problema de lideratge i de manca de gestió. Si els d’esquerra estiguessin aquí, dirien el mateix, però no ho fan.

“S’ha de blindar la xarxa de serveis públics bàsics de les zones rurals com la millor política pública per contrarestar el despoblament”

Quines propostes oferiu per millorar l’educació i crear més oportunitats pels joves?
Primer de tot vull donar un missatge de suport als treballadors i treballadores públics de la Generalitat de Catalunya que se senten menystinguts, que senten que no els escolten i que no es té en compte els recursos que necessiten per fer la feina en condicions. Tenim un pressupost rècord de la Generalitat de Catalunya en el departament d’educació i la percepció és que les coses funcionen pitjor que mai i els resultats educatius PISA són pitjors que mai.

Què oferim? 0-3 gratuït; escoltar els professionals de primària i augmentar la dotació de recursos per tal que puguin fer la seva feina en condicions i tenir molt clar que hem d’apostar per la formació contínua al llarg de la vida. Formació professional dual que fa anys que en parlem. Hi ha un dèficit de treballadors a les empreses i no estem responent, no estem posant en marxa tots els compromisos que hem agafat de la formació professional dual. El que sí que cal fer és obrir una nova etapa pel que fa a l’escola rural, que ningú en parla. Algunes de les comunitats autònomes que han tret millors resultats, alguns els atribueixen a un model d’escola rural que ha donat molts bons resultats.

I també podróem posar la formació del tema d’educació a distància. Jo crec que la formació en línia a distància, pública i privada, també té una contribució molt important per evitar que els joves hagin de marxar fora.

Com abordareu des del PSC tot el tema de la pagesia? Ja hem vist que aquest sector és molt important a Catalunya, i especialment a Lleida, i de la seva capacitat per poder paralitzar el país. Creieu que la Generalitat hauria de fer més esforços en aquest sector?
Primer volem enviar un missatge de suport incondicional als agricultors i ramaders del país. Són una peça fonamental per l’economia, pel desenvolupament econòmic i social de les zones rurals i per la salut de les persones. En segon lloc, el govern d’Esquerra d’Aragonès no entén, no ajuda, i no té projecte agrari i ho ha demostrat. Aquí el que hem de fer és obrir una nova etapa per tal d’estar al costat dels agricultors en les demandes de desburocratització i destinar els recursos necessaris per fer que les explotacions siguin viables. Modernització de regadius: enèsim incompliment amb el Canal d’Urgell i en molts altres regadius. Hem perdut lideratge en modernització que teníem a nivell de l’estat. Necessitem modernitzar els regadius, aplicació de tecnologia, relleu generacional, joves, dones, formació i lleis que afavoreixin la gestió agrària i no que la perjudiquin.

Parlem de lluita contra la fauna salvatge, les infraestructures de carreteres de camins també per les finques, cobertura 5G, fibra que també ajuda a la competitivitat de les explotacions, etc. Jo crec que hi ha molta feina a fer, però li hem de donar una mirada de professionalització de l’activitat agrària i ramadera i recordar que el sector agroalimentari és el primer sector de l’economia de Catalunya.

“El govern d’Esquerra de Pere Aragonès no entén, no ajuda, i no té projecte agrari”

Què en penseu de l’aparició dels grups d’extrema dreta amb missatges xenòfobs i racistes, i la seva entrada al poder?
Això és un fenomen internacional que passa a tot Europa i que ens preocupa. I que també ens interpel·la a fer les coses millor que mai i practicar una política de proximitat, d’escoltar i estar al costat de la gent i de complir amb tot allò que prometem. Aquí també hi ha un vot de càstig o un vot de persones enfadades i, per tant, jo crec que la millor vacuna contra el populisme és la bona política.

El que necessitem és fer un bon govern que compleixi, que estigui al costat de la gent i la política del dia a dia, que estigui a peu de carrer. Practicar política de proximitat a peu de carrer, de contacte amb la gent i que la gent vegi que escoltem, que entenem i que retornem amb polítiques públiques, allò que ens ha fet arribar el ciutadà.

“La millor vacuna contra el populisme és la bona política”

En un context en què l’independentisme s’ha vist clarament afectat, creieu que amb el retorn de Carles Puigdemont es podria tornar a viure aquella sensació de confrontació entre la societat? Com gestionareu tot aquest tema?
Jo crec que hi ha una percepció molt majoritària de la societat catalana per obrir una nova etapa. Els temps han canviat. La situació ara és més tranquil·la a Catalunya des que hi ha al govern de Pedro Sánchez. I la gent el que vol és recuperar lideratge en les polítiques públiques amb lideratge econòmic, social, lideratge en ser partícips de la transformació d’Espanya i de la transformació europea i, per tant, això no passa per tornar enrere o més confrontació.

La gent vol bona feina, bona gestió i un govern que escolti a tots els catalans i catalanes, i sobretot un president que es dirigeixi al conjunt de la ciutadania. Tornar a la confrontació seria un greu error.

“Tornar a la confrontació seria un greu error”

Quin és el teu missatge per aquelles persones que estan indecises o desencantades amb la política, i que no saben a qui votar el 12-M?
Doncs que les entenem i que les entenc. I que farem el possible per guanyar-nos la seva confiança. En els últims 14 anys les responsabilitats han estat de Junts i d’Esquerra, i les coses no han funcionat. Per tant, demanem un vot de confiança per obrir una nova etapa i per fer les coses millor. Tan important com guanyar és que hi hagi un govern fort per poder resoldre tots aquests temes que hi ha gent que es queixa tant.

Només necessitem una oportunitat, que ens donin l’oportunitat per fer-ho i demostrarem que es pot complir. La gran revolució d’aquestes eleccions és que vingui un govern que demostri que escolta a la gent, que té empatia i que pot complir. Per tant, nosaltres ens comprometem a això, escoltar, empatia i complir.

Hi ha alguna cosa més que t’agradaria compartir amb els votants catalans abans de les eleccions?
Doncs que la vida segueix després del 12 de maig i que passi el que passi, l’Òscar Ordeig, la gent de la candidatura, i la gent del PSC estarem a disposició de la gent que ens escolti, als mitjans de comunicació per intentar posar el nostre granet de sorra perquè les coses millorin. Si tothom posés el seu granet de sorra, independentment del lloc on estigui perquè les coses vagin endavant, ens estalviaríem molts problemes i les coses anirien molt millor.

Daniel Hurtado

Missatges recents

L’aeroport, clau per a una nova política turística d’Andorra

Enmig del debat, que és mundial, sobre la sostenibilitat del turisme un element que entra…

6 minuts fa

Sabadell invertirà quasi 3 MEUR en la renovació, millora de calçades i voreres de la ciutat

Un total de 2.896.310 euros es destinaran a la renovació i millora de les calçades…

7 minuts fa

La Conca de Barberà arriba al 80% de recollida selectiva durant els primers mesos del 2024

La recollida selectiva a la Conca de Barberà s'ha situat al 79,58% durant els primers…

21 minuts fa

Reus fa una valoració positiva de la Nit dels Museus 2024 a la ciutat

Amb una programació conjunta ideada pels Museus de Reus i per l’Agència Reus Promoció, el…

23 minuts fa

El Club Petanca Pas de la Casa guanya el campionat de petanca de Canòlich

La Federació Andorrana de Petanca va celebrar aquest dissabte el campionat de petanca de Canòlich,…

42 minuts fa

La 7a edició (Camina o Corre) de la dona esdevé un gran èxit amb més de 700 participants

Nou èxit aquest diumenge de la 7a edició de la CaCo (Camina Corre) de la…

43 minuts fa

Esta web utiliza cookies.