Destacades

Lleida abordarà el control de plagues amb una inversió de 44 milions d’euros en el manteniment de la ciutat

Les associacions veïnals de Lleida constaten la problemàtica de les plagues d’ocells i la brutícia que generen i la Paeria de Lleida estudia fer-hi front amb l’alliberament de falcons en tres punts de la ciutat

L’Ajuntament de Lleida ha anunciat avui que abordarà el control de plagues, especialment dels coloms, amb la nova dimensió que agafa el Pla de Manteniment i el programa Barri a Barri. Així ho ha anunciat avui l’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, acompanyat de la tinenta d’alcalde, Begoña Iglesias, després de mantenir una reunió amb els i les representants de les associacions de veïns de Lleida i que ha tingut lloc a la cafeteria Davall de La Llotja. La previsió de la Paeria de Lleida per aquest 2025 és invertir 44 milions d’euros per al manteniment de l’espai públic.

Segons ha explicat l’alcalde, durant la trobada amb els veïns i veïnes de Lleida s’ha explicat les diferents dimensions d’aquest Pla de manteniment que té a veure amb la quotidianitat del dia a dia en termes de manteniment, les actuacions específiques del programa Barri a Barri, que en aquesta edició s’ha ampliat també a l’Horta de Lleida i s’han incorporat dimensions com la senyalització vertical i horitzontal; i també el pla d’inversions que s’exten a tots els barris de la ciutat.

Pel que fa a l’Horta, la inversió en actuacions de manteniment està xifrada en 511.485 euros, que inclouen tasques de manteniment de camins, l’esbrossada de marges i cunetes, la millora de la seguretat i la senyalització, l’arranjament d’espais singulars, les àrees de recollida de brossa i la xarxa d’aigua potable.

En aquest sentit, aquest pla de manteniment té a veure amb la recollida de la brossa, neteja de carrers, control de plagues per combatre plagues relacionades amb ocells, coloms i altres; al manteniment i reposició del mobiliari urbà; el nou projecte d’inversió al voltant del nou enllumenat, que l’alcalde ha dit que “està a punt de ser adjudicat”; el nou contracte de parcs i jardins per la millora dels espais verds de Lleida; i també el manteniment dels semàfors, calcades, etc.

FOTO: D.H. / Assistents a la reunió de la Paeria de Lleida amb les associacions de veïns

10.160 incidències durant l’any 2024 per actuar a la via pública de les quals 71% han estat resoltes

FOTO: D.H. / L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, i la tinenta d’alcalde, Begoña Iglesias

Segons dades facilitades pel paer en cap, l’any 2024 es van rebre un total de 10.160 incidències per actuar a la via pública, i el nivell de resolució és del 71%. Majoritàriament, aquestes incidències tenen a veure amb la neteja dels carrers, on el nivell de resolució és del 99%, o per exemple actuacions en paviments i mobiliari urbà, que s’han registrat 2.079 incidències amb un 65% de resolució.

Des de la seva posada en marxa l’any 2017 ha passat d’unes 500 incidències anuals a un total de 6.258 l’any 2024. “Això demostra que és una bona eina per poder treballar amb aquesta aproximació entre els veïns i veïnes i la Paeria”, ha dit el paer en cap.

Durant la reunió també s’ha presentat el calendari assignat del programa Barri a Barri i els detalls amb la incorporació de l’Horta de Lleida. 

Quatre-centes persones vetllen cada dia pel manteniment de la ciutat

Finalment, el paer en cap ha destacat que “tenim 400 persones treballant cada dia al carrer pel manteniment de la ciutat i la inversió prevista per aquest 2025 en matèria de manteniment de l’espai públic és de 44 milions d’euros”. El paer en cap també ha volgut fer constància de la transparència per part de l’equip de govern a l’hora d’explicar les diferents actuacions amb les diferents associacions de veïns.

D’altra banda, la tinenta d’alcalde Begoña Iglesias ha explicat que “avui la idea era fer partícips a les entitats veïnals per escoltar les informacions que ens transmeten i perquè vegin com funciona l’Ajuntament internament per fer aquestes actuacions de manteniment a la via pública. Són les novetats d’aquest pla de manteniment ordinari que aquest any té un plus d’esforç i explicar també el Barri a Barri amb aquesta inversió d’1,6 milions d’euros a la via publica per la calçada, voreres (500.000 euros), parcs infantils (150.000 euros) i l’accessibilitat (150.000 euros)”. 

En aquest sentit, la tinenta ha destacat les millores en l’accessibilitat de la ciutat per aquelles persones que “els impedeix transitar amb normalitat per la ciutat”. També ha recordat que s’incorporaran 40 persones més al programa Barri a Barri amb la col·laboració de l’IMO.

“Estem molt pendents de la via pública. Sabem que hi ha molta feina per fer, però sí que és veritat que hem notat que hi ha un ús molt més intensiu, possiblement després de la pandèmia, que la gent gaudeix molt més de l’espai públic i ens exigeix estar més alerta i treballar més”.

Control de plagues dels ocells urbans amb l’alliberament de falcons en tres punts de la ciutat

Imatge d’uns coloms a Ciutat Jardí

Pel que fa al control de plagues dels ocells urbans, la tinenta d’alcalde ha explicat que “és un tema que preocupa molt a la ciutadania i que també havíem parlat amb l’alcalde. Ens vam adonar l’any anterior amb el Barri a Barri que vam anar a Cappont, i la gent de la brigada netejava amb guants i les seves mans els llocs infantils amb excrements d’ocells, però al dia següent tornaven a estar bruts. També a la Rambla de Ferran, per exemple, que són papereres i fanals nous que ja estan bruts d’excrements”.

Davant la desesperació dels veïns amb aquest tema, la Paeria de Lleida abordarà el control de plagues amb una licitació nova i mètodes nous.

Una de les opcions seria anar arbre per arbre, niu per niu, per tal de controlar aquestes plagues. “Sempre parlem de tudons que són els més molestos, perquè els coloms de les ciutats sí que van a les gàbies, però els tudons són els que estan causant més aquesta bruticia a la ciutat. Anirem pels arbres a les zones més importants per controlar aquestes cries”, ha explciat Iglesias.

Una altra de les opcions que també s’ha parlat és un mètode nou que consisteix en l’alliberament de falcons en tres punts de la ciutat,  ja que els tudons tenen por d’aquestes aus rapinyaires, i que s’alliberarien a la Zona Alta, l’Arnau i un tercer punt que s’està estudiant des de l’equip tècnic de Sostenibilitat.

Daniel Hurtado

Missatges recents

Port Tarragona celebra Sant Jordi amb un homenatge a Carlos Barral

Port Tarragona ja ho té tot a punt per a la celebració de Sant Jordi. Enguany, l’Autoritat  Portuària dedica la…

10 hores fa

L’antiga Masia del Barça està en perill? Els veïns de les Corts denuncien la seva situació

La Fiscalia de Medi Ambient ha obert diligències d'investigació per determinar si patrimoni protegit de la Masia del Barça ha…

10 hores fa

Badalona aposta pels joves amb una inversió de 2 milions d’euros

El Servei de Dinamització Juvenil de l’Ajuntament de Badalona donarà el tret de sortida aquest pròxim dimecres 23 d’abril a…

10 hores fa

El bus urbà en diumenges i festius es consolida a Mollet

Més de 16.000 persones van utilitzar aquest servei en dies no feiners l'any 2024. El bus urbà va començar a…

10 hores fa

Els joves de la Seu d’Urgell podran gaudir d’una prova pilot d’Espai Jove

L’Àrea de Joventut de l’Ajuntament de la Seu d’Urgell i el Pla Educatiu d’Entorn, a proposta del Consell Municipal d’Adolescents,…

10 hores fa

Sant Jordi 2025 a Sabadell: programa d’actes i novetats

Amb motiu de la Diada de Sant Jordi, Sabadell compta amb un ampli programa d’activitats adreçat a tots els públics…

10 hores fa

Esta web utiliza cookies.