Destacades

Barcelona posa en marxa el Pla Estratègic de Moda amb un pressupost d’1,3 MEUR

L’Ajuntament també ha inclòs en la proposta la redefinició i execució de la Setmana de la Moda 080

L’Ajuntament de Barcelona, de la mà de la Regidoria de Cultura i Indústries Creatives, impulsa el Pla Estratègic de Moda 2025–2030, un document de treball fruit del consens amb el sector que traça un full de ruta amb vuit línies d’actuació amb l’objectiu de posicionar la ciutat de Barcelona com referent de la moda i disseny d’autor. El pla, que vol acompanyar el creixement d’un àmbit estratègic en les Indústries Creatives de la ciutat, planteja un abordatge integral de totes les etapes, àrees i actors que en formen part. Formació, digitalització i internacionalització són alguns dels conceptes claus recollits en la mesura, que parla també de la sostenibilitat com a valor cabdal i transversal. El pla té un pressupost inicial de gairebé 1,3 milions d’euros anuals.

Les línies d’actuació previstes al pla contemplen, entre d’altres, la Reflexió estratègica integrada en l’agenda de ciutat per tal de tornar a recuperar el protagonisme de la moda dins l’ecosistema cultural i creatiu, impulsant la difusió i la promoció de la moda a través del programa d’activitats i exposicions del programa del Disseny Hub Barcelona.

També es planteja fomentar la interacció de la moda amb altres disciplines de les indústries creatives: gastronomia, art, festivals de ciutat…

Crear la Fashion Factory, dotant d’un nou espai al projecte d’emprenedoria Barcelona Fashion Foward d’acceleració d’empreses, per impulsar marques, dissenyadors i empreses del sector, i ampliant els serveis oferts i treballant per aconseguir la seva visibilització.

Una altra de les línies estratègies recull la creació d’un espai d’incubació per reduir la bretxa entre l’escola i la introducció en el món laboral amb programes de mentoria i els programes d’emprenedoria com el Barcelona Fashion Forward, Creamedia, Sustainable Challenge o Impulsem el que fas.

El full de ruta previst passa també per un Pla de comunicació i visibilització del talent creatiu, amb accions que impliquin la promoció del comerç local, recuperar la Shopping Night, amb què es vol reforçar la presència de la moda de proximitat i el talent emergent.

Un altre dels eixos destacats és la Promoció de models de consum i producció sostenibles: la ciutat aposta per liderar una moda responsable amb iniciatives per a la promoció del reciclatge i l’economia circular.

El Pla fa incidència també en la Presència internacional de les marques catalanes, amb accions com la participació en fires i mercats internacionals i amb la col·laboració amb altres ciutats per compartir projectes d’intercanvi d’experiències locals.

El document planteja també la participació de l’Ajuntament en la redefinició i execució de la Setmana de la Moda 080. Per tal de vehicular aquesta participació, proposa una governança compartida amb la Generalitat i el sector per actualitzar el format de la pasarel·la 080 Barcelona Fashion i donar-hi protagonisme al talent emergent, les escoles de disseny i la innovació,

L’últim dels vuit eixos del pla planteja el Suport econòmic i financer al sector. L’Ajuntament actuarà com a pont amb altres administracions per activar línies de finançament, premis i ajuts a projectes sostenibles que afavoreixin la innovació i la consolidació de marques emergents.

En el desplegament del Pla de Moda hi jugarà un paper clau el Disseny Hub Barcelona. L’equipament, epicentre de les Indústries Creatives, actuarà d’espai de referència en aquest impuls estratègic del sector de la moda a la ciutat.

Juntament amb totes les mesures d’impuls, el Pla ofereix també una fotografia del sector que ajuda a situar-ne la importància i el pes en el àmbit de les economies creatives. Segons recull el document, amb dades de 2024, el sector de la moda a Catalunya ocupa més de

100.000 persones, el 2,9% del total de l’ocupació. D’aquesta xifra, 30.000 llocs de treball pertanyen a la part de la indústria tèxtil, de la confecció i el calçat (29,5%) i més de 72.000 a la part de comerç i distribució (70,5%). Al conjunt de Catalunya, el sector va generar una facturació de 14.365 milions d’euros. També s’assenyala que Catalunya ocupa una clara posició de lideratge en la indústria tèxtil i de la moda a Espanya. Amb una forta tradició en el sector, la comunitat concentrava a finals del 2024 el 24,1% dels llocs de treball de la indústria tèxtil d’Espanya.

Tags: Barcelona
Ismael Redacció Lobo

Missatges recents

Desalia 2025 encén l’estiu amb la Nit Blanca: Glamur, música i declaracions amb accent tarragoní

Ahir a la nit, Desalia 2025 va donar el tret de sortida a la temporada de festivals d’estiu amb una…

47 minuts fa

Arriba a Tremp una nova edició del Tribulossi, el festival poètic de les arts

Aquest cap de setmana, Tremp tornarà a ser l’escenari del Tribulossi, el festival poètic de les arts, que arriba a la…

12 hores fa

TMB obrirà la sala de simuladors de conducció a la ciutadania

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) obrirà per primer cop les portes de la sala de simuladors de conducció de metro…

13 hores fa

El peveter dels Jocs dels Petits Estats: homenatge a les falles i al passat miner d’Andorra

El peveter dels Jocs dels Petits Estats ja està col·locat a l'Estadi Nacional. Aquest divendres el comitè organitzador l'ha instal·lat…

13 hores fa

La Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya es reuneix a Granollers

L’Assemblea general de la Xarxa d’Alcaldes i Alcaldesses per la Pau de Catalunya s’ha celebrat aquest matí a Granollers. La…

13 hores fa

La Millor Mel de Catalunya es fa a Tarragona

La mel elaborada per Apícola BrullCasanova, sota la marca La Mel de l’Avi Lluís, ha estat reconeguda com la millor…

13 hores fa

Esta web utiliza cookies.