La Generalitat de Catalunya va obrir el passat 10 de març una nova convocatòria d’ajudes per al pagament de lloguer. Està destinada a persones entre 36 i 64 anys i es pot demanar fins a l’11 d’abril a les 14:00 h.
Segons va explicar la consellera de Territori, Habitatge i Transició Ecològica, Sílvia Paneque, aquesta ajuda és “una eina per prevenir el risc d’exclusió residencial de les famílies amb mensy recursos”. Però qui s’hi pot acollir?
Ajudes de 200 euros per al lloguer a Catalunya
- L’ajuda va destinada a persones que tenen entre 36 i 64 anys a data de 31 de gener del 2025.
- Les ajudes tindran un màxim de 200 euros al mes i un mínim de 20 euros al mes per als beneficiaris.
- La quantitat a rebre vindrà determinada pels ingressos de la persona beneficiària i pel preu del lloguer que paga.
Requisits dels sol·licitants
- Tenir la residència legal a Catalunya
- Tenir una edat de 36 a 64 anys, ambdós inclosos, a data 31/01/2025.
- Que la unitat de convivència tingui una font regular d’ingressos per poder pagar el lloguer i que no sobrepassin els 25.200 € (2,928479 vegades l’indicador de renda de suficiència (IRSC) de l’any 2023, excepte en els supòsits de víctimes de terrorisme).
- Ser titular d’un contracte de lloguer o de cessió d’ús de l’habitatge o habitació que sigui el seu domicili habitual i permanent i estar-hi empadronat.
- No pagar un lloguer o preu de cessió mensual per l’habitatge o habitació superior als imports següents:
- Quan es tracti d’habitatge:- Àmbit Metropolità de Barcelona (Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental): 900 euros.
– Resta de la demarcació de Barcelona: 650 euros.
– Demarcació de Girona: 750 euros.
– Demarcació de Tarragona: 700 euros.
– Demarcació de Lleida: 600 euros.
– Les Terres de l’Ebre: 600 euros.
Per a famílies nombroses, famílies monoparentals i per a unitats de convivència amb algun membre amb discapacitat legalment reconeguda i barem mobilitat favorable, aquest import màxim serà de 900 euros a tot el territori de Catalunya.
Amb l’excepció de l’Àmbit Metropolità de Barcelona (Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental) que serà de 900 euros.
- Quan es tracti d’habitació
– Àmbit Metropolità de Barcelona (Baix Llobregat, Barcelonès, Garraf, Maresme, Vallès Occidental, Vallès Oriental): 450 euros.
– Resta de la demarcació de Barcelona: 350 euros.
– Demarcació de Girona: 400 euros.
– Demarcació de Tarragona: 350 euros.
– Demarcació de Lleida: 300 euros.
– Les Terres de l’Ebre: 300 euros. - Tenir domiciliat el cobrament de la subvenció en una entitat financera.
- Estar al corrent de pagament de les rendes en el moment de presentar la sol·licitud.
- Pagar el lloguer o preu de cessió per mitjà de transferència bancària, rebut domiciliat, ingrés en compte, Bizum o rebut emès per la persona administradora de la finca, en el moment de presentació de la sol·licitud.
- No estar sotmès a cap dels supòsits de prohibició per ser beneficiari de subvencions de conformitat amb el que estableix la Llei 38/2003, de 17 de novembre, general de subvencions, i no haver estat objecte d’un procediment de revocació d’algun dels ajuts establerts pel Reial decret 106/2018, de 9 de març, o per l’anterior Pla estatal d’habitatge, per incompliment o causa imputable a la persona sol·licitant.
- Complir les obligacions tributàries davant l’Estat, la Generalitat i les obligacions amb la Seguretat Social.
- Estar al corrent de pagament d’obligacions per reintegrament de subvencions.
- En cas de lloguer d’habitació, ha de tenir per destí primordial satisfer la necessitat permanent d’habitatge del seu arrendatari i cal que es formalitzi per escrit, amb la identificació dels subjectes, el preu de l’arrendament i la seva vigència.
Així mateix, en el supòsit que el lloguer d’habitació el faci el llogater de l’habitatge, caldrà tenir el consentiment escrit de l’arrendador. -
En cas que el beneficiari canviï el seu domicili a un altre situat a Catalunya i faci un nou contracte de lloguer o cessió d’ús, està obligat a comunicar-ho a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya en el termini màxim de 30 dies hàbils des de la signatura del nou contracte. Pot fer-ho enviant un escrit mitjançant una petició genèrica.
El beneficiari no perdrà el dret a la subvenció sempre que continuï complint amb tots els requisits, límits i condicions previstos en les bases reguladores dels ajuts al lloguer, inclòs el requisit d’estar-hi empadronat, i que el nou contracte de lloguer es formalitzi sense interrupció temporal amb l’anterior.
En aquests casos, s’ajustarà la quantia de la subvenció a la de la nova renda o preu, import que serà igual o inferior al que tingués reconegut i que ja s’estigués percebent.
L’ajuda per al lloguer es pot sol·licitar de manera telemàtica a través de la web d’Habitatge del Gencat o presencialment a les Borses d’Habitatge de Lloguer Social o a les Oficines Municipals d’Habitatge.
-
- Documents d’identitat:
- Document nacional d’identitat (DNI) vigent (*)
- Ciutadans de la Unió Europea: el certificat de registre de ciutadans de la Unió Europea vigent.
- Estrangers no comunitaris: NIE i la targeta d’identitat d’estranger (TIE) (*)
- Certificat o volant de convivència que acrediti el domicili de la persona sol·licitant i de les persones que formen la seva unitat de convivència.(*)
- Justificant dels ingressos de la persona sol·licitant i de cadascun dels membres de la unitat de convivència en edat laboral. Segons el cas, cal acreditar-los de la manera següent:
- Declaració de l’impost sobre la renda de les persones físiques (IRPF) corresponent al període impositiu immediatament anterior amb termini de presentació vençut en la data de presentació (any 2023), de la persona sol·licitant i de cadascun dels membres que formen la unitat de convivència, i que estiguin en edat laboral. (*)
- Certificat d’imputacions de l’Agència Estatal de l’Administració Tributària (AEAT) o el corresponent certificat de les pensions o ajuts exempts de tributació, si hi ha membres de la unitat de convivència que no estan obligats a presentar la declaració de l’IRPF. (*)
- Llibre de família, si s’escau.
- El contracte de lloguer o de cessió d’ús a nom de la persona sol·licitant, que ha d’incloure el compliment de l’obligació de l’arrendatari del pagament de la fiança a l’arrendador, de conformitat amb la normativa vigent.
En el supòsit que el lloguer d’habitació el dugui a terme l’arrendatari de l’habitatge, caldrà disposar del consentiment escrit de l’arrendador.
- En el cas que la persona sol·licitant que visqui a l’habitatge sigui el cònjuge de la persona titular del contracte, ha d’aportar la documentació acreditativa de l’atribució del dret d’ús sobre l’habitatge.
- En els casos de dones víctimes de violència de gènere que, a conseqüència d’una ordre d’allunyament o sentència judicial tinguin atribuït l’habitatge com el seu domicili habitual i permanent, se’ls podrà reconèixer el dret de cobrament de la subvenció si justifiquen que es fan càrrec del pagament del lloguer.
- Acreditació de la condició de víctima de violència de gènere, caldrà aportar mitjà de prova qualificat d’acord amb l’article 33 de la Llei 5/2008, de 24 d’abril, del dret de les dones a erradicar la violència masclista.
- Tots els rebuts de lloguer o cessió corresponents a l’any 2025 pagats fins a la data de presentació de la sol·licitud. Els rebuts han de ser per: transferència bancària, rebut domiciliat, ingrés en compte, Bizum o rebut emès per l’administrador de la finca. En els rebuts ha de constar el nom de l’arrendatari, el de l’arrendador, el concepte i l’import de la mensualitat.
- Imprès normalitzat, o document equivalent, a nom de la persona sol·licitant amb les dades bancàries del compte on s’ha d’ingressar la subvenció.
- Acreditació de condició de víctima de terrorisme o d’amenaçat mitjançant la resolució del Ministeri de l’Interior corresponent o la sentència judicial ferma.
- Documentació acreditativa de reunir les condicions per poder ser subjecte del Pla de protecció internacional a Catalunya, segons l’Acord de Govern de 28 de gener de 2014.
- Títol de família nombrosa vigent. (*)
- Títol de família monoparental vigent. (*)
- Acreditació del Departament de Drets Socials, en el cas de les persones amb alguna discapacitat. (*)
- Certificat de no tenir deute amb l’Agència Estatal d’Administració Tributària (AEAT), la Tresoreria General de la Seguretat Social (TGSS) i l’Agència Tributària de Catalunya (ATC).(*)
L’Agència de l’Habitatge de Catalunya pot sol·licitar, directament o a través de les entitats col·laboradores en la gestió d’aquestes subvencions, la documentació complementària que consideri necessària per a la resolució de l’expedient.