La feminització dels Mossos d’Esquadra conforma un dels objectius estratègics de la Prefectura i implica un procés de transformació de l’organització des d’un vessant feminista per tal d’afavorir la cultura de la igualtat.
En els últims anys, des de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra s’han adoptat mesures per corregir la infrarepresentació de les dones al Cos amb campanyes per trencar estereotips de gènere i incrementar les candidatures femenines; adequació de barems de puntuació en les proves físiques i l’eliminació de requisits com l’alçada mínima, que era desproporcionada i no tenia en compte la mitjana d’alçada real de dones i dels homes, fins a implementar el sistema de reserva de places per a les convocatòries d’accés o promoció.
Aquestes mesures han impulsat la incorporació de dones fins a fer dels Mossos d’Esquadra el cos amb més presència femenina de l’Estat. L’accés de dones policia arriba enguany al 23% i situa el Cos amb més presència femenina de l’Estat. En els darrers quatre anys s’han incorporat 500 dones més, passant de la xifra de 3.720 Mosses d’Esquadra que hi havia l’any 2020 a les 4.200 d’enguany.
L’actual 22% de presència de dones situa la Policia de la Generalitat encara lluny de les policies de països com Lituània o Letònia (40% de dones); Països Baixos, Suècia i Estònia (al voltant del 35%); o Anglaterra, Escòcia, Noruega, Bèlgica i Xipre (més del 25%).
La 36a promoció del curs de formació bàsica per a policies ha estat la promoció on s’han incorporat més dones de la història, amb un 38,5%. Així mateix, el Cos ha passat en els darrers anys de tres a set dones comissàries, la qual cosa suposa el 30% del total de persones en màxim rang de comandament dels Mossos d’Esquadra actualment en actiu. Actualment el 13,49% són dones comandaments repartides en les diferents categories policials.
Un dels objectius que persegueix la feminització és el de revertir l’actual situació pel que fa a la quota de comandaments de mosses per arribar a assolir una representació paritària d’homes i dones dins de la policia a través de polítiques que busquen promoure la incorporació de dones a tots els nivells jeràrquics de les estructures.
Un cos policial, amb una plantilla diversa i amb un equilibri entre homes i dones representa millor a la comunitat a qui serveix. El greu desequilibri actual és fruit dels estereotips socials així com d’una discriminació històrica.
A Catalunya, la llei 17/2015 d’igualtat efectiva d’homes i dones a l’article 15 estableix l’obligatorietat de la Generalitat, l’Administració de la Generalitat, els organismes públics vinculats o dependents, entitats públiques i privades que gestionen els serveis públics elaborin un pla d’igualtat que tingui en compte, entre d’altres, la representativitat de les dones, l’accés, la selecció, la promoció i el desenvolupament professionals, la conciliació de la vida personal, laboral i familiar, etc.
El 21 de gener del 2022 es va signar per Acord del Conseller d’Interior i la majoria dels sindicats representatius del cos de Mossos d’Esquadra el Pla d’Igualtat de la PG-ME amb els següents objectius:
El sistema de reserva de places, com a una mesura temporal, s’aplica sobre 25% i el 40% en les diferents convocatòries aprovades a partir de l’1 de gener de 2022.
Per promoure la conciliació, el 2023 s’han posat en marxa dues sales de lactància al Complex Central i a la Regió Policial Metropolitana Sud, que s’implementaran a la resta de regions de manera progressiva. La previsió és que durant el 1r semestre de 2024 s’habilitin les sales a la Regió Policial Metropolitana Nord i Ponent. El 2n semestre de 2024 a Les Corts i progressivament a la resta de Regions Policials i edificis policials.
L'Auditori Eduard Toldrà ha acollit aquesta setmana els actes de lliurament del Premi Menjallibres 2025, una iniciativa del Servei d'Educació…
El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn; el vicepresident, Agustí Jiménez; la primera tinent d’alcalde de l’Ajuntament de…
Ahir al vespre es va inaugurar oficialment l’Espai per Terrassa, el nou equipament ciutadà impulsat per Tot per Terrassa i…
Quan només han passat tres mesos des de la inauguració de la Capital de la Cultura Catalana 2025, Salou ja…
El proper diumenge 8 de juny la Seu d’Urgell celebrarà la segona edició de la Mostra Intercultural, jornada que es…
La Paeria de Lleida invertirà un total de 150.000 euros per restaurar la torre del Tossal de Moradilla, una construcció…
Esta web utiliza cookies.