L’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) ha informat que, durant el 2024, es van comptabilitzar fins a 1.159 problemes de subministrament de medicaments amb dades del Centre d’Informació Online de Medicaments (CIMA). Es tracta d’una xifra un 12,7% inferior a la de l’any anterior i que, segons l’organisme, mostra la tendència a la baixa d’aquests problemes.
Concretament, segons l’informe anual de l’AEMPS, durant el 2024 es van registrar 1.159 problemes de subministrament de medicaments, menys que els 1.412 que es van registrar durant l’any anterior.
Segons l’agència, aquestes dades “consoliden la tendència a la baixa que va començar a registrar-se els últims sis mesos del 2023”, que també indiquen que només un 0,24% dels casos van causar un “major impacte” en els pacients.
La directora d’AEMPS, María Jesús Lamas, indica que “com ja passava en semestres anteriors, els problemes de subministrament d’impacte més gran també s’han reduït en un 31% respecte de l’any anterior, passant de 274 (0,33%) el 2023 a 189 (0,24%) el 2024. A més, la majoria dels casos es resolen en menys de tres mesos”.
Els medicaments més afectats van ser tractaments indicats contra la diabetis, com ara els medicaments anàlegs de GLP-1, que es fan servir per al control glucèmic i també per a perdre pes. És el cas, per exemple, d’Ozempic, que s’ha fet molt popular recentment pel seu ús entre els famosos per a perdre pes, cosa que ha fet augmentar la seva demanda.
En aquest sentit, l’AEMPS demana prioritzar vendre aquests medicaments als pacients amb problemes de diabetis i demanen als usuaris que en facin “un ús racional, sempre d’acord amb la seva fitxa tècnica”.
Uns altres dels medicaments afectats pels problemes de subministrament han estat els que es fan servir en tractaments contra malalties neurològiques com el Trastorn per dèficit d’atenció amb hiperactivitat (TDAH). “Aquests problemes de disponibilitat es deuen, entre altres, a l’augment de la demanda en l’àmbit global de Concerta, que posseeix la quota més gran de mercat, i la falta de capacitat de fabricació per a fer-li front”, explica l’AEMPS.
Sanitat també adverteix de la manca de radiofàrmacs indicats en diagnosi i tractament de malalties oncològiques, que fan servir radionúclids que es fabriquen en reactors nuclears. Actualment, “la cadena de subministrament és molt fràgil” per “l’escassetat, complexitat i obsolescència d’aquests reactors”, asseguren.
Segons el Centre d’Informació sobre el Subministrament de Medicaments (CisMED), una eina desenvolupada pel Consell General de Col·legis Oficials de Farmacèutics (CGCOF) del qual formen part el 55% de les 22.000 farmàcies de l’Estat, durant el 2024 es van fer uns 116,8 milions de registres de manca de subministrament d’algun medicament.
Es tracta d’una xifra un 41,7% menor que l’any 2023, trencant “per primera vegada la tendència a l’alça que registrava en els anys previs”, segons recull l’informe.
D’aquests 117 milions, 33.000 van acabar comptabilitzant-se com “incidència o alerta de subministrament conforme als criteris establerts per CisMED”, uns 90 al dia, que van afectar 285 medicaments, una xifra inferior als 475 medicaments afectats durant el 2023.
El Mercat del Centre de Vilanova i la Geltrú està duent a terme aquests dies una important millora en el…
El Tribunal Suprem ha confirmat la pena de set anys de presó imposada a un home condemnat per agredir sexualment…
815 alumnes de 15 instituts i centres de secundària de Badalona participaran en la 39a edició de les Jornades Científiques…
L’Ajuntament de Deltebre ha tornat a obtenir el Segell Infoparticipa, un reconeixement que atorga anualment la Universitat Autònoma de Barcelona…
El Paranimf de la Universitat Rovira i Virgili s’ha quedat petit aquest divendres per homenatjar Antoni Gonzàlez Senmartí, un dels…
Un exjugador del Barça que encara juga a LaLiga va ser sorprès ahir a la tarda per un lladre en…
Esta web utiliza cookies.