Categories: Catalunya

El contacte amb zones verdes durant el confinament va beneficiar la salut mental

El contacte amb espais verds –ja siguin jardins privats o comunitaris o terrasses amb plantes– durant el confinament domiciliari del 2020 per la covid-19 ha beneficiat la salut mental de la població, segons l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la Universitat Autònoma de Barcelona (ICTA-UAB).

L’estudi, elaborat al costat de l’Institut de Salut Pública de la Universitat de Porto (Ispup) i publicat a la revista científica Environment International, ha analitzat els efectes del contacte amb espais verds durant els primers mesos de la pandèmia a Espanya i Portugal.

Mitjançant una enquesta realitzada entre el 27 de març i el 6 de maig de 2020 a 1.638 portuguesos i 1.519 espanyols, un total de 3.157 persones, els investigadors han determinat que la interacció amb el medi natural ajuda a disminuir els nivells d’estrès.

«A Espanya, aquells que van mantenir o van incrementar el contacte amb espais naturals privats, com ara plantes d’interior o zones verdes comunitàries, van presentar menors nivells d’estrès i símptomes psicosomàtics», han explicat els investigadors.

Entre els ciutadans espanyols que van participar en l’estudi, el 66% va disminuir la freqüència de contacte amb els espais naturals públics, davant del 54% a Portugal.

Segons els investigadors, encara que el cas espanyol va tenir mesures més restrictives i l’exposició als espais naturals públics no va ser tan rellevant com a Portugal, «es va evidenciar la importància dels elements naturals privats».

«Aquells que van tenir l’oportunitat de cuidar de les seves plantes van presentar nivells d’estrès inferiors, mentre que els qui van poder continuar gaudint d’espais verds comunitaris van presentar menors índexs de somatització», han afegit.

A Portugal, les persones que van tenir contacte amb parcs i zones costaneres o que van poder contemplar espais públics des de les seves llars també van presentar nivells més baixos d’estrès, alteració psicològica i símptomes psicosomàtics.

«El nostre estudi és especialment important per a ciutats com Barcelona, on els edificis de nova construcció rarament tenen balcons o espais comunitaris amb vegetació», ha assenyalat la investigadora de ICTA-UAB Margarita Triguero.

En aquesta línia, Triguero ha destacat la importància de «revaluar com les remodelacions o nous habitatges poden ser espais més saludables, que promoguin i previnguin la salut de les persones que els habiten».

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

ERC aposta per la jornada laboral de 35 hores setmanals

L’erradicació de la bretxa salarial per gènere i l’assoliment de la igualtat efectiva; la recuperació de l’autorització…

9 minuts fa

Vilalta reivindica Esquerra com el partit que està al costat de la classe treballadora

La candidata d'Esquerra Republicana per la demarcació de Lleida, Marta Vilalta ha participat avui a la manifestació…

19 minuts fa

Sánchez reapareix passejant amb Illa per la Fira d’Abril de Barcelona

El president del govern espanyol i líder del PSOE, Pedro Sánchez, ha reaparegut en públic…

30 minuts fa

Ratifiquen la incapacitat permanent absoluta per bulímia a un treballador de 59 anys

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ratificat la incapacitat permanent absoluta per…

36 minuts fa

ACCIDENT MÚLTIPLE | Nou cotxes xoquen a causa d’una forta calamarsada

Una calamarsada aquest dimecres a primera hora de la tarda ha provocat un accident múltiple…

52 minuts fa

Puigdemont alerta sobre una “aliança de les esquerres catalanes i espanyoles”

Carles Puigdemont ha tornat a la campanya electoral del 12-M carregant contra Pedro Sánchez, a…

1 hora fa

Esta web utiliza cookies.