Catalunya

Catalunya té la xifra més elevada de morts en llistes d’espera de dependència de l’Estat

Més de 100.000 persones han perdut la vida durant el tràmit dels expedients, que de mitjana triguen gairebé un anys a resoldre’s

Més de 103.000 catalans han mort a llistes d’espera perquè se’ls reconegués el grau de dependència o per rebre la prestació des del 2007. Coincidint amb els 18 anys de l’aprovació de la llei de dependència al Congrés, l’Observatori de la Dependència ha publicat un informe, fet per l’Associació Estatal de Directores i Gerents dels Serveis Socials a partir de dades de l’Imserso.

L’informe situa Catalunya com el territori de l’Estat on més persones han traspassat mentre esperaven una resolució sobre la dependència amb 103.055 morts des del 2007. La segueixen Andalusia amb 83.254 i el País Valencià amb 37.481. Dels morts a Catalunya, 73.042 estaven pendents de rebre la prestació, mentre 30.013 ho estaven del grau de dependència.

Segons apunta l’informe, en el conjunt de l’Estat, unes 900.000 persones han mort mentre estaven a les llistes d’espera de dependència. La xifra de persones ateses pel sistema en aquests 18 anys és de 3.699.078 persones. A Catalunya, les persones beneficiàries aquests 18 anys han estat 613.700.

L’Observatori de la Dependència atribueix la xifra de persones que han traspassat mentre estaven a la llista d’espera als procediments burocràtics, les “quantitats ridícules” de les prestacions, la “baixa intensitat dels serveis” i la “impossibilitat de compatibilitat”. Així, denuncia un “sistema low cost” que és “poc eficaç” per atendre les persones en situació de dependència. A això, remarquen, se suma un “finançament deficient” i “desigualtats territorials”.

L’informe assenyala que, de mitjana, un expedient triga gairebé un any -330 dies- a tramitar-se, i que en sis comunitats el termini és superior a l’any. A aquest temps, subratllen, s’ha d’afegir el que es triga a fer efectiva la prestació o el servei atorgat.

L’Observatori de la Dependència també veu “molt preocupant” que “cada cop es redueixi més la despesa per persona atesa”. Segons apunten, la xifra era de 8.145 euros el 2010 i s’ha rebaixat a 5.982 euros el 2024, malgrat l’increment dels costos dels serveis.

Tags: Catalunya
Melissa Redacció Grua

Missatges recents

La víctima mortal de l’accident de l’AP-7 és un veí de Calafell de 49 anys

La víctima mortal de l’accident de trànsit d’aquest divendres a l’AP-7 a l’altura de Martorell (Baix Llobregat) és un home…

6 minuts fa

Silenci i emoció en l’últim adeu al papa Francesc a la plaça Sant Pere

L’emoció i el silenci han regnat aquest dissabte a la plaça Sant Pere, plena de gom a gom, durant el…

24 minuts fa

David Melero, nou regidor de l’Ajuntament de Vila-seca

El plenari de l’Ajuntament de Vila-seca celebrat aquest divendres 25 d’abril a les 19 hores s’ha  iniciat amb l’aprovació de…

25 minuts fa

Més de 300 infants ballen per a la inclusió a Sant Gregori

Sant Gregori va ser ahir al matí l’escenari de la jornada de cloenda de la segona edició del projecte “Danses…

47 minuts fa

Mor el conductor d’una furgoneta en xocar contra una tanca a l’AP-7

El Servei Català de Trànsit informa que ahir al vespre es va registrar un sinistre viari mortal al punt quilomètric…

1 hora fa

En marxa el funeral del papa amb una plaça de Sant Pere plena de gom a gom

El funeral del papa Francesc ha començat amb puntualitat a les 10.00 hores del matí d'aquest dissabte a la basílica…

1 hora fa

Esta web utiliza cookies.