Catalunya

Canvis en la normativa de la mel: A partir d’ara s’ha d’informar de la composició, l’origen i la puresa

Els apicultors es van manifestar recentment per denunciar les importacions de mel falsa

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts un decret pel qual es modifica la norma de qualitat de la mel i s’incorporen a la legislació estatal les darreres modificacions de la directiva de la Unió Europea sobre aquest assumpte. Un dels objectius de la nova legislació és millorar la informació que reben els consumidors sobre l’origen i la composició de la mel que compren. Així, s’estableix l’obligació d’indicar a l’etiqueta el percentatge que representa cadascun dels països d’origen de la mel, en el cas que siguin barreges. La decisió de l’executiu arriba després que la setmana passada els apicultors es manifestessin per denunciar les importacions del que consideren mel falsa o de dubtosa qualitat.

Tal com apunten des del Ministeri d’Agricultura, la modificació a la legislació permet protegir als productors i augmentar la competitivitat de les mels d’origen espanyol. En aquest sentit, es vol que el producte que arriba al consumidor no hagi estat desproveït de les substàncies o ingredients naturals que li confereixen les seves propietats característiques i compleixi els criteris de composició, qualitat i puresa.

“Amb aquesta modificació s’elimina la varietat mel filtrada i s’estableix que aquella a la qual se li hagi retirat una part important del pol·len serà considerada mel per a ús industrial i no es podrà comercialitzar directament al consumidor final. El pol·len és un component clau de la mel i proporciona un enllaç amb el seu origen botànic”, remarquen.

El sector apícola

El indicadors econòmics recollits pel govern espanyol ressalten el pes del sector apícola a l’Estat. En total, hi ha un cens de més de 2,8 milions de ruscs entre els dos sistemes productius, prestatge i transhumant. La producció final el 2023 es va situar en 27.423 tones. Actualment, Espanya compta amb 36.893 explotacions, de les quals al voltant del 17% són professionals (les que reuneixen més de 150 ruscs), fet que suposa el nivell de professionalització del sector apícola més alt de la Unió Europea. De fet, el 80% de la producció procedeix de l’apicultura professional.

AddThis Website Tools
Maria Redacció Lorenzo

Missatges recents

Detingut per gravar-se parlant amb dones i utilitzar els vídeos com a publicitat de cursos per lligar

La policia espanyola ha detingut a Badalona un home que publicava a les xarxes socials imatges de dones sense el…

3 minuts fa

Denuncien fins a 50 mesos d’espera per operar-se a Catalunya: “Marxen a l’estranger”

Els cirurgians de l'obesitat han alertat que les llargues llistes d'espera per a operar-se en aquesta especialitat estan començant a…

8 minuts fa

Firagost 2025 obre les inscripcions per als expositors

La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Valls informa que ja està obert el termini per inscriure’s com a…

12 minuts fa

L’Ajuntament de Valls torna a obrir els balcons per la Festa Major de Sant Joan

Els vallencs i vallenques podran veure les balladetes del Tomet del poble i les diades castelleres de la Festa Major…

23 minuts fa

La zona de jocs infantils del Vilar s’abastirà amb cinc grans veles per protegir del sol

L’Ajuntament de Valls ha iniciat en els últims dies les obres d’instal·lació de l’estructura de cinc grans veles que protegiran…

28 minuts fa

Collboni enfoca la 2a part del seu mandat en la lluita contra les desigualtats

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha fet aquest dimecres una nova rendició de comptes davant representants de la societat civil…

41 minuts fa