L’Associació Celíacs de Catalunya distribueix cartells per potenciar el diagnòstic precoç de la malaltia celíaca

Avatar photo

A Catalunya es tarda una mitjana de 7 anys en diagnosticar un pacient celíac adult

La malaltia celíaca (MC) és una patologia infradiagnosticada. S’estima que la prevalença d’aquesta malaltia a Europa és de l’1%. No obstant això, a Espanya un percentatge important de persones celíaques (75%) no saben que ho són. Aquest infradiagnòstic es deu, en moltes ocasions, a la simptomatologia atípica, mínima o fins i tot absent de la malaltia.

Diagnosticar la MC de manera precoç és de gran importància per a evitar que l’evolució de la malaltia causi danys en l’organisme. La malaltia celíaca no tractada pot provocar cefalees, problemes de creixement, osteoporosi, infertilitat, mal hepàtic, neuropaties o càncer, més enllà de l’afectació a l’estómac.

 

L’Associació Celíacs de Catalunya s’ha unit a la Federació d’Associacions de Celíacs d’Espanya (FACE) per a crear estratègies que permetin millorar el diagnòstic precoç en l’atenció primària, desenvolupant eines que ampliïn el coneixement sobre aquesta malaltia. Amb aquest objectiu, s’ha posat en marxa un projecte de distribució de material en els diferents centres de salut, per a donar a conèixer la malaltia celíaca i l’existència de les associacions de celíacs. Es tracta d’un cartell informatiu de “diagnòstic precoç” en el qual s’assenyalen quins són els símptomes de la malaltia celíaca per edats. La MC es pot diagnosticar en qualsevol edat de la vida, afectant tant infants com als adults. Per això és important que amb aquesta informació qualsevol persona pugui identificar fàcilment si presenta algun d’aquests símptomes i ho consulti amb el seu metge.

L’Associació Celíacs de Catalunya farà arribar els cartells a centres hospitalaris, a metges especialitzats i als Centres d’Atenció Primària de Catalunya. Amb aquesta acció espera posar un gra de sorra més per aconseguir disminuir el temps que es tarda a diagnosticar els pacients celíacs, que actualment és d’una mitjana de 7 anys en el cas d’adults a Catalunya.

 

A més de la simptomatologia de la MC, en aquests cartells s’inclouen codis QR per a accedir fàcilment al manual “Protocol per al diagnòstic precoç de la Malaltia Celíaca”, per a professionals sanitaris, i també un altre manual amb informació per a pacients, familiars i cuidadors. En aquest document s’inclou informació sobre la malaltia celíaca, el seu diagnòstic, tractament i altres informacions d’utilitat com els contactes d’associacions de pacients o altres recursos d’Internet.

 

Sobre l’Associació Celíacs de Catalunya

L’Associació Celíacs de Catalunya, entitat constituïda l’any 1977, som la primera organització creada a Espanya en defensa dels interessos de les persones celíaques i sensibles al gluten no celíaques.

Declarada Entitat d’Utilitat Pública l’any 1982, representem a les 541.000 persones (77.400 celíacs i 464.000 sensibles al gluten) que s’estima que hi ha a Catalunya i Menorca afectades per alguna patologia relacionada amb la ingesta de gluten, però també som l’organisme referent per als fabricants, distribuïdors, restauradors i empreses de servei del sector.

Des de la seva constitució l’any 2012, som membres del Plenari del Consell Consultiu de Pacients, òrgan assessor que representa les entitats de pacients davant de l’Administració catalana i que permet donar veu als pacients. A través d’aquest òrgan, les entitats adherides podem proposar aquelles iniciatives que considerem oportunes i també permet la participació en el procés d’elaboració de polítiques de salut.

 

Terminologia

Celiaquia: és una malaltia autoimmune crònica, de component genètic. No és una intolerància ni una al·lèrgia. Quan una persona celíaca ingereix gluten, s’atrofia l’intestí i afecta la capacitat d’absorbir els nutrients. A llarg termini, aquesta ingesta causa greus problemes de salut.

Sensibilitat al gluten no celíaca: coneguda popularment – i erròniament- com a “intolerància al gluten”, les persones sensibles al gluten no presenten els anticossos implicats en la celiaquia ni tampoc tenen una al·lèrgia al blat, però tenen simptomatologia en ingerir gluten, que millora en seguir la dieta sense gluten.

Al·lèrgia al blat: Es tracta d’una al·lèrgia. Pot provocar congestió nasal, nàusees, problemes respiratoris, inflamació de la boca o erupció amb picors, entre d’altres. Necessita tractament antihistamínic.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Es presenta a l’Hospitalet de l’Infant el Quadern d’Història Local núm.2

Notícia següent

4 detinguts a Ulldecona per un macrocultiu de cànnabis

Notícies relacionades