50 Aniversari de l’Home dels Nassos i festa familiar de fi d’any a la plaça Corsini

El dilluns 31, de les 11 de la nit a les 2 de la matinada

0
556
Presentació de les activitats de l’Home dels Nassos. Foto: cedida
Cosum Gencat VERD (juny 2019) 728×90

La consellera de Festes de l’Ajuntament, Begoña Floria, ha explicat en roda de premsa dues novetats importants per aquest fi d’any. D’una banda, la celebració del 50 aniversari de l’Home dels Nassos de Tarragona i,  d’altra, que des de l’Ajuntament es promou un punt de trobada per rebre el 2019, que serà la plaça Corsini amb una festa principalment familiar.

50 anys de l’Home dels Nassos, programa d’actes
Dilluns dia 31, a les 12 del migdia, l’Home dels Nassos, amb tants nassos com dies té l’any, sortirà del Pla de la Seu i anirà fins a l’Ajuntament, pujarà al balcó principal i bufarà les 50 espelmes del seu aniversari, després continuarà la seva ruta fins al Parc de Nadal.

Fa molts anys, el personatge de l’Home dels Nassos es barrejava entre la gent i buscar-lo era un joc entre els infants que es feia cada 31 de desembre. L’any 1968 Joan Virgili Basora va tenir la idea de convertir-lo en el nano que, des d’aleshores, cada cap d’any veiem als nostres carrers. Tarragona va ser el primer municipi català que va comptar amb un capgròs dedicat a aquest personatge de la cultura popular i, des del 2016, també és l’únic que compta amb una cançó pròpia per rebre’l, que va ser creada per l’Aula de Música Tradicional i Popular El Tecler.

Per commemorar el 50 aniversari, avui dia 27, a les 18 h, al facebook de Cultura de l’Ajuntament http://www.facebook.com/tgncultura s’estrena del documental de l’Home dels Nassos realitzat l’any 1968 pel fotògraf tarragoní Ramon Vallvé, que l’Arxiu Històric Municipal i la conselleria de Festes de l’Ajuntament han recuperat amb motiu del 50è aniversari d’aquest capgrós.

També a partir d’avui i fins el dia 31 de desembre, una imatge de 3 metres d’alçada de l’ Home dels Nassos estarà al Mercat Central perquè qui vulgui es pugui fer una fotografia amb ell. Qui es faci una fotografia i la pengi a les xarxes socials i etiqueti Mercat Central de Tarragona participarà en un sorteig d’un parell de tortells de reis del Mercat Central (Fleca Paquita i Cal Jan). Il·lustració feta per l’il·lustrador Edu Polo.

La consellera de Festes, Begoña Floria, ha manifestat que els darrers anys hi hagut algunes iniciatives privades en espais públics per rebre el nou any. “Crèiem que aquest 2018 hi ha un cúmul de circumstàncies positives que fa que l’Ajuntament assumeixi l’organització del darrer esdeveniment i primer de l’any de la Ciutat. Alguns motius són: plaça Corsini finalitzada; tenim un rellotge carilló, volem posar en valor els equipaments modernistes de la nostra ciutat i la televisió pública del Camp de Tarragona, TAC 12, fa 10 anys i també vol fer una aportació a aquest esdeveniment”. 

D’altra banda, Begoña Floria ha destacat que “en la festa de fi d’any creiem que és un bon moment per donar un missatge sobre la necessitat de tenir cura del medi ambient i així ho ens ho hem plantejat des de les diferents conselleries implicades en tirar-ho endavant. Tal com vam fer per Sant Magi i Santa Tecla que vam reduir el consum de gots de plàstic d’un sol ús en barres instal·lades en l’espai públic”.

La festa
El dia 31, a les 23 hores començarà l’esdeveniment, a la plaça Corsini, amb la crida: Tots a plaça! Hola, 2019! Aquest expressió vol convidar a la ciutadania a estar presents a la plaça Corsini o veureu en directe per la televisió TAC 12 tot l’esdeveniment. De les 23 a les 23.30 es projectaran coreografies audiovisuals a la façana del Mercat amb fil musical orientat al públic més petit de casa.

A partir de les 23.30 hores, un actor i una actriu de la companyia Toc de Gresca, Teatre de Carrer, s’ubicaran sota el rellotge carilló del Mercat Central i reptaran als assistents a ser capaços de respondre un total de 14 preguntes. Serà un concurs de preguntes i respostes plegats. Hi haurà tantes preguntes com lletres hi ha a la façana que dóna a la plaça (Mercado Público). Es tracta que els més petits siguin els més ràpids en respondre les preguntes i consultar amb els seus pares, mares o familiars si els hi cal ajuda.

Si la canalla aconsegueix amb èxit respondre totes les respostes sense cap equivocació, s’activarà l’audiovisual amb tècnica vídeo mapping 3D que està editant l’empresa tarragonina http://www.monsuton.com/

La duració serà inferior a 10 minuts on es tractarà: Economia Circular, les 4 estacions de l’Any, Cuina i Reciclatge dels Residus. A pocs minuts de les 00h00, una imatge de l’Home dels Nassos es projectarà a la façana del Mercat i activarà el carilló perquè la seva presència diu que l’any s’està acabant. El rellotge carilló seguirà els passos següents: tocaran els quarts, tocaran les 12 campanades i la sortida del rellotge carilló.

La festa es perllongarà fins a les 2 de la matinada. Hi haurà música amb una mescla musical realitzada pels tarragonins Jordi Gilabert i Joan Adserà. Els bars i restaurants de l’entorn de la plaça: Hotel Urbis, Reding 22, Pastisseria Marmol i Piscolabis han confirmat que estaran operatius.

Finalment, assenyalar hom pot comprar o recollir les seves comandes al Mercat el 31 fins a les 19.30. És una bona ocasió per comprar el raïm als comerços de proximitat de la nostra ciutat i justament enguany que se celebra el III Congrés de Cuina Catalana, que posa en valor els productes de proximitat i de temporada.

FER UN COMENTARI