Categories: Uncategorized @ca

Utilitzen drons per investigar el comportament de les aus a l’estany d’Ivars i Vila-sana

El Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) ha realitzat una investigació sobre el comportament de les aus a l’estany d’Ivars i Vila-sana (Pla d’Urgell) mitjançant un dron de menys de 2 quilos. Amb aquest aparell els investigadors han pogut conèixer els factors que afecten la formació de colònies de gavina riallera així com l’èxit de nidificació d’aquesta au. L’estudi es va desenvolupar en una petita illa situada al centre de l’estany, que té 165 hectàrees i a més a més de ser una atracció turística també és un punt important per a la conservació de l’avifauna. L’aparell va sobrevolar i fotografiar durant 13 setmanes l’illa. Els resultats de l’estudi han estat publicats a la revista ‘Journal of Avian Biology’ i mostren quins factors contribueixen a la presa de decisions de les gavines i com aquests afecten a l’èxit reproductiu.
Les colònies són agrupacions formades per desenes o centenars o fins i tot milers d’individus per nidificar. Estudiar la seva dinàmica i la supervivència dels nius que formen és important per tal d’aplicar mesures de conservació. Tot i així, la presa de dades en aquests colònies no sempre resulta fàcil.

”La presència human pot pertorbar l’hàbitat o molestar les espècies que volem estudiar”, explica Francesc Sardà, investigador del CTFC i coautor de l’article. ”L’ús de drons no només evita aquestes molèsties, sinó que ens deixa arribar a llocs on d’altra manera seria molt difícil o impossible i ens aporta un conjunt de dades constant i precisa del procés”, afegeix. A més en destaca la ”senzillesa i baix cost” de tota l’operació.

A partir de les imatges, d’alta resolució i georrefernciades, l’equip va poder analitzar el comportament dels individus durant el procés de creació de la colònia i va poder establir l’èxit d’ecolosió d’uns 360 nius. Els resultats mostren quins factors contribueixen a la presa de decisions de les gavines i com aquests afecten a l’èxit reproductiu, com ara el moment d’arribada de les aus a la colònia o l’emplaçament del niu. Segons les dades, arribar abans i situar-se al centre de la colònia amb veïns propers fa augmentar la probabilitat d’èxit.

A més del CTFC, en l’estudi també hi ha participat membres de l’Institut Català d’Ornitologia, del CREAF i del CSIC.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Entitats, partits polítics i col·lectius presents a la Diada de Sant Jordi de Lleida

Diferents entitats, partits polítics de l'Ajuntament de Lleida i col·lectius de la ciutat també s'han deixat veure, una vegada més,…

9 minuts fa

Petons de tinta i carícies de pètal: Sant Jordi en estat pur

El sol d’avui ha sortit amb una intenció clara: fer de Sant Jordi una jornada per recordar. I ho ha…

9 minuts fa

Una gran companyia telefònica acomiada 609 treballadors per pèrdues milionàries

MasOrange ha arribat a un acord amb els sindicats per a acomiadar 609 persones a causa de les greus pèrdues…

21 minuts fa

Els centres cívics de Reus acullen activitats solidàries per Sant Jordi

Un any més, amb motiu de Sant Jordi, l'Àrea de Serveis a les Persones i Drets Socials de l'Ajuntament de…

43 minuts fa

La Cantada de Sant Jordi de Vila-seca acull més de 400 alumnes i professors

Aquest dimecres s’ha celebrat la tradicional Cantada de Sant Jordi al Celler de Vila-seca. Un acte que, com cada any…

1 hora fa

El Baix Llobregat viu un Sant Jordi multitudinari ple de roses i llibres

Els carrers i places dels municipis del Baix Llobregat s’han tornat a omplir de llibres i roses en un Sant…

1 hora fa

Esta web utiliza cookies.