S’esfondra part del sostre de l’església de Constantí

La coberta i part del sostre de l’església de Sant Feliu Màrtir de Constantí (Tarragonès) s’ha esfondrat sense causar ferits, segons han informat els Bombers de la Generalitat. L’avís del succés s’ha rebut a les 09.36 hores d’aquest dilluns i dues dotacions dels Bombers s’han desplaçat al lloc. Per motius de seguretat, el temple estava tancat al culte des de març del 2016 a causa de l’aparició d’esquerdes i per això no s’han hagut de lamentar desgràcies personals per l’esfondrament. L’arquitecte municipal i l’alcalde, Oscar Sánchez, s’han traslladat a l’església per avaluar els danys al temple. Les runes han caigut a l’interior del recinte, no hi ha afectació a la via pública i només s’ha procedit a abalisar l’entorn de Sant Feliu Màrtir. Les esquerdes van aparèixer l’any 2012 i eren provocades per moviments al subsòl i humitats en el terreny. Segons els tècnics, es requeria una inversió de 2 MEUR per reparar els danys, tot i que no es garantia que s’aturessin els moviments.
L’esfondrament s’hauria produït aquest diumenge, pels volts de dos quarts de deu de la nit. Alguns veïns han explicat que van sentir sorolls, però que no en van identificar l’origen i hi van restar importància. Amb la primera del llum del dia, la imatge de la coberta mig ensorrada ha corregut ràpidament entre la ciutadania i s’han activat els serveis d’emergències i tècnics per analitzar l’incident.

Segons ha explicat l’arquitecte Enric Casanovas, després de la primera inspecció a l’interior del temple, la superfície de la coberta afectada oscil·laria entre un 15 i un 20%. L’estructura ja havia estat apuntalada per reforçar el cor, però en les darreres visites no havia donat senyals d’empitjorament. A hores d’ara, els tècnics no n’han pogut determinar les causes, si bé l’arquitecte ha subratllat que no han trobat restes d’aigua ni indicis que la pluja hagi anat deteriorant la coberta.

L’arquitecte ha recordat que el temple es troba afectat per una esquerda “important” que creua diversos punts del nucli i que genera “deformacions, moviments o desplaçament del terreny”, que és argilós. El fenomen seria similar al que afecta Barberà de la Conca, a la Conca de Barberà, segons ha assenyalat. A Constantí, les afectacions són presents en diversos edificis a més de l’església, on l’esquerda és molt visible a la façana.

Arran d’aquest fenomen, el temple romania tancat des del març del 2016 i només hi entraven puntualment el mossèn o persones autoritzades, com es va fer recentment durant la Setmana Santa per recollir les imatges religioses. Ara, s’iniciarà un procés d’anàlisi a fons de la problemàtica, mentre està previst que l’Arquebisbat liciti i adjudiqui al més aviat possible les tasques de retirada de la runa i la instal·lació d’un cobriment que eviti l’entrada d’aigua a la nau.

L’arquitecte Enric Casanovas ha assenyalat que s’ha produït un ensolsiment puntual d’una crugia situada entre dues encavallades i que caldrà decidir si es procedeix a fer una reconstrucció o una reparació puntual. En qualsevol cas, l’actuació serà costosa, segons ha admès l’ecònom diocesà de l’Arquebisbat, Daniel Sobradillo, el qual ha recordat que els tècnics ja van desaconsellar actuar en el temple davant la manca d’expectatives de poder reobrir-lo al culte.

El representant de l’Arquebisbat de Tarragona ha indicat que, fa uns dies, el tram de coberta afectat “estava bé” i no s’hi apreciaven danys. Així mateix, ha insistit que no havien observat goteres o restes d’aigua a l’interior de l’església que poguessin fer pensar en un problema de filtracions. S’estima que, un cop adjudicat el projecte, els treballs es puguin allargar durant un període de dos mesos.

Per la seva banda, l’alcalde de Constantí, Oscar Sánchez, ha explicitat la voluntat del consistori de seguir fent “costat” a l’Arquebisbat i de col·laborar a nivell tècnic i humà per restablir la situació. “Per nosaltres és un dia molt trist perquè tots hem passat per l’església, que és com una petita catedral”, ha lamentat. De moment, es mantindrà acordonada la plaça i s’analitzarà si hi ha perill per als edificis més propers.

L’alcalde ha recordat que fa temps que mantenen converses a tots nivells per abordar la situació i ha avançat que enfortiran les reivindicacions per propiciar que “la Generalitat intenti aportar també la seva ajuda”. De moment, el temple continuarà tancat al públic i els fidels hauran de seguir acudint al centre parroquial, on el mossèn Antoni Pérez de Mendiguren ofereix els serveis religiosos.

ACN

Missatges recents

Balaguer inaugura Fira Q amb novetats en els seus espais

Fira Q es divideix en diversos sectors, com són el de Comerç i Serveis, Proximitat,…

6 minuts fa

Alarma a Quatre Camins per la desaparició d’un ganivet durant el servei de cuina

Els funcionaris de la presó de Quatre Camins han obert una investigació per aclarir què…

18 minuts fa

VÍDEO | Diversos ferits després de caure per un barranc amb el cotxe a l’N-260

Una persona ha resultat ferida greu i dos menys greus després de caure amb el…

36 minuts fa

Mor el filòleg i acadèmic de la RAE Francisco Rico als 81 anys

El filòleg i acadèmic de la Reial Acadèmia Espanyola (RAE) Francisco Rico Manrique ha mort…

45 minuts fa

Es manté l’alerta INUNCAT fins demà al matí pel risc de pluges que poden superar els 100 litres

Protecció Civil manté l’alerta del Pla especial d’emergències per inundacions de Catalunya (INUNCAT) per aquest…

1 hora fa

Huguet (PP) denuncia “l’abandonament” de l’Ebre per part de la Generalitat i diu que ho “revertiran”

El candidat del PPC a la província de Tarragona, Pere Lluís Huguet, ha denunciat "l'abandonament"…

1 hora fa

Esta web utiliza cookies.