Portes obertes al Centre d’Interpretació del Memorial Democràtic de la Guerra Civil

L’alcalde de les Borges Blanques, Enric Mir, ha anunciat aquest cap de setmana que durant tots els dijous i divendres del mes de febrer hi haurà dues hores cada tarda de portes obertes al nou Centre d’Interpretació del Memorial Democràtic de la Guerra Civil “Antic Molí de Cal Gineret”, de les Borges Blanques, que va ser inaugurat tot just fa uns dies. Així, els dijous del mes de febrer, entre les 16 i les 18 hores, i també els divendres de febrer, entre les 18 i les 20 hores, es podrà visitar gratuïtament l’equipament.

La mesura està pensada per a què la població borgenca pugui conèixer de primera mà com ha quedat l’espai, recuperat desprès de les dues fases en les quals s’ha restaurat l’edifici arquitectònicament, i de que s’hagi museïtzat amb un modern equipament audiovisual que permet viure una experiència immersiva als visitants fent servir les tecnologies mapping, blending i warping.

D’aquesta manera, totes les persones que s’hi apropin veuran les imatges de vídeo dins d’un dels cubs de l’antic molí per posar-se en la pell d’una família borgenca, i recrear històricament com va ser un dels onze bombardejos que les aviacions alemanya i italiana van dur a terme entre l’abril de 1938 i gener de 1939, en plena Guerra Civil, per castigar la població considerada “feu del president Macià”, pel bàndol franquista. Per dur a terme la recreació, l’empresa Inside, entre altres accions, ha entrevistat el borgenc Josep Quintillà, de 95 anys i un dels supervivents que va viure en primera persona com van ser aquells bombardejos.

Per tant, a partir d’ara la capital garriguenca disposa d’un nou espai de promoció turística i cultural, a través del qual es pot conèixer millor la història d’aquest espai que data del 1890 i que disposa de més de 10 cubs amb capacitat per aproximadament un milió de litres d’oli. Amb tot, cal tenir present que l’espai també havia acollit 3 col·legis, entre el 1913 i 1919 quan s’hi van instal·lar els frares mercedaris; entre el 1920 i 1922 quan s’hi van establir els frares franciscans, que ara estan al Col·legi Mare de Déu de Montserrat; i les aleshores anomenades “Escoles Nacionals”, entre els anys 1931 i 1934 aproximadament.

Amb tot, durant la Guerra Civil i donada la monumentalitat de l’edifici en aquells moments, que ocupava fins a tres pisos amb correus de pedra massissa, es va considerar un edifici segur i s’hi va instal·lar un refugi antiaeri que ara es pot recuperar per a la memòria de les generacions actuals i futures.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Andorra Turisme amplia la comunicació i impulsa accions en 15 mercats internacionals

Andorra Turisme augmenta els esforços per  atraure turisme internacional que faci estades més llargues al…

49 segons fa

Manresa celebra una jornada d’activitats com a Capital de la Sardana 2024

La programació d’actes de Manresa, Capital de la Sardana 2024, viurà aquest dissabte, 4 de maig,…

12 minuts fa

Pedro Sánchez participarà a la campanya electoral del PSC del Baix Llobregat

El PSC del Baix Llobregat celebrarà més de 200 actes durant la campanya electoral del…

14 minuts fa

S’obren les inscripcions per al Casal d’Estiu Jove 2024 de Parets del Vallès

Amb la proximitat de l’estiu, aquest mes de maig s’obriran les inscripcions per al Casal…

19 minuts fa

L’Avinguda de l’Esport de Cambrils ja té els quatre carrils operatius

El nou vial de circumval·lació estava obert al trànsit però tenia pendent la retirada de…

30 minuts fa

Detenen una dona per la seva participació en l’atemptat contra Vidal Quadras

Una dona que, suposadament, va participar en el finançament i la preparació de l'atemptat contra…

36 minuts fa

Esta web utiliza cookies.