Categories: Uncategorized @ca

Núria Pradas guanya el 40è Premi Ramon Llull amb la novel·la ‘Tota una vida per recordar’

L’escriptora Núria Pradas ha guanyat el 40è Premi Ramon Llull amb la novel·la ‘Tota una vida per recordar’. Una història sobre una jove de 16 anys, Sophie Simmons, que a l’any 1932 se’n va de Nova York a Los Angeles per a treballar com a animadora de dibuixos als estudis cinematogràfics de Disney Studios. Simmons buscarà complir el seu somni i obrir-se camí en un món d’homes. Pradas ha explicat que és “un homenatge a les dones que han lluitat per un somni encara que estigués en mans d’homes”. La novel·la es publicarà el 4 de març i s’editarà en català, en castellà, en italià i en portuguès. El Premi Ramon Llull té una dotació econòmica de 60.000 euros.
Després d’aconseguir una beca, la protagonista deixarà la seva família a Nova York l’any 1932 per anar a Los Angeles en plena depressió per treballar com animadora de dibuixos a Disney. Ella descobrirà ràpidament que aquell no és un món per a dones. La Sophie Simmons lluitarà en una època convulsa que “marcarà un abans i un després en els professionals de l’animació de principis del segle XX”.

La novel·la s’emmarca entre dues pel·lícules que, segons l’autora, van marcar “dues èpoques no només a Disney Studios, sinó al món del cinema d’aquella època”. Per una banda, ‘Blancaneu’ (1937), “el primer llargmetratge de la història que va marcar l’època d’or de Disney Studios”. Per altra, ‘Dumbo’ (1941), que es va produir durant la gran vaga d’aminació “que va posar sobre la taula les reclamacions i drets dels animadors i que va durar quatre mesos”. Així mateix, ha aclarit que no és una novel·la sobre la figura de Walt Disney sinó sobre la companyia.

Ha descrit ‘Tota una vida per recordar’ com la “lluita d’una dona pels seus somnis, per un somni que en aquell moment era gairebé impossible”. Pradas ha reconegut que està enamorada de la protagonista del llibre i ha admès que no l’ha fet ella perquè “dones així n’hi han hagut, ni han i n’hi hauran i és un homenatge per les dones que han lluitat per un somni encara que estigués en mans d’homes”.

Tot i això, ha apuntat que quan escriu no etiqueta la seva obra. “No penso que aquesta novel·la sigui una obra feminista, però és la història d’una lluita d’una que està present a la novel·la i de moltes dones que estan presents a la realitat”.

L’autora d”El perfum de les llimones’ (Ara Editorial) ha ficcionat el personatge principal, Sophie Simmons, però la resta de la novel·la, els seus personatges, la cronologia, està basat en la realitat. Ha indicat que la protagonista està basada en les dues primeres dones que van fer el primer pas en el món de l’animació: Mary Blair i Retta Scott. “El que fa la protagonista a la novel·la és la que van fer les dues en el món real”.

Pradas ha apuntat que la gènesi de la història li deu a la seva filla que és animadora. “Fa un parell d’any mentre estudiava em va explicar que al món de l’animació les dones eren molt lluitadores i em va parlar de Mary Blair i Retta Scott”. Ha admès que no hauria pogut acabar el llibre sense la seva filla.

La novel·la es publicarà el 4 de març i s’editarà en català per Columna, en castellà per Planeta, en italià per DeAPlaneta Libri i en portuguès per Planeta Portugal.

El Premi Ramon Llull té una dotació econòmica de 60.000 euros. El jurat d’aquesta edició està format per Carles Casajuana, Francesca Cristoffanini, Pere Gimferrer, Gemma Lienas, Isona Passola, Carme Riera i Emili Rosales. En total s’hi ha presentat 64 obres originals i inèdites.

Trajectòria

Núria Pradas (Barcelona, 1954) és llicenciada en Filologia Catalana l’any 1980 i va començar a impartir classes de Llengua i Literatura Catalanes a diverses escoles i instituts, fins que va començar la seva tasca a l’escola Mestral de Sant Feliu de Llobregat, on va treballar durant més de vint anys. Va publicar el seu primer llibre l’any 1995, iniciant així una tasca literària que s’ha mogut sempre en l’àmbit de la literatura infantil i juvenil.

Pradas té més d’una quarantena d’obres publicades i ha col·laborat amb un bon nombre d’editorials. Entre els seus llibres destaquen ‘Lior’ (Cruïlla, 1995) i ‘Un estiu amb l’Anna’ (Cruïlla, 1996); la sèrie de la tieta Adela (‘La tieta Adela a Nova York’ i ‘Posa una tieta Adela a la teva vida’ adreçada a nens a partir de vuit anys. Entre les publicacions més recents, destaca ‘Sota el mateix cel’ (Premi Carlemany, 2012), ‘La noia de la biblioteca’ (2014), ‘Somis a mida’ (2015) i ‘L’aroma del temps’ (2017).

ACN

Missatges recents

Portes obertes del PFI-PTT de l’Institut d’Altafulla

La cuina del PFI-PTT de l’Institut d’Altafulla, que s’ubica a les dependències de l’Esplai de la Gent Gran al carrer…

5 hores fa

Obertes inscripcions al Stage d’Estiu 2025 del Golf Costa Daurada

Golf Costa Daurada ja ha obert les inscripcions a l'Stage d'Estiu 2025, una proposta esportiva i de lleure que s'ha…

5 hores fa

Importants retencions a l’AP-7 a Martorell en sentit Tarragona per un accident amb una furgoneta

Un accident a l’AP-7 a l’altura de Martorell en sentit Tarragona està provocant aquest vespre retencions importants a la via.…

5 hores fa

Valls, seu de la 5a edició de la Ruta Sense Límits Road 2025

Valls serà de nou la seu central de la Ruta Sense Límits Road 2025, un esdeveniment moto turístic i no competitiu…

6 hores fa

Obre un nou supermercat a Tarragona, el quart de la marca a la ciutat

La ciutat de Tarragona comptarà ben aviat amb un nou establiment dels supermercats Condis, el quart a la ciutat. El…

6 hores fa

Es presenta la Festa Major de Santa Anna 2025 del Vendrell: Un crit d’autenticitat, emoció i identitat col·lectiva

Fa escassos moments, acaba de finalitzar la presentació oficial de la Festa Major de Sant Anna 2025 del Vendrell, un…

6 hores fa

Esta web utiliza cookies.