Uncategorized @ca

Miquel Iceta visita Atrium Viladecans amb motiu del 20è aniversari

El ministre de Cultura i Esports, Miquel Iceta, ha visitat avui Viladecans per conèixer diversos equipaments municipals. Acompanyat per l’alcalde Carles Ruiz, el ministre ha conegut Atrium Viladecans, un centre cultural i esportiu de referència que està celebrant el seu vintè aniversari durant el 2023, així com les obres del nou poliesportiu de l’Escola El’Garrofer i les obres de millora i rehabilitació de la Biblioteca de Viladecans.

El ministre ha explicat que Atrium és un model exportable a altres ciutats: “Jo crec que la cultura dona vida –ha explicat–, la cultura dona economia, i dona qualitat de vida i qualitat d’economia. I en això Viladecans és un exemple, perquè ha demostrat amb Atrium que es pot tenir una programació permanentment renovada, que es poden crear audiències, que es poden crear complicitats amb les escoles i que es poden fer experiències noves. Jo estic fascinat, molt content i amb molt de reconeixement a la feina de l’Ajuntament de Viladecans que demostra com s’han de fer les coses”.

Iceta ha afegit que “Viladecans és una ciutat que ha trobat en la cultura un dels factors de desenvolupament, perquè aquí, ara, estem parlant d’Atrium, però tenim la Biblioteca, tenim el centre juvenil de Can Xic i, en el futur, tindrem el cinema, que serà també un espai per a molts tipus d’activitats culturals”.

L’alcalde Carles Ruiz, per la seva part, ha explicat que Atrium està complint la funció de ser un teatre metropolità i, alhora, un espai cultural central a la ciutat. “Fa vint anys, Atrium va sortir com a una proposta no només per a Viladecans, sinó per generar un espai escènic a l’àrea metropolitana de Barcelona que generés una proposta cultural diferent i, sobretot, un àmbit cultural dels municipis del Delta. Crec que gran part del seu èxit es deu a aquesta vocació metropolitana”.

La casa de la cultura i l’esport

Atrium Viladecans es va plantejar, fa vint anys, com a un nou concepte en l’oferta de serveis a la ciutadania, ja que, en una mateixa instal·lació, s’aglutinen l’esport i la cultura creant un espai amb unes particularitats i una personalitat pròpies. La seva posada en marxa completa el 6 de setembre del 2003 –la part esportiva va obrir les portes l’1 de juny d’aquell mateix any– va suposar un moment fonamental en la visibilització de la transformació que Viladecans ha emprès les últimes dècades. Un canvi cap a una ciutat moderna i orientada al benestar de la ciutadania, que té Atrium com a un dels seus estàndards.

L´edifici, que ocupa una superfície de 31.000 m2, dels quals 14.000 m2 estan edificats, va ser dissenyat per l´equip d´arquitectes de Josep Maria Gil i Esteve Bonell, responsables d´altres projectes com el Velòdrom d´Horta o les darreres reformes a l´Hospital de Sant Pau, i respon a aquesta concepció diferent. Es tracta d’una estructura diàfana, on prevalen les línies rectes i la facilitat per a la circulació dels usuaris, un fet fonamental per a una instal·lació que rep una mitjana diària d’aproximadament 1.200 persones.

La instal·lació, a més dels seus continguts de serveis, també diferencia estèticament entre la part esportiva i la destinada a les arts escèniques, amb un tractament en materials i en concepció adequada a l’oferta i que manté la filosofia de modernitat i comoditat per a les persones usuàries. En aquest sentit, un dels aspectes més singulars de l’àrea d’arts escèniques és l’exposició permanent de deu murals creats expressament per l’artista Joan Pere Viladecans per al vestíbul de l’auditori.

La zona d’esports consta d’espais que contenen dues piscines, un poliesportiu, sales d’activitat física, zona termal i solàrium. La instal·lació dona servei a persones abonades a les activitats físiques, cursetistes, col·lectius educatius i en risc d’exclusió social i entitats esportives de la ciutat.

La zona d’arts escèniques consta de dos espais: l’Auditori i la Sala Petita. L´Auditori compta amb una capacitat de 850 butaques, i el seu espai escenotècnic, amb 25 metres d´altura, 23 metres d’amplada i divuit metres de fons, és equiparable a teatres o auditoris com el Gran Teatre del Liceu, el Teatre Nacional de Catalunya o l’Auditori Kursaal de Sant Sebastià. En aquest espai es pot programar qualsevol tipus de muntatge de petit, mitjà o gran format i gèneres des del teatre a la dansa, passant per espectacles musicals de tota mena –entre els quals l’òpera, ja que compta amb orquestra–. La Sala Petita és una sala que disposa d’espai per a 260 persones i en destaca la polivalència, ja que permet la ubicació de l’escenari a qualsevol lloc de la sala oferint la possibilitat de programar obres amb formats singulars.

La programació cultural es basa en una filosofia més heterogènia, amb espectacles de teatre alternatiu, infantil, monòlegs, dansa contemporània i, fins i tot, circ. Des de l’inici de la programació estable s’hi han fet un miler de representacions amb més de 250.000 assistents. A més, durant tot l’any, els espais s’obren per a col·lectius educatius, amb una programació específica per a alumnat des d’infantil a batxillerat, que garanteix que tot l’alumnat de la ciutat passi almenys una vegada per Atrium Viladecans per accedir a l’experiència artística, tant des del pati de butaques com des de l’escenari, en alguna de les activitats que es fan en col·laboració amb els centres educatius.

Visita a l’Escola El Garrofer i la Biblioteca de Viladecans

Miquel Iceta i Carles Ruiz també han visitat les obres de construcció de dues pistes poliesportives cobertes a l’escola de primària El Garrofer. Viladecans desenvolupa un pla ambiciós de promoció de l’esport femení, que té per objectiu doblar, almenys, el nombre de dones que fan esport. Una de les conseqüències d’aquest pla és la necessitat d’incrementar el nombre d’instal·lacions esportives.

El projecte preveu la implantació d’una coberta per a pista poliesportiva i, alhora, la reforma i actualització del gimnàs escolar, el qual acumulava mancances i envelliment pel pas del temps. Les superfícies d’actuació han estat de 1.000 m² de coberta per a una pista esportiva, la superfície d’actualització dels vestuaris és de 200 m² i la sala del gimnàs escolar de 300 m², i el cost de l’actuació previst en el projecte és de gairebé dos milions d’euros. La coberta també es converteix en generadora d’energia amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques d’una potència de generació de gairebé 100 kW, i també és captadora d’aigua de pluja per al reg de la vegetació del pati escolar.

Iceta i Ruiz han tingut temps també de veure la rehabilitació de la Biblioteca de Viladecans, la qual compta amb un jardí vertical a la façana de 480 metres quadrats, amb 17.000 plantes.

Adrià Torres Redacció

Missatges recents

Els dos espanyols il·lesos a l’atemptat de l’Afganistan ja han abandonat el país

Els dos turistes que van quedar il·lesos durant l'atac a l'Afganistan ja han abandonat el…

3 hores fa

Rescaten un noi ferit a la via ferrada de Sant Vicenç d’Enclar

El Grup de Rescat de Muntanya del cos de bombers i Heliand han intervingut aquest…

3 hores fa

Tàrrega tanca l’11è Mercat del Vehicle d’Ocasió amb gran afluència de públic

Tàrrega tanca avui diumenge el seu 11è Mercat del Vehicle d’Ocasió amb un balanç molt…

4 hores fa

Busquen un conductor fugat després d’atropellar un nen en un pas de vianants

La Policia Local de València ha demanat la col·laboració ciutadana per localitzar el conductor d'un…

4 hores fa

El PP es desmarca de la resposta del govern a Milei i acusa el PSOE d’electoralisme

El PP s'ha desmarcat de la resposta que el govern espanyol ha donat a les…

4 hores fa

Rescaten un excursionista accidentat a Roquetes

Aquest matí els serveis d'emergència han rescatat un excursionista accidentat a la zona de Roquetes.…

4 hores fa

Esta web utiliza cookies.