Categories: Uncategorized @ca

Mesures dissuasòries per reduir les col·lisions d’avions i aus rapinyaires

El risc de col·lisió entre avions i grans rapinyaires com els voltors es podria reduir amb mesures dissuasòries com ara reduir les fonts d’alimentació prop de les pistes o l’ús de drons per foragitar aquestes aus de les àrees prioritàries d’aviació. Són propostes de l’investigador de la Universitats de Lleida (UdL), Antoni Margalida, davant l’augment d’accidents registrats a Espanya en els últims anys. La seua recerca, realitzada amb el col·laborador extern del grup de recerca Biologia Evolutiva i de la Conservació de la Universitat Complutense de Madrid (UCM), Rubén Moreno-Opo, l’ha publicat la revista científica Human-Wildlife Interactions.

La investigació -la primera detallada que se realitza a Europa en aquest àmbit- s’ha centrat durant dos anys en l’àrea d’alta prioritat aèria de l’aeroport Adolfo Suárez de Madrid-Barajas, on s’han documentat almenys 26 col·lisions amb aus entre 2006 i 2015. La primera conclusió és que l’abundància de preses per a les aus rapinyaires està directament relacionada amb un increment del risc d’accidents. Sobretot, durant la primavera i l’estiu quan les fonts d’alimentació són abundants a les alçades en què operen les aeronaus.

Els voltors comuns, que poden recórrer més de 100 quilòmetres en un dia, es poden elevar fins a tres quilòmetres per sobre del nivell de terra, tot i que habitualment volen entre els 500 i els 2.000 metres, el mateix rang que les avionetes. Els grans avions de passatgers pugen fins una alçada mitjana de 9.000 metres, així que el risc de col·lisió amb aquestes aus es limita a les maniobres d’enlairament i aterratge. De fet, el 69’4% dels sinistres documentats a l’àrea d’estudi s’han produït entre els 0 i els 400 metres.

A la zona monitorada per Margalida i Moreno-Opo, les espècies de rapinyaires més comunes són el voltor comú, el voltor negre, l’àguila imperial, l’àguila daurada i el duc. Quant a preses, les més habituals són el conill comú, la perdiu i el tudó. Durant els dos anys de treball de camp al voltant de les dos pistes de l’extrem nord de Barajas han constatat que l’increment dels incidents aeri no es déu a un augment en la xifra de rapinyaires ni del trànsit aeri. Hi ha una relació directa amb la disponibilitat de menjar, sobre tot arran dels canvis de la normativa sanitària europea que va prohibir abandonar restes animals al camp, tot obligant a destruir-les o reutilitzar-les en instal·lacions autoritzades. Les aus van canviar les seues rutes buscant carronya, atansant-se a zones més urbanitzades.

L’expert de la UdL recomana facilitar punts d’alimentació alternatius fora de les àrees sensibles, augmentant la provisió de cadàvers animals en zones remotes. Per reduir l’aliment disponible al voltant dels aeroports, algunes possibilitats serien utilitzar fures per disminuir la població de conills, asfaltar l’entorn per dificultar la construcció de caus i implementar mesures dissuasòries com els drons o la falconeria específica, ja que la que s’utilitza actualment només serveix per espantar ocells més petits. També recomana comprovar la utilitat dels sistemes de radar destinats a detectar el risc de col·lisió d’aus i, si cal, modificar rutes o freqüències de vol.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

La defunció del papa Francesc no afectarà la despenalització de l’avortament

El Govern confia que la defunció del papa Francesc no suposarà un fre a la despenalització de l'avortament ni tampoc…

4 minuts fa

Quin temps farà per la diada de Sant Jordi 2025 a Catalunya?

Catalunya ja escalfa motors per celebrar una de les jornades més estimades del calendari: la diada de Sant Jordi. La…

7 minuts fa

Espectacular rescat a un ciclista accidentat a la Conca de Barberà

El bon temps d'aquest Dilluns de Pasqua a gairebé tot el país ha provocat que milers de persones surtin als…

16 minuts fa

Retards de mitja hora en la circulació de trens entre Castelló i Tortosa

Els trens circulen amb mitja hora retard de mitjana entre Castelló i l'estació de l'Aldea-Amposta-Tortosa per una incidència que afecta…

30 minuts fa

L’homenatge al poeta Carlos Barral inaugura els actes de Sant Jordi al Port Tarragona

El Museu del Port de Tarragona acollirà aquest dimarts un homenatge a la figura de Carlos Barral. Aquest equipament té…

39 minuts fa

El Vaticà fa públic el testament del papa Francesc

l Vaticà ha fet públic el testament del papa Francesc, mort aquest Dilluns de Pasqua a 88 anys per un…

44 minuts fa

Esta web utiliza cookies.