L’Hospital del Mar implanta la impressió 3D en radioteràpia per tractar el càncer de pell

El Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital del Mar és el primer centre de l’Estat que utilitza la impressió 3D en el tractament del càncer de pell amb tumors petits. El procés es fa utilitzant la plesioteràpia d’alta taxa de dosis (HDR), un tipus de braquiteràpia de contacte amb la que s’utilitzen fonts de radiació per al tractament del càncer. En aquest sistema s’utilitza un motlle, dissenyat per una impressora 3D, que s’adapta “de manera precisa” a la part del cos que tingui afectada el pacient, i se li col·loquen uns tubs per on passarà la radiació. Gràcies a aquest sistema, el tractament s’ajusta millor al pacient, li estalvia molèsties i limita els efectes secundaris.
Abans d’implantar aquesta tècnica, el doctor Ismael Membrive, metge adjunt del Servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital del Mar i un dels impulsors del projecte, explica que tenien moltes limitacions. El motlle que utilitzaven per la radioteràpia, d’un material termoplàstic, es feia manualment sobre el pacient, i aquest s’havia d’estar una mitja hora aproximadament sense moure’s. A més, hi podia haver imperfeccions en la forma del motlle i els tubs normalment no quedaven en la posició exacta. Per això, moltes vegades havien de repetir el motlle.

Quan van començar a treballar amb aquest projecte, fa 3 anys, el problema principal va ser trobar un material adequat per poder crear el motlle amb la impressora. El material que van trobar s’anomena ABS, que està certificat per ús sanitari i biocompatible. La impressora triga un dia i mig aproximadament en crear tot el motlle. Actualment, hi ha dos pacients que s’han tractat amb aquesta nova tècnica.

Un dels principals avantatges d’aquesta tècnica, segons el cap de servei d’Oncologia Radioteràpica de l’Hospital del Mar, el doctor Manel Algará, és la comoditat amb la que permet als metges treballar i també la que aporta al malalt, ja que només ha de fer-se un TAC per dissenyar el volum del motlle i fer-se el tractament. A més, els permet comprovar si el motlle funciona correctament i fer un preplanning i un càlcul de dosi (dosimetria) de manera més exacta. Fins i tot, si hi ha algun problema amb el motlle fabricat, en 30 hores poden tenir-ne un altre, sense necessitat que el pacient hagi de tornar. Membrive ha afegit que la idea és “no fer cap motlle més manualment i fer-los tots personalitzats amb la impressora”.

Algalá ha argumentat que el repte de futur és “optimitzar” la tècnica i més endavant estudiaran ampliar la seva aplicació a altres patologies, ja que actualment s’utilitza només per a pacients amb càncer de pell amb tumors en zones irregulars.

ACN

Missatges recents

Ferit greu un home després de ser apunyalat per un conegut en una baralla de bar

Després de l'incident amb armes blanques que ha provocat quatre detinguts a Palamós, un altre home està en estat greu…

15 minuts fa

Dos lladres multireincidents atemoreixen la Bisbal d’Empordà i fereixen un empresari

La Policia Local de la Bisbal d’Empordà, amb el suport dels Mossos d’Esquadra, ha detingut dues persones per dos delictes…

39 minuts fa

La Loteria Nacional deixa el primer premi al Corte Inglés de Tarragona

L'administració de loteria situada a El Corte Inglés de Tarragona ha repartit el primer premi del sorteig de la Loteria…

57 minuts fa

Barcelona ‘blinda’ la biblioteca de l’arquitecte modernista Ezequiel Porcel i Alabau

L'Ajuntament de Barcelona serà l'encarregat a partir d'ara de conservar i custodiar el fons bibliogràfic i documental de l'arquitecte modernista…

1 hora fa

La pluja obliga a cancel·lar un dels concerts de les Festes de Maig de Badalona

A causa de la previsió de fortes pluges a l’hora del concert que The Tyets havia de fer a partir…

1 hora fa

Un mort i una jove de 22 anys ferida greu en un accident entre dos turismes

Un home de 66 anys va perdre la vida ahir a la nit en un accident de trànsit on s'han…

2 hores fa

Esta web utiliza cookies.