Pla mitjà de les excavacions a l'Abric Romaní de Capellades. Foto: ACN
A l’Abric Romaní encara hi ha 40 metres més per excavar, “pel que tenim per molts anys de campanyes”, assegura Carbonell. A més profunditat, afegeix, les troballes són “més interessants”. En el punt en el qual es troben ara, pràcticament descarta trobar restes de neandertal. Això no implica, però, que les troballes no siguin importants.
Segons la codirectora de la campanya, Palmira Saladié, el jaciment és “únic al món” per com permet aprofundir en la vida neandertal. “La manera com es va sedimentar fa que es conservin tan bé els registres que podem reinterpretar perfectament com eren les seves cases”, diu la investigadora de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES).
També a través de les eines que s’han anat localitzant, les restes d’animals –sobretot de cérvol i cavall- i els fogars “descobrim característiques de la seva cacera o com era la seva alimentació”, afegeix Carbonell. Segons el codirector, es tracta d’una informació “molt potent” per conèixer quins eren els seus hàbits.
Un mes de feina
La campanya a l’Abric Romaní va arrencar el passat dia 5, amb la posada a punt de la superfície, i es perllongarà fins al 28. Durant la primera setmana hi van treballar una quinzena de persones, principalment membres de l’Institut Català de Paleoecologia Humana i Evolució Social (IPHES) i d’altres institucions espanyoles. Des d’aquest diumenge la xifra ronda els 35 amb la incorporació dels estudiants de doctorat i investigadors d’universitat d’arreu del món.
300 metres quadrats d’excavació
Des dels anys 80, que van arrencar les excavacions al jaciment arqueològic del paleolític, els investigadors han baixat al voltant d’onze metres. S’està excavant una superfície d’uns 300 metres quadrats, un fet que també el converteix en “distintiu”, diu Saladié, que assegura que en jaciments similars “no s’excava superfícies tan grans”.
Buscant finançament pel museu
Fa prop d’una dècada que es van començar a fer els primers passos per construir el Museu del Neandertal a Capellades però la crisi econòmica va frenar el projecte. A hores d’ara, lamenta Saladié, el projecte segueix aturat. “El problema és la manca de finançament, però seguim treballant-hi”, assegura.
Els veïns i veïnes del barri dels Mangraners van descobrir aquest dissabte la nova placa amb el nom de Gran…
Una persona ha mort i dues han resultat ferides en un incendi aquesta matinada en un immoble al municipi murcià…
L’aposta aranzelària del president dels Estats Units Donald Trump ha sacsejat l’economia mundial. El nou president republicà va donar un…
El procés participatiu Imaginem l’antiga estació d’autobusos de Lleida continua el seu calendari d’activitats amb els dos darrers tallers, oberts…
L'expresident de la Generalitat Artur Mas va ser espiat amb el programa Pegasus durant 5 anys, des del juliol del…
El Casal de Joves de Sant Feliu va acollir la reunió de la Junta Local de Seguretat per analitzar l'informe…
Esta web utiliza cookies.