L’Arxiu de Reus digitalitza el “Llibre de Juhí de prohòmens”, un compendi dels judicis i sentències fets a la ciutat de 1610 a 1717

L’Arxiu Municipal de Reus i l’Arxiu Comarcal del Baix Camp han culminat els treballs de digitalització del conegut com a “Llibre de Juhí de prohòmens”, un volum que recull els judicis i sentències dictats a Reus entre els anys 1610 i 1717. Es tracta d’un exemplar de gran valor històric i patrimonial de gran rellevància per conèixer la vida quotidiana, les relacions socials i el funcionament administratiu del municipi a l’època de l’Antic Règim i que ara quedarà a l’abast del públic a través de la consulta online.

El regidor d’Hisenda i Recursos Generals, Joaquim Enrech, l’arxivera municipal, Elisenda Cristià, i l’arxiver comarcal, Sabí Peris, han presentat aquest divendres a l’Arxiu de Reus el llibre i la digitalització que se n’ha fet, i han donat detalls tant de la rellevància dels seus continguts com de la significació de poder disposar virtualment d’aquest exemplar.

Amb motiu de la Diada de Sant Jordi, l’Ajuntament de Reus ha organitzat el 23 d’abril a les 18:00 h un acte de presentació pública del llibre de “Juhí de prohòmens”, que inclou una conferència del doctor en Història Eduard Juncosa. L’acte es realitzarà al mateix Ajuntament (plaça del Mercadal, 1). Del 23 al 27 d’abril el llibre estarà exposat a les dependències del palau municipal.

Inicialment, els judicis de la ciutat es registraven en els Llibres dels consells municipals, juntament amb les deliberacions i determinacions adoptades pels jurats i consellers de la vila. A partir de 1610, però, es decidí aplegar-los tots en un únic volum que es va titular “Llibre en lo qual stan continuades les sentènties de Juhí de prohòmens de la vila y terme de Reus y llochs del Moster y Castellvell compresos dins lo terme de la vila de Reus”.

Un centenar de processos judicials

El llibre recull -en un total de 157 folis i alguns annexos- gairebé un centenar de processos judicials contra els habitants inculpats d’haver comès delictes i crims de tota mena a Reus i al seu terme entre 1610 i 1717, amb les seves corresponents vistes i sentències, les quals podien anar des de l’absolució fins a les condemnes més severes (com la mutilació de membres i la pena capital), passant per la vergonya pública, el desterrament, la marca o la pena de galera.

En tots els casos ens trobem davant d’una justícia la finalitat de la qual era el càstig per a l’inculpat o inculpada i l’exemple per a tota la comunitat.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Un incendi crema un primer pis de Bonavista i obliga a tallar un dels carrers principals

Els Bombers de la Generalitat estan treballant per extingir un incendi a un pis a la cantonada entre el carrer…

2 hores fa

El Mercat de la Vall celebrarà el desè aniversari amb una trentena de parades

El Mercat de la Vall torna el proper dissabte, 3 de maig entre les 11 i les 20 hores, al…

3 hores fa

El Cirque du Soleil visitarà la Tarraco Arena Plaça aquest 2025

El Cirque du Soleil, una de les companyies de circ més reconegudes a tot el món pels seus espectacles innovadors…

3 hores fa

Energètica i Endolla Barcelona volen instal·lar més 9.000 punts de recàrrega abans del 2030

L'empresa pública d'energia de Catalunya, l'Energètica, i la xarxa d'electromobilitat de Barcelona de Serveis Municipals (BSM), Endolla Barcelona, han signat…

3 hores fa

Mor un jove de 20 anys després de ser apunyalat al carrer per uns desconeguts

Un jove de 20 anys va patir ahir una apunyalada al ronyó al mig del carrer que el va deixar…

4 hores fa

Una històrica polleria de Bonavista s’acomiada després de 50 anys

Per a molts tarragonins i tarragonines, els cap de setmana són sinònim de sortir al carrer i gaudir d'una bona…

4 hores fa

Esta web utiliza cookies.