Categories: Uncategorized @ca

La URV impulsa una tècnica per evitar el frau de l’oli de palma

 Investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han impulsat una tècnica per evitar el frau en la comercialització de l’oli de palma, el més consumit al món. Els baixos costos de producció han comportat que el nombre de plantacions de palma industrial s’hagi multiplicat darrerament, i això ha provocat greus problemes ambientals, com la desforestació, i l’expulsió de poblacions indígenes. Per evitar-ho, les empreses productores han d’obtenir una acreditació que garanteix que l’oli de palma que comercialitzen prové de plantacions que segueixen uns criteris ambientals i socials sostenibles, però, tot i això, els casos de frau són comuns. Les diverses tècniques desenvolupades per la URV permeten determinar la procedència de l’oli de palma de forma més econòmica i ràpida.
L’estudi ha estat impulsat per les investigadores Pilar Callao i Itziar Ruisánchez, del Grup de Recerca de Quimiometria, Qualimetria i Nanosensors, del Departament de Química Analítica i Química Orgànica de la URV, en col·laboració amb Luis Cuadros i Ana María Jiménez, del grup de recerca Anàlisi en Alimentació i Medi Ambient (AnAMA)” amb de la Universitat de Granada.

Concretament, s’han centrat a analitzar successivament les mostres aplicant una tècnica de cromatografia de líquids amb detectors independents, dues tècniques de cromatografia de gasos amb què van poder obtenir informació sobre la composició dels diferents olis. Cap de les cromatografies mesurades permeten per si mateixes identificar l’origen geogràfic amb fiabilitat. Per aquest motiu, posteriorment es van aplicar tècniques quimiomètriques i de fusió de dades amb què es va aconseguir la informació rellevant que permet determinar l’origen geogràfic de la mostra d’oli de palma amb un baix percentatge d’error, d’aproximadament un 5%.

L’aplicació d’aquestes tècniques, que per primer cop s’han utilitzat amb oli de palma, millora els sistemes que existien fins ara i calcula la procedència de la mostra de forma més ràpida i amb una alta fiabilitat. Els resultats d’aquest estudi poden ser útils per a organismes oficials de control d’oli i per a les cooperatives, segons han detallat les investigadores.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

La JNC penja una pancarta en suport a Puigdemont en quatre punts del Camp de Tarragona

La Joventut Nacionalista de Catalunya (JNC) ha fet una acció en quatre punts emblemàtics del…

5 minuts fa

Alicia Romero: “Cal concentrar tot el vot de canvi en Salvador Illa”

La secretària d’Economia, Coneixement i Transició Digital del PSC i candidata número 2 per la…

14 minuts fa

Vilalta reivindica que “aquesta legislatura ha suposat un canvi de paradigma en les polítiques esportives”

La candidata d'Esquerra Republicana per la demarcació de Lleida, Marta Vilalta ha assistit avui, acompanyada pels regidors…

22 minuts fa

El PP proposa un Pla de xoc contra la inseguretat a Tarragona

El Partit Popular proposa un Pla de xoc contra la inseguretat a Tarragona. El candidat…

31 minuts fa

Carles Montllor i Jackeline Gómez guanyen la XIX Marató d’Empúries

Carles Montllor (Club La Blanca) i Jackeline Gómez (Baix Montseny), han estat els guanyadors de…

47 minuts fa

VÍDEO | Un incendi en un polígon de Badalona obliga a confinar el veïnat

Els Bombers de la Generalitat treballen aquest diumenge a la tarda en un incendi en…

53 minuts fa

Esta web utiliza cookies.