El conjunt monumental del Turó de la Seu Vella commemorarà enguany el centenari de la seva declaració com a Monumento Nacional el 1918 amb un conjunt de conferències i actes culturals que culminaran el 12 de juny amb un concert a la Nau Central de la Seu titulat “Harmonia de les nacions, música nova”, a càrrec del grup Hespèrion XXI, dirigit per Jordi Savall.
L’alcalde i president del Consorci del Turó de la Seu, Àngel Ros, ha presentat avui, juntament amb el delegat de Cultura de la Generalitat, Josep Borrell, el programa després de presidir la reunió del Comitè Executiu i el Consell General del consorci. Tall de veu d’Àngel Ros Ros ha destacat la vitalitat del conjunt monumental, que aconsegueix un resultat econòmic positiu i també incrementa un 13,4% els seus visitants.
La programació s’iniciarà el dimarts 29 de maig amb la conferència “Un segle de restauració de monuments, de la teoria a la praxis”, a càrrec d’Ignacio González-Varas Ibáñez, expert i autor de llibres de referència en aquest àmbit. Estan previstes dues conferències més. El 5 de juny l’historiador lleidatà Manel Lladonosa parlarà sobre “La Seu Vella i la Societat Lleidatana. La declaració com a Monumento Nacional de 1918”, mentre que el dia 12 de juny la també historiadora Immaculada Lorés pronunciarà una altra conferència titulada “A 100 anys de la declaració de la Seu Vella, de caserna a Monument”. Les conferències tindran entrada lliure, mentre que l’entrada al concert serà a preu popular, 12 € en la compra anticipada.
La programació de commemoració culminarà amb una acció musical i visual al Turó coincidint amb les Festes de Tardor, que encara s’està acabant de dissenyar.
Augment de visitants
Durant la reunió també s’ha passat balanç de les dades de visitants al monument durant els primers cinc mesos de l’any 2018, que mostren xifres molt positives. A falta de comptabilitzar els darrers dies de maig, el Turó de la Seu Vella ha rebut un total de 42.652 persones, entre usuaris i visitants, 5.035 més que en el mateix període de l’any passat, és a dir un 13,38% més. Pel que fa estrictament a les visites turístiques, l’augment ha estat del 16%, amb un total de 28.677 visitants.
En quant a les qüestions financeres, el Consorci ha aprovat la liquidació del pressupost de 2017, que ha tancat amb un romanent líquid de tresoreria positiu de 103.600 euros i un resultat pressupostari també positiu de 21.387 euros. Els ingressos globals han estat de 727.953 euros i Ros ha destacat que l’autofinançament del Consorci cobreix el 41% d’aquesta quantitat, mitjançant la venda d’entrades i l’organització d’esdeveniments, mentre que la resta ho cobreixen amb les seves aportacions la Paeria i la Generalitat.
Candidatura Unesco
La celebració del centenari de la declaració de la Seu Vella com a Monumento Nacional arriba quan el Turó es troba enmig del procés per obtenir un altre reconeixement encara més important, com a Patrimoni Mundial de la Unesco, del qual també s’ha donat compte en el consell. Actualment, ha explicat el president del consorci, s’està treballant segons el calendari previst amb l’objectiu de presentar el dossier de la candidatura a la reunió del Consejo de Patrimonio que tindrà lloc a la tardor.
Els treballs actuals se centren a fer un estudi comparatiu dels valors de la Seu Vella en relació amb altres conjunts monumentals comparables que han obtingut la declaració de la Unesco o estan en la llista indicativa, per tal de fixar la singularitat i universalitat del monument lleidatà.
Festival d’estiu
Un any més la Seu Vella tornarà a acollir un festival d’estiu, que enguany comptarà amb 4 concerts de música moderna. L’escenari es trasllada de la Nau Central a l’exterior, prop del Pont Llevadís, fet que comportarà un important augment de l’aforament. Pròximament es presentaran els grups participants, tot i que l’alcalde ja ha avançat avui que l’atracció principal serà el grup Sau, que farà una parada a Lleida dins de la gira dels 30 anys dels grup.
Obres de restauració
En quant a les obres de restauració al conjunt monumental de la Seu, el delegat de Cultura de la Generalitat, Josep Borrell, ha assenyalat que la Generalitat té previst licitar a final d’any tasques pendents al claustre, una de les portalades i el campanar, que s’han anat retardant per la situació política, fet que permetria dur-les a terme durant l’any que ve.
Borrell també ha afegit que el Consell General ha decidit que abans d’iniciar la restauració de la campana Mònica s’ha decidit demanar consell al Centre de Restauració de Sant Cugat, perquè aconsellin la millor forma d’actuar per part de l’empresa restauradora.
La reunió del Consell General ha comptat també amb la presència del tinent d’alcalde i regidor de Promoció de la Ciutat, del Comerç, del Turisme i de l’Ocupació i l’Emprenedoria, Rafael Peris, així com dels regidors Cristina Simó i Daniel Rubio.
Un home de 71 anys resident a Catalunya ha mort aquest dimecres mentre feia el descens del riu Sella, a…
Aquesta setmana han arrencat els treballs que durà a terme FEDA Ecoterm per unir les xarxes de calor d'Andorra la…
“Qualsevol mesura de reivindicació que pugui fer la Coordinadora per l'habitatge digne o qualsevol altra agrupació ciutadana és absolutament legítima,…
La plaça Coprínceps es converteix aquest dimecres en l'epicentre de la diada de Sant Jordi a Escaldes-Engordany. Aquest any, una…
Tretze parades (quatre de roses, tres de llibres i sis de productes artesanals i manualitats) i un sant Jordi que…
La inauguració del Parc de les Aigües, el diumenge 27 d’abril, comptarà amb un ampli programa d’activitats obert a tothom…
Esta web utiliza cookies.