Categories: Uncategorized @ca

La Ràpita engega una campanya de divulgació i protecció de les nacres de la badia dels Alfacs

L’Ajuntament de Sant Carles de la Ràpita (Montsià) ha engegat, conjuntament amb l’IRTA i la fundació Plegadis, una campanya de divulgació i protecció de la nacra, un dels animals més singulars que habiten a la badia dels Alfacs, la segona població més gran del món d’aquesta espècie de mol·lusc. Es distribuiran 6.000 tríptics en català, castellà, anglès i francès entre els turistes que naveguen per la zona per donar a conèixer les nacres i demanar-los cura. A la badia dels Alfacs hi ha unes 90.000 nacres, que es poden observar molt fàcilment per l’escassa fondària en què es troben. Per aquesta facilitat d’accés són més vulnerables i cal extremar les precaucions per no perjudicar els exemplars ni el seu hàbitat amb àncores, motors o altres estris de navegació. També es demana no tocar aquests mol·luscos si s’acosten a a observar-los.
“Sobretot cal ser molt respectuós amb les poblacions perquè encara que sembli que n’hi ha moltes són les últimes que ens queden, per tant hem de ser molt curosos perquè la població de la badia és inusualment superficial i es troba a fondàries que van dels 30 als 130 centímetres, la qual cosa vol dir que són més fàcils de veure però també hi ha més risc que les fem malbé o les perjudiquem”, ha apuntat la tècnica de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentària (IRTA) Patrícia Prado.

La nacra és el mol·lusc bivalve més gran de la Mediterrània i el segon més gran del món, i pot arribar a superar un metre de llargada i els 40 anys. Actualment es troba amenaçada per l’expansió d’una malaltia que ha aniquilat l’espècie a tota la costa Mediterrània ibèrica, incloent-hi Andalusia, Murcia, País Valencià, i Balears. A Catalunya encara queden algunes poblacions en zones del Cap de Creus, però les més importants es troben a les badies del delta de l’Ebre, i en particular, la població de la Badia dels Alfacs. “Per ara no s’hi ha detectat el protozou, de manera que és el últim santuari de la nacra al litoral espanyol”, afegeix Prado.

“Es tracta de donar a conèixer i reivindicar aquesta singularitat natural que té la nostra badia i a la vegada afavorir la protecció de la nacra, aportant les recomanacions bàsiques per garantir la seva protecció tenint en compte la importància que té en l’àmbit mundial”, ha afirmat l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Continuen atrapats els passatgers dels trens regionals entre Saragossa i Barcelona: La Guàrdia Civil porta avituallament i es prepara el rescat

Els passatgers atrapats des de primera hora de la tarda a causa d’una avaria d’electrificació a la línia R15 podrien…

14 hores fa

VÍDEO | Infracció greu a l’AP-7: condueix marxa enrere per agafar una sortida que s’havia saltat

Les imprudències a la carretera poden tenir conseqüències tràgiques. Aquest dissabte al migdia, un conductor ha posat en risc la…

14 hores fa

Nou Barris es mobilitza per una educació pública i inclusiva

Nou Barris ha parlat alt i clar. El passat 5 d’abril, les Associacions de Famílies d’Alumnes (AFA) del Districte van…

14 hores fa

La dona assassinada per la seva parella i trobada al maleter a l’AP-7, era veïna de Calafell

Ja s’ha confirmat la identitat de la dona assassinada en el feminicidi que ha commocionat Tarragona i el conjunt del…

14 hores fa

PortAventura defensa la seva gestió durant la jornada de vaga i destaca els serveis operatius

Després d’una jornada marcada per la vaga convocada pels sindicats UGT i CCOO, PortAventura World ha emès un comunicat aquest…

15 hores fa

Els Comuns donen suport a la vaga històrica de la plantilla de PortAventura

Aquest dissabte 19 d’abril, els Comuns han mostrat el seu suport a la vaga de les treballadores i treballadors de…

15 hores fa

Esta web utiliza cookies.