fbpx

Implanten una tecnologia per a la neurorehabilitació al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt

Es fa al centre sociosanitari La República i millora l'entrenament cerebral amb l'ús de pantalles tàctils

Imatge d’una sessió de rehabilitació cognitiva al Centre La República del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt. ACN.
L’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) ha posat en marxa al centre sociosanitari La República del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt (Gironès) una nova eina digital que millora l’entrenament dels pacients en la neurorehabilitació. Està dirigit a usuaris que tenen un trastorn cognitiu o una malaltia neurodegenerativa i un dany neurològic adquirit, com ara Alzheimer, parkinson o esclerosi múltiple. S’anomena NeuroUP i és una plataforma d’estimulació cognitiva que, amb l’ajuda dels professionals sanitaris i pantalles tàctils, ofereix un ventall ampli d’exercicis i recursos per al disseny de les sessions de rehabilitació d’una forma personalitzada.
La plataforma NeuroUP conté exercicis per treballar la memòria, l’atenció, les agnòsies, funcions executives, praxis, llenguatge, cognició social i habilitats visuals i espacials. Amb aquesta nova eina, el pacient obté un “entrenament cerebral de màxima qualitat”, dirigit per neuropsicòlegs, terapeutes ocupacionals i professionals de la rehabilitació cognitiva, segons explica l’ICS-IAS en un comunicat. L’usuari treballa els exercicis a través d’uns ordinadors amb pantalles tàctils de nova adquisició. La implantació d’aquesta nova tecnologia digital ha permès accedir a un major nombre d’usuaris de manera més “qualitativa, específica i adaptada”, segons indica l’equip de professionals.

La rehabilitació neuropsicològica és un procés terapèutic per a persones que presenten un deteriorament cognitiu, ja sigui a causa d’algun tipus de lesió cerebral o d’algun procés neurològic. El que es busca és que recuperin o millorin les habilitats cognitives i la funcionalitat en la vida diària. Aquesta rehabilitació té com a objectiu general millorar les funcions mentals com l’atenció, la memòria, el llenguatge, o la psicomotricitat, entre d’altres, així com retornar al pacient el nivell de funcionament, independència i integració social més alt possible. Segons els especialistes, el procés terapèutic esdevé més eficaç quan la rehabilitació es comença de forma incipientment i es realitza de forma constant.

El perfil de pacients del centre

L’Hospital de dia de trastorns cognitius del centre sociosanitari La República, inclòs a les instal·lacions del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt (Gironès), atén pacients amb Alzheimer i altres demències, persones amb un deteriorament cognitiu lleu o deteriorament cognitiu associat a patologies neurològiques, afàsies progressives primàries, traumatismes cranioencelàfics, persones que ha tingut un ictus o que pateixen un deteriorament cognitiu associat a altres patologies. L’any 2018 va atendre 344 pacients, un 68% dels quals corresponia a un diagnòstic de deteriorament cognitiu lleu i un 19% a pacients amb Alzheimer. Es van fer un total de 3.541 sessions de rehabilitació cognitiva.

D’altra banda, l’hospital de dia també ofereix atenció assistencial de malalties neurodegeneratives i dany neurològic adquirit (cerebral i medul·lar) amb pacients que tenen “alteracions biopsicosocials rehabilitables”. A diferència de la majoria de persones ateses en la xarxa sociosanitària, en molts dels casos que arriben a l’hospital de dia de Salt no són persones d’edat avançada sinó que tenen una mitjana de 53 anys. Les malalties de les persones ateses també tenen en comú un “fort impacte biopsicosocial” en el pacient i en la seva família, que requereix un abordatge integral i multidisciplinari. L’any passat es van atendre 258 pacients. El 46% d’aquests tenia esclerosi múltiple i un 16% estava diagnosticat de malaltia de parkinson. L’any 2018 s’hi van fer 1.520 sessions d’estimulació cognitiva.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El MACBA amplia les seves instal·lacions i el Cap Raval Nord ja té nova ubicació

Notícia següent

La Generalitat canviarà els sistemes de seguretat i les cobertes de la presó de Quatre Camins

Notícies relacionades