Categories: Uncategorized @ca

Identifiquen una víctima de les fosses de la Guerra Civil a través del banc d’ADN

Les despulles d’un civil del Soleràs (Garrigues), un home d’uns 60 anys mort per l’explosió d’un obús, podran tornar a casa, 80 anys després, i descansar amb els seus. És el primer cadàver recuperat de les fosses de la Guerra Civil que ha donat positiu en el Programa d’Identificació Genètica -en marxa des del 2016-, que creua les dades genètiques de les restes òssies amb les de familiars vius que han participat i n’han cedit al Banc d’ADN. Hi ha quatre individus més recuperats al Soleràs que poden ser identificats en breu. “Anem tard. Cada dia queden menys víctimes i menys testimonis, però estem prement l’accelerador”, ha assegurat Ester Capella, consellera de Justícia.
De fet, en un any, des de la posada en marxa del Pla de Fosses, s’han recuperat a Catalunya quatre vegades més despulles de soldats i civils desapareguts que en les quatre dècades que han passat des de la Transició. De la quarantena de fosses que s’han obert, només a Miravet (Ribera d’Ebre) i el Soleràs s’han recuperat 261 despulles, sobretot de soldats republicans. Es tracta de les dues fosses més grans excavades fins ara al país.

Al Laboratori d’Anàlisis Antropològiques de la UAB, un grup de quatre antropòlogues, coordinades per la professora Eulàlia Subirà, s’encarreguen d’identificar i documentar les dades físiques i biològiques de les restes i de les mostres dels familiars del Banc d’ADN. “L’objectiu de la nostra feina es poder tornar les restes a les famílies que estan buscant els desapareguts”, ha comentat Núria Montes, una de les investigadores. “Aquesta és la part més important de la feina que desenvolupem aquest equip”, ha afegit.
Els resultats es comparen per veure si es detecten coincidències amb el material disponible del Banc d’ADN, a través del qual, des de 2016, es recullen les dades genètiques dels familiars que busquen els seus desapareguts en la Guerra Civil.

Els primers identificats
Montes, responsable de l’anàlisi de les despulles procedents de la fossa del Soleràs, ha explicat que entre els 166 individus localitzats en aquesta població, s’han trobat esquelets que presenten moltes coincidències amb homes desapareguts durant la Guerra Civil. Un d’ells ja ha donat positiu.
Es tracta de Leandro Preixens Torebadella, un home de més de 60 anys que s’ha localitzat en una de les fosses on hi havia població civil i que presenta diverses fractures perimortem – causades al voltant del moment de la mort- a tot el costat dret del cos, així metralla incrustada al crani i a les costelles. Podria ser un avi d’una família de la zona –actualment residents a Juneda- i que va perdre la vida quan va caure un obús, el 25 de desembre de 1938, prop de Granyena de les Garrigues.
Una altre individu que podria ser identificat en breu estava enterrat amb altres soldats republicans que havien rebut tractaments mèdics a l’hospital de campanya del Soleràs. “Hi ha una família de Maldà que busca un soldat d’aquest bàndol que segons el certificat mèdic va perdre la vida després que li amputessin la cama dreta”, ha explicat Montes. L’esquelet que s’identifica és compatible amb aquesta informació.

Per altra banda, Andrea Fernández és l’antropòloga responsable d’analitzar les restes òssies procedents de les fosses de Pernafeites de Miravet. A la Ribera d’Ebre es coneix que s’hi va enterrar molta població civil que va perdre la vida després dels bombardejos que van produir-se a la zona.
Entre els individus desenterrats, també s’ha localitzat l’esquelet d’un jove d’entre 14 i 16 anys amb un impacte al còccix i restes de metralla a la zona de l’abdomen. Segons ha apuntat Sergi González, director d’aquesta excavació, a falta de les comprovacions genètiques, en aquest jaciment s’ha trobat algun menor de 20 anys però la majoria de persones exhumades a Miravet tindrien més de 25 anys.
De fet, des del laboratori assenyalen que, com l’estat de conservació de la majoria de cossos és “molt bona”, s’està podent determinar l’edat i el sexe del 98% dels individus analitzats. Amb tot, el procés és lent perquè cal mesurar els ossos, fer un estudi macroscòpic de les patologies que presenta casa cas i documentar-lo fotogràficament. “Necessitem una setmana sencera per poder dur a terme l’anàlisi complet d’un individu”, afirma l’antropòloga.

ACN

Missatges recents

Huguet (PP) denuncia “l’abandonament” de l’Ebre per part de la Generalitat i diu que ho “revertiran”

El candidat del PPC a la província de Tarragona, Pere Lluís Huguet, ha denunciat "l'abandonament"…

11 minuts fa

El PSC desborda el míting de Tarragona i tanca files amb Sánchez

El PSC ha celebrat el seu míting central del Camp de Tarragona en una sala…

3 hores fa

Puigdemont retreu a Illa que “vagi al comitè federal a recollir instruccions”

Carles Puigdemont llança un avís en el segon dia de campanya des d'Argelers: "Això no…

4 hores fa

Ferida greu una nena de 7 anys en ser mossegada a la cara per un gos

Una nena de 7 anys va rebre diverses mossegades per part d'un gos que li…

4 hores fa

Aragonès exclama que les retallades arribaran si ell no surt president

Un canvi d'ubicació per la previsió temporal ha fet que l'espai protagonista de l'acte de…

4 hores fa

Aprovada la remodelació del carrer d’Elkano del Poble-sec de Barcelona

La comissió de govern va aprovar definitivament el projecte executiu de remodelació del carrer d’Elkano…

4 hores fa

Esta web utiliza cookies.