Dels milions de variants genètiques analitzades, 32 regions genòmiques independents van mostrar una associació amb l’ictus. Dos terços d’elles són noves, és a dir, que no es tenia constància de la seva relació amb la patologia.
L’ictus pot originar-se per alteracions vasculars, incloses artèries grans i petites, coàguls formats en cavitats cardíaques i alteracions en el sistema venós. Els investigadors van trobar factors de risc genètics implicats en cadascun d’aquests mecanismes. Van mostrar que alguns factors de risc genètic influeixen en mecanismes específics i altres afecten la susceptibilitat a l’ictus en general. També van trobar influències genètiques compartides entre l’ictus causat per l’oclusió d’un vas (la causa més comuna d’ictus, l’ictus isquèmic) i l’ictus causat per la ruptura d’un vas sanguini (l’ictus hemorràgic, la causa més catastròfica d’ictus), quan sovint es creia que tenien mecanismes oposats.
L’investigador Jiménez Conde, de l’IMIM, explica que l’examen de les àrees genòmiques va permetre saber que algunes d’elles se superposen amb àrees genòmiques implicades en afeccions vasculars relacionades com fibril·lació auricular, la malaltia arterial coronària, la trombosi venosa o alguns factors de risc vascular, especialment pressió arterial elevada i en menor proporció, la hiperlipidemia.
A més, els investigadors van descobrir que els gens que van identificar poden millorar les dianes farmacològiques per a la teràpia antitrombòtica, que s’utilitza per reobrir els vasos sanguinis closos en pacients amb ictus durant la fase aguda o per prevenir esdeveniments vasculars, inclòs l’ictus. Aquestes troballes il·lustren el potencial de la genètica per al descobriment de fàrmacs.
Segons l’investigador Jordi Jiménez Conde, les troballes genètiques representen un primer pas cap al desenvolupament de tractaments personalitzats basats en l’evidència per a aquesta malaltia tan complexa. Caty Carrera, del VHIR, destaca que els resultats són fruit de bases de dades biològiques internacionals i que s’han generat gràcies nous enfocaments internacionals.
L’estudi va ser realitzat per membres del consorci MEGASTROKE que inclouen grups d’investigació d’accidents cerebrovasculars d’Alemanya, França, el Regne Unit, Japó, EE. UU., Islàndia, Espanya, Suïssa, Itàlia, Bèlgica, els Països Baixos, Dinamarca, Suècia, Noruega, Finlàndia, Estònia i Polònia, Singapur, Austràlia i el Canadà. Aquesta col·laboració internacional a gran escala va ser facilitada per l’International Stroke Genetics Consortium, que ha reunit experts en genètica d’accidents cerebrovasculars de tot el món durant els últims 10 anys.
El Parc Central de Tarragona ha iniciat el mes de maig amb molt optimisme per arribar amb força a un…
El mes d'abril ha tancat amb un total de 243.176 persones demandants d’ocupació considerades desocupades inscrites al Servei Públic d’Ocupació a…
Els Mossos d'Esquadra han fet una crida a través de les xarxes socials per localitzar en Jorge, un home de…
El nou Centre d'Atenció Primària (CAP) de Canillo ha quedat oficialment inaugurat aquest dimarts al migdia per part del cap…
La sessió ordinària del Ple municipal de Sitges corresponent al mes d’abril, celebrada aquest dimecres, ha aprovat una quinzena de…
Xifra rècord de recaptació en la 13a edició de la Cursa de les Dones de Reus que ha recollit 38.441,51…
Esta web utiliza cookies.