Divendres a la tarda, al Saló de Plens de l’Ajuntament, l’alcalde de Tortosa va lliurar a Enric Cortés el Premi Mestre de Mestres, en la seva tercera edició. L’Ajuntament concedeix bianualment el guardó a ciutadans amb una trajectòria destacada en l’àmbit de la docència.
Enric Cortés ha consagrat la seva vida a la música, com a mestre, compositor i director de diverses formacions, entre elles la Banda Municipal de Tortosa. Lluny de retirar-se, l’homenatjat dirigeix actualment la Coral del Casal de Ferreries.
Va conduir l’acte Sílvia Tejedor, presidenta del Col·legi de Periodistes a les Terres de l’Ebre. En la seva presentació, va destacar, entre les moltes fites de Cortés, els 32 anys que el músic va dedicar a l’Orfeó Tortosí. Va ser precisament aquesta formació la que va posar la
primera nota musical a l’acte, amb la interpretació de la peça “1492: la conquesta del paradís”.
Tot seguit, la regidora d’Ensenyament, Anna Algueró, va recordar que “a Tortosa hem tingut i tenim docents que han fet la societat cada cop millor”. Francesc Ortega, secretari del tribunal del premi, va llegir un fragment de l’acta de lliurament, que subratllava, entre altres aspectes, “l’estima per la música i la docència” i “la gran defensa de la tradició musical catalana i especialment tortosina” que han caracteritzat la carrera de Cortés.
La següent intervenció va ser la de Juanjo Grau, actual director de la Banda Municipal de Tortosa, per a qui l’edició 2017 del guardó constitueix “un homenatge general al docent en l’àmbit musical”, professió “poc valorada” al nostre país. En l’època d’ensenyant del premiat, “la manca de professorat i de recursos econòmics” no van afectar la capacitat de “gestió del capital humà” de Cortés.
Antoni Gerona, amic personal del guardonat, va destacar “la gran ampliació de repertori” que va aportar la seva presència a l’Orfeó. Montserrat Cortés, filla del protagonista de l’acte, va descriure el seu pare com un home “treballador, emprenedor, culte, generós, un
exemple d’ànim i coratge”, entre altres qualitats. Ferran Bel, convençut que “un mestre ha de tenir passió pel que ensenya i ser bona persona”, va lliurar el premi a l’homenatjat, que en el seu discurs va assenyalar la influència a la seva vida de persones com el mestre Monclús. En referència als seus inicis, va recordar quan “anava cantant pels carrers” el que aprenia a solfeig i que als 12 anys ja dirigia la coral de l’Escola de Remolins. Tampoc oblida la primera plaça que va ocupar com a director d’una banda, a Lleó. Una de les moltes alegries que li ha aportat la seva passió ha estat conèixer la seva dona, violinista: “La música ha estat el fil de la nostra vida. La música et sensibilitza”.
L’acte va concloure amb l’actuació del sextet de clarinets de la banda de Tortosa, que va interpretar la sardana “Anant a Mig Camí”, obra del guardonat.
MARTA MILIAN ARIÑO
Centenars de milers de persones han participat aquest divendres a la rua del Futbol Club Barcelona per celebrar el títol…
Aquests últims mesos, el centre neuràlgic de Tarragona, la Rambla Nova, ha vist com diverses cadenes de cafeteries obrien les…
Els Mossos d'Esquadra, la policia local i la Guàrdia Civil ha iniciat aquesta tarda un macrocontrol policial a diferents punts…
La consellera de Salut, Olga Pané i l’alcaldessa de Gavà, Gemma Badia, han fet un pas endavant per reforçar els…
Dimecres a la nit, poc abans que el Reial Madrid s'enfrontés al Mallorca, el defensa Raúl Asencio va conèixer que…
Tres dels nou integrants de la missió de la Cambra de Tarragona que havien quedat atrapats en un hotel de…
Esta web utiliza cookies.