Categories: Uncategorized @ca

Els terroristes volien posar bombes a monuments de Barcelona

Els terroristes volien atemptar contra monuments de Barcelona fent esclatar bombes. Així ho ha reconegut davant del jutge Mohamed Houli Chemal, que va quedar ferit a l’explosió de la casa d’Alcanar. El jove ha explicat que feia dos mesos que coneixia els plans de l’imam de Ripoll, que aquest tenia la intenció d’immolar-se i que a la casa d’Alcanar es dedicaven a la fabricació i manipulació d’explosius. Davant del jutge, però, ha assegurat que desconeixia quina era la data marcada per atemptat a Barcelona i ha negat l’existència “d’un pla B”. Fonts jurídiques apunten que els detinguts culpen l’imam de Ripoll, a qui assenyalen com a instigador i responsable dels fets.

Els quatre detinguts pels atemptats de Barcelona i Cambrils han declarat aquest dimarts davant el jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu. Tots quatre han respost les preguntes que els han formulat, que han ajudat a esclarir una mica més els plans de la cèl·lula.

El testimoni més valuós per a la investigació ha estat el de Mohamed Houli Chemal, el jove de 21 anys que va quedar ferit a l’explosió de la casa d’Alcanar. Segons ha relatat, feia dos mesos que coneixia els plans de l’imam i a la casa es dedicaven a la fabricació d’explosius. Fonts jurídiques han apuntat que en la seva declaració ha reconegut que la intenció era posar bombes contra monuments de Barcelona (sense donar cap nom en concret) i que l’imam de Ripoll els havia explicat que es volia immolar.

Houli Chemal no ha donat detalls sobre la procedència de les més de 100 bombones de butà i tampoc sap com es va produir l’explosió, perquè en el moment dels fets estava al porxo recollint els plats després de sopar. En l’explosió de la casa va morir l’imam de Ripoll i una segona persona pendent encara d’identificar.

Tres detinguts es desvinculen de la cèl·lula

Un altre dels detinguts a Ripoll, Driss Oukabir, ha assegurat que no té cap vinculació amb els atemptats. La furgoneta que va atropellar 13 persones a la Rambla (i que conduïa Younes Abouyaaqoub) estava llogada al seu nom. En un primer moment, va dir a la policia que el seu germà –que va morir abatut a trets a Cambrils- li havia robat la documentació.

Aquest dimarts, però, ha reconegut davant del jutge que va ser ell personalment qui va llogar la furgoneta perquè es pensava que era per a una mudança. Tres dels joves del grup tenien previst anar a viure junts i li van demanar que la llogués, ja que era el més gran (28 anys).

Culpen l’imam

Oukabir, així com la resta de detinguts, han assenyalat l’imam de Ripoll com a responsable i instigador dels fets. Segons fonts judicials, el “clima general” de les declaracions de tots els detingut gira entorn a la culpabilitat de l’imam, que va morir a l’explosió d’Alcanar.

El vehicle que conduïen els cinc joves abatuts a Cambrils anava a nom d’un altre dels detinguts: Mohammed Aalla, de 27 anys i també veí de Ripoll. Al vehicle hi anava el seu germà, Said Aalla, que també va morir pels trets de la policia. Davant del jutge, ha assegurat que no té res a veure amb els fets, que el cotxe no és seu i que, simplement, el estava al seu nom “per un tema d’assegurances”.

El quart dels implicats, Salah El Karib, ha reconegut que va vendre bitllets d’avió per anar al Marroc a Driss i a l’imam des del locutori que té a la capital del Ripollès. Ara bé, assegura que desconeixia completament els plans dels terroristes i que ho feia només com a negoci. Ha explicat davant del jutge que cobrava una comissió per a cada bitllet que expedia i que ho feia perquè cap dels dos tenia targeta de crèdit.

Finalitza el dispositiu ‘Cronos’ que va activar gairebé tots els Mossos des del dijous a la tarda

 La Conselleria d’Interior ha ordenat desactivar l’anomenat dispositiu ‘Cronos’ a les 22 hores d’aquest dimarts a la nit, després d’activar-lo dijous a la tarda per l’atemptat terrorista a la Rambla de Barcelona. Aquest dispositiu especial suposa activar tots els agents que no estan de vacances, i els obliga a treballar en torns d’almenys 12 hores durant com a mínim tres dies. Això ha permès gairebé triplicar els agents que simultàniament estaven treballant a tot el país. Segons han explicat fonts sindicals a l’ACN, hi ha hagut agents que han treballat fins a sis torns i alguns dels torns han estat de fins a 16 hores.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Oques Grasses, cap de cartell del Paupaterres 2024 de Tàrrega

La popular banda osonenca Oques Grasses encapçala el cartell del Festival Paupaterres 2024, que se celebrarà a…

12 minuts fa

Yolanda Díaz crida a votar el 12 de maig “com el 23 de juliol”

La vicepresidenta del govern espanyol i líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha assegurat que "ningú…

22 minuts fa

Un incendi crema en un bloc de pisos desocupat del Vendrell

Els bombers de la Generalitat de Catalunya han treballat aquest matí en l'incendi d'un pis…

31 minuts fa

Protecció Civil desactiva l’alerta INUNCAT

Protecció Civil ha desactivat l’alerta del Pla especial d'emergències per inundacions de Catalunya (INUNCAT) perquè…

53 minuts fa

ERC reivindica l’exili com a part de la seva història i es conjura per resistir la “repressió”

ERC ha reivindicat l'exili com a part de la seva història. El partit ha celebrat…

1 hora fa

Endolla Barcelona testeja un punt mòbil de càrrega de vehicles elèctrics i un de fàcil manteniment

La xarxa d'electromobilitat de Barcelona de Serveis Municipals (BSM), Endolla Barcelona, està testejant un punt…

1 hora fa

Esta web utiliza cookies.