La normalitat ha tornat a la Granja d’Escarp (Segrià) després que el grup de temporers de la fruita que va convocar una aturada dilluns per reclamar millores en les seves condicions laborals decidissin tornar a treballar aquest dimarts després de reunir-se amb l’alcalde, Manel Solé, tot i que molts ja ho van fer el mateix dilluns a la tarda. Posteriorment, Solé també va mantenir una trobada amb els pagesos del municipi que li van traslladar la seva indignació per la situació generada arran de l’aturada i van lamentar que se’ls hagi “criminalitzat” i tractat de “lladres”. “S’ha donat imatge del sector agrari, del municipi i del Baix Segre que no es correspon a la realitat i reclamem que això es dignifiqui”, ha afirmat Solé. L’alcalde ha posat de relleu que malgrat que algun pagès pogués estar pagant per sota del preu que estableix el conveni del camp, tal com denunciaven els temporers, molts dels empresaris agraris de la població estan pagant fins i tot per damunt del salari que fixa la llei. En aquest sentit, van recordar que dels 6,18 euros/hora que estableix el conveni i que exigien cobrar els temporers, cal restar-hi les retencions i l’allotjament. En aquest sentit, l’alcalde ha atribuït moltes de les reclamacions dels temporers a la “desinformació”.
La plaça Major de la Granja d’Escarp estava totalment buida aquest dimarts, a diferència del que succeïa el matí de dilluns quan s’hi van concentrar un centenar de temporers que participen a la campanya de la fruita que van convocar una aturada per denunciar que algun pagès els estava pagant per sota del salari que estableix el conveni del camp. Després de reunir-se de nou a la tarda amb l’alcalde del municipi, Manel Solé, els temporers van decidir deposar la seva protesta i tornar a treballar novament. Alguns ja ho van fer el mateix dilluns a la tarda, mentre altres ho han fet aquest dimarts, segons ha explicat Solé.
A la nit, l’alcalde va mantenir una trobada amb els pagesos de la localitat i representants d’Asaja on van expressar la seva indignació per la situació a la qual s’havia arribat però, sobretot, pel fet que des d’alguns mitjans de comunicació “s’hagi criminalitzat el sector” agrari, titllant els pagesos de “lladres”. Solé ha explicat que durant la trobada els empresaris agraris van mostrar les nòmines que estan pagant als seus treballadors, i en les quals es va poder comprovar que, en molts dels casos, estan pagant als temporers fins i tot per damunt del que estableix el conveni del camp de Catalunya. “Potser hi pot haver algun pagès que pagués per sota però la majoria ho estan fent bé”, ha sentenciat Manel Solé.
“S’ha donat imatge del sector agrari, del municipi i del Baix Segre que no es correspon a la realitat i reclamem que això es dignifiqui”, ha reivindicat l’alcalde, en nom dels pagesos de la població. Així mateix, alguns dels pagesos que es van reunir amb Solé van assegurar que molts dels temporers que aquest dilluns no van anar a treballar i es van concentrar a la plaça de davant de l’Ajuntament, “estaven coaccionats i no venien voluntàriament”, segons ha manifestat l’alcalde de la Granja d’Escarp.
Manel Solé ha remarcat que al salari brut que estableix el conveni del camp, que és de 6,18 euros l’hora, cal restar-li les diferents retencions amb la qual cosa el salari net se situa entorn als 5,66 euros l’hora. Però, a més, si l’empresari facilita allotjament cal descomptar del salari brut un 10% de la nòmina que acaba rebent el treballador. Tot i això, cal tenir present que el pagès no té l’obligació de facilitar un allotjament als temporers si aquests no han estat contractats en origen, com no era el cas dels temporers que van secundar la vaga. Per això, Solé ha atribuït l’aturada que van convocar a la “desinformació” dels temporers en relació amb les condicions que marca el conveni del camp.
D’altra banda, els temporers concentrats aquest dilluns denunciaven que en alguns dels casos havien de viure en allotjaments en males condicions, queixes que segons Solé “no es correspon amb la realitat” del que es veu al municipi. Sobre aquesta qüestió, l’alcalde ha assegurat que la majoria dels pagesos cedeixen allotjaments en un estat “correcte” però “hi ha alguns temporers que decideixen no allotjar-se en l’allotjament que els ofereix el pagès per tal de no patir cap retallada en la nòmina per aquest concepte i ocupen habitatges o van a viure a alguna mina”.
La protesta de la Granja d’Escarp va arribar després de la protagonitzada la setmana passada per un altre grup de temporers al municipi de Seròs (Segrià), que també van decidir no anar a treballar el dijous i el divendres al matí per exigir també cobrar el que estableix el conveni del camp. Després de la mediació de l’alcalde Gabriel Pena i de rebre el compromís d’aquells pagesos que estaven pagant per damunt del conveni, també van aixecar la protesta i tornar al camp.
A partir del 14 de maig, la ciutadania podrà obtenir la nova targeta de zona blava i, a partir del…
L'Ajuntament de Constantí ha col·laborat un any més amb la iniciativa "Cap infant sense conte". Aquest projecte educatiu, cultural i…
Viamed Salud ha nomenat Josep Magí Morera Grau com a nou director gerent dels Hospitals Viamed a Tarragona, un pas…
El XIX Concurs de Música de Cambra Higini Anglès, organitzat per l’Escola i Conservatori de Música de la Diputació a…
L'11 de març de 1985 naixia oficialment la ràdio al Morell. La passió pel mitjà de comunicació de diversos joves…
Aquesta setmana han començat les obres de descontaminació del terreny situat al carrer d’Eduard Maristany, 248 on es construirà la…
Esta web utiliza cookies.