La primera intervenció policial a l’exterior es va fer dimecres de la setmana passada a Alcoletge (Segrià) i es van comissar 226 plantes de marihuana. Seguidament, els Mossos van trobar i destruir 495 plantes més a Corbins (Segrià), 126 i 114 en dues intervencions a Torres de Segre (Segrià), 59 a Gimenells (Segrià), 421 a Torrebesses (Segrià), 3.244 a Castelldans (Garrigues) i 1.592 a Bovera (Garrigues). En total i en només 7 dies, van comissar més de 6.000 plantes de marihuana de diverses mides en 8 intervencions a la plana de Lleida.
En el cas d’Alcoletge, durant l’operatiu, un agent va resultar ferit, ja que en el moment d’inspeccionar una tenda de campanya on suposadament dormien els vigilants de les plantes i que en aquell moment era buida es va activar un parany preparat per disparar cartutxos i va ferir un sergent de l’Arro al bessó. No n’era l’únic, ja que a la plantació hi van trobar sis paranys més com aquest, a més d’un altre amb punxes i càmeres de videovigilància.
“Es tracta d’un salt exponencial”, explica el cap d’investigació dels Mossos a l’ABP del Segrià-Pla d’Urgell-Garrigues, Jordi Fadurdo. Com que aquestes grans plantacions estan controlades ara per grups criminals organitzats, aquests han “sofisticat” els mètodes de protecció per evitar els robatoris entre bandes, afegeix.
Precisament aquesta professionalització fa molt complicat desmantellar les organitzacions criminals ja que el funcionament està molt jerarquitzat i a les plantacions només s’hi poden trobar aquelles persones que les vigilen o les cuiden. Per exemple, al desmantellament de la plantació de Gimenells es van detenir dos homes de la mateixa família que la cuidaven; tots dos de nacionalitat espanyola, de 15 i 42 anys. En el cas de Castelldans es va detenir un home, de 28 anys i nacionalitat albanesa, que s’encarregava també de cuidar-la. “Són grups molt hermètics i costa arribar a saber-ne qui són tots els integrants”, lamenta Fadurdo.
Canvis en les ubicacions i en la manera de delinquir
Els Mossos també han detectat que molts dels grups organitzats que abans es dedicaven a perpetrar robatoris amb violència, han canviat la seva manera de delinquir i ara es dediquen al cultiu de marihuana. Un dels principals motius és que el risc és menor ja que les penes a Espanya per cultivar marihuana són més baixes que a altres països i que amb altres delictes. Un dels detinguts per exemple, explica el sotscap d’investigació dels Mossos a l’ABP del Segrià-Pla d’Urgell-Garrigues, David Mora, va declarar que a Albània el van detenir amb 70 plantes de marihuana i el van condemnar a 9 anys de presó. “Aquí els hi surt més barat”, lamenta.
Un altre del motiu és que el benefici econòmic és “enorme”, diu Fadurdo. El quilo de marihuana es pot arribar a vendre a Espanya a 2.000 euros, mentre que si s’exporta a Europa, el benefici es pot doblar ja que s’arriba a vendre per entre 3.500 i 4.000 euros el quilo.
Un altre dels canvis que han detectat els Mossos és la ubicació de les plantacions. Mentre que abans era molt habitual trobar marihuana en camps de panís perquè són extensions de conreu grans i amb alçada suficient perquè quedessin cobertes, era “fàcil” detectar-les des de l’aire, explica Mora. Per això ara ubiquen les plantacions en camps d’oliveres, perquè les plantes queden més amagades, tal com passa en zones boscoses, on és “difícil” que els veïns s’adonin de la seva existència, afegeix.
Canvis en el procediment de destrucció de plantes
Els Mossos també han hagut de canviar la manera de procedir a causa de l’augment de plantacions. Abans, duien les plantes comissades en un magatzem fins que un jutge n’autoritzava la destrucció. Ara, quan detecten una plantació de marihuana es demana al jutge eliminar-la al mateix lloc perquè el volum és “immens” i és “molt difícil” de gestionar, explica Mora. Una part de les plantes, però, sí que queden intervingudes a comissaria, on les assequen per enviar després els cabdells al laboratori perquè siguin analitzats.
L’Hospitalet ha fet cent anys com a ciutat i, com no podia ser d’una altra manera, les Festes de Primavera…
L'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha presidit aquest vespre la presentació de la 30a Fira del Vi de Falset al…
El Consell d'Administració de l'Empresa Municipal de Transports de Tarragona ha aprovat avui, 24 d'abril, les noves tarifes per a…
El món de les xarxes socials torna a plorar la mort d’una de les seves protagonistes. Vanessa Konopka, alemanya de 28…
El Port de Segur de Calafell acollirà aquest proper cap de setmana dues activitats de les més importants de l’any…
Nova campanya per promocionar les activitats de dinamització del Mercat del Carrilet que s'estrena coincidint amb el cicle de primavera.…
Esta web utiliza cookies.