Categories: Uncategorized @ca

Els ecologistes denuncien la regressió física que pateix el Delta de l’Ebre

La Plataforma en Defensa de l’Ebre i l’onegé SEO/BirdLife han denunciat que la superfície del delta de l’Ebre retrocedeix entre cinc i deu metres de mitjana anualment. Els ecologistes han col·locat aquest diumenge dues fileres de banderes a la platja de la Marquesa per visualitzar la regressió física que pateix el delta a causa de l’onatge però, sobretot, per la retenció dels sediments en els embassaments. “Us imagineu que el lloc on tenim ara els peus, demà no existeixi? Això és el que està passant al delta, està desapareixent”, ha alertat Susanna Abella, membre de la PDE. Davant d’això, reclamen a les administracions que busquin solucions a llarg termini i “permanents” per aturar la regressió en els punts crítics, com la desembocadura de l’Illa de Buda. L’acció de denúncia s’emmarca en la celebració del Dia Mundial de les Zones Humides.

En un any, la desembocadura de l’Illa de Buda ha retrocedit uns disset metres mentre que la superfície de la platja de la Marquesa quatre, segons els ecologistes. Aquests són dos dels punts més crítics del paratge del Delta de l’Ebre. Per aquesta raó, una trentena de persones s’han reunit a la platja de la Marquesa i han plantat dues fileres de banderes blaves de la Plataforma en Defensa de l’Ebre per delimitar la regressió que pateix l’espai natural deltaic.

“Fa uns anys aquesta platja arribava fins a mig quilòmetre mar endins. Any a any veiem com aquesta línia de costa va retrocedint”, ha detallat Abella. L’origen del problema és que els sediments no arriben al delta atès que queden retinguts als pantans. Per això, des de la PDE consideren que cal estudiar amb deteniment com mobilitzar-los riu avall, una feina, subratllen, “extremadament complexa”.

Els ecologistes demanen que es trobin solucions a llarg termini per frenar la regressió i descarten accions “dures” com murs de pedra, ja que apunten que aquestes només resolen la problemàtica a curt termini. Així, reclamen a les administracions que engeguin estudis i plans pilots, amb experts al capdavant, i que aquests projectes contemplin el consens dels agents del territori. “Busquem solucions ja, estem perdent zones humides classificades d’alt valor ecològic, un dels espais més importants de Catalunya i de la mediterrània”, ha sentenciat Abella.

Pel que fa a la visita de la ministra de Transición Ecológica, Teresa Ribera, que farà aquest dilluns al Delta de l’Ebre, el col·lectiu li plantejarà el problema dels cabals ecològics “insuficients” del riu Ebre, una revisió del pla de Conca i que habiliti les partides “necessàries” per fer-hi front.

ACN

Missatges recents

Rècord històric de vendes per Sant Jordi amb 2 milions de llibres venuts

Les xifres de tancament del Sant Jordi han certificat el que es palpava al carrer des de primera hora: la…

5 hores fa

Un incendi en la planta baixa d’un edifici de Badalona deixa 10 ferits

Un incendi desenvolupat a la planta baixa d'un edifici de 4 plantes de Badalona ha deixat 10 persones afectades, segons…

5 hores fa

Les paradetes de Sant Jordi inunden les rambles de Sabadell

Com ja és habitual, Sabadell s’ha llevat el 23 d’abril amb una alegria especial i amb olor de paper nou…

5 hores fa

“En pau descansi”: Lydia Lozano cancel·la d’urgència la signatura de llibres per Sant Jordi

La periodista Lydia Lozano ha hagut de cancel·lar d'urgència la signatura de llibres que tenia programada aquest dimecres, diada de…

5 hores fa

El PSC de Tarragona reparteix més de 15.000 planters d’alfàbrega per Sant Jordi

Durant tot el dia de Sant Jordi, els i les socialistes de Tarragona han repartit a tota la ciutadania que…

6 hores fa

Lloret de Mar presentarà la 25a edició de les Jornades Gastronòmiques de l’Arròs

El Gremi de Bars i Restaurants de Lloret de Mar ho té tot llest per a la XXV edició de…

6 hores fa

Esta web utiliza cookies.