Categories: Uncategorized @ca

Els aliments amb índex glucèmic alt augmenten la possibilitat de fractures als ossos

Un grup d’investigadors de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i de l’Institut Català d’Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV) han demostrat que la ingesta d’aliments amb carbohidrats amb un índex glucèmic alt, com poden ser els cereals refinats, el pa, les pastes blanques o els dolços, augmenta el risc de patir una fractura osteoporòtica. Són aliments que es descomponen ràpidament durant la digestió i alliberen glucosa a la sang. El treball, publicat en la revista ‘American Journal of Clinical Nutrition’, es va realitzar en un total de 870 persones d’entre 55 i 80 anys amb alt risc cardiovascular, reclutades a través de centres d’atenció primària de l’ICS a Tarragona. Després d’un seguiment de nou anys de mitjana, s’ha comprovat que qui seguia una dieta amb carbohidrats de més índex glucèmic tenia més risc de patir aquestes fractures, independentment d’altres factors de risc associats com l’edat, el sexe o la diabetis tipus 2. Estudis recents han posat de manifest la importància de la qualitat dels carbohidrats per tenir millor salut cardiovascular, millor control de la glucèmia i, per tant, de la diabetis tipus 2, i s’ha vist que podria tenir també beneficis per a algun tipus de càncer. No obstant això, aquesta és la primera vegada que es demostra la importància de la qualitat dels hidrats de carboni sobre la salut òssia i el consegüent risc de fractura. Les dades de les persones que han participat es recollien a través del registre anual de l’alimentació mitjançant qüestionaris específics per tenir en compte l’efecte de possibles canvis que es poden produir durant aquests anys sobre el risc de fractures. El treball ha estat coordinat per la Unitat de Nutrició Humana de la URV-IISPV del Departament de Bioquímica i Biotecnologia de la URV que ha fet l’investigador predoctoral Jesús F. García-Esparver i han liderat la investigadora Mónica Bulló i el catedràtic de Nutrició i Bromatologia de la URV, Jordi Salas-Salvadó, membres de la Xarxa CIBER. El grup d’experts atribueix aquests beneficis sobre la salut òssia a la qualitat nutricional dels hidrats de carboni de baix índex glucèmic amb alt contingut en fibra, antioxidants i altres substàncies bioactives amb potencial antiinflamatori.

ACN

Missatges recents

Conflicte laboral a Joan XXIII: Els treballadors anuncien noves mobilitzacions

El malestar entre el personal sanitari de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona s’intensifica. Tot i que la direcció ha fet…

11 hores fa

Estabilitzat un incendi a la Pobla de Segur que ha cremat una granja i vegetació forestal

Els Bombers de la Generalitat han estabilitzat un incendi a la Pobla de Segur, al Pallars Jussà, que s'ha iniciat…

11 hores fa

El Mercat de la Creu Alta de Sabadell instal·la armaris refrigerats

A partir d’ara els clients del Mercat de la Creu Alta podran recollir les comandes que hagin fet a les…

12 hores fa

Tarragona activa l’alerta del Pla d’Emergències Municipal per l’episodi de calor

L’Ajuntament de Tarragona ha activat la fase d’alerta del Pla d’Emergències Municipal amb motiu de la previsió d’afectació de l’episodi…

12 hores fa

Ferit greu en quedar atrapat per la tapa del motor d’un vaixell a Sitges

Aquest migdia, dos homes han quedat atrapats a l’interior d’un vaixell al port del Garraf, a Sitges, després que una…

12 hores fa

El Govern incorporarà 150 auxiliars de conversa en anglès a les aules

El Govern ha anunciat aquest dissabte que, a partir del curs vinent, s'implementaran mesures addicionals per millorar els coneixements en…

12 hores fa

Esta web utiliza cookies.