Aquests controls policials intensius, que es faran de manera aleatòria i en qualsevol moment del dia, serviran per a detectar conductors que condueixin sota els efectes de l’alcohol i les drogues i també per a conscienciar la ciutadania.
0,0%, l’única taxa segura
El Servei Català de Trànsit recorda que l’única taxa d’alcohol segura és 0,0% i que el consum d’aquesta substància pot incrementar el risc de patir un accident de trànsit. Sobretot tenint en compte els principals efectes de l’alcohol, com ara el fet de tenir reaccions i moviments més lents; problemes de percepció, atenció, control i coordinació, que fan que sigui més difícil concentrar-se i que no hi vegis d’una manera nítida i clara; i també un increment de la somnolència.
D’altra banda, el consum d’estupefaents també altera les condicions físiques i psíquiques comportant un risc greu per a la seguretat dels usuaris. Hi ha diferents efectes de les drogues en la conducció depenent del tipus que es consumeix. Per exemple, la marihuana o cànnabis pot retardar el temps de reacció, deteriorar les facultats per valorar el temps i la distància i disminuir la coordinació motora; els conductors que han consumit cocaïna o la metamfetamina poden ser agressius i imprudents; certs tipus de sedants, els anomenats benzodiazepines, poden provocar marejos i son; etc.
Per acabar, convé recordar que circular amb una taxa d’alcohol superior a la permesa comporta unes sancions administratives i també poden ser penals. Tampoc es pot circular amb un vehicle amb presència de drogues a l’organisme. A més, la negativa a sotmetre’s a les proves policials de consum d’alcohol o drogues es considera delicte.