Categories: Uncategorized @ca

El periodista lleidatà Rafael Ventura sensibilitza sobre el que és el dany cerebral sobrevingut

Una quarantena de persones han assistit al Cinefòrum de sensibilització organitzat aquest divendres a la tarda pel grup de Dany Cerebral d’ASPID amb motiu de la celebració del Dia del Dany Cerebral Sobrevingut. En el decurs de la trobada, celebrada a l’Ateneu Popular de Ponent, el conegut periodista lleidatà Rafael Ventura ha explicat les característiques de la patologia, alhora que ha parlat de la seva experiència personal. Ventura ha afirmat que una afectació d’aquest tipus “marca un abans i un després, és com començar una nova vida”, i que malgrat tot cal afrontar el repte amb valentia, esforç i perseverança.

La iniciativa estava destinada a donar a conèixer a la població general aquesta patologia i les seves seqüeles, i explicar de quina manera aquestes tenen un impacte sobre la seva vida i les persones del seu entorn.

Durant aquesta activitat s’ha llegit el manifest en commemoració del Dia del Dany Cerebral i s’ha projectat la pel·lícula “Todos queremos lo mejor para ella” (2014), de Mar Coll, amb una reflexió posterior sobre els aspectes més rellevants de la mateixa en que han participat els assistents a l’acte i membres del grup.

El Grup de Dany Cerebral Sobrevingut d’ASPID està format actualment per 13 persones que han patit de forma directa o indirecta les conseqüències d’aquesta patologia. Els seus membres es reuneixen periòdicament durant l’any per dur a terme accions de sensibilització.

En l’àmbit de l’Estat espanyol, hi ha més de 420.000 persones afectades pel Dany Cerebral Sobrevingut (unes 1.500 a Lleida). Les dues causes més freqüents són l’ictus, amb unes 200.000 persones, i els traumatismes cranioencefàlics, amb unes 50.000 pacients.

A l’Estat espanyol l’ictus és la primera causa de mortalitat entre les dones i la segona en els homes, segons dades del Grup d’Estudi de Malalties Cerebrovasculars de la Societat Espanyola de Neurologia. A Europa cada l’any es detecten uns 120.000 casos nous i moren 650.000 persones per aquesta causa, de les quals 40.000 de l’Estat espanyol. Extrapolant aquesta xifra en donaria que a la demarcació de Lleida, amb 427.208 habitants, es produeixen unes 370 defuncions anuals.

Quan als traumatismes cranioencefàlics, la seva incidència estimada se situa en 200 casos nous per 100.000 habitants, dels quals aproximadament un 10% són considerats greus, un 10% moderats i lleus el 80% restant.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Aragonès acusa Illa de “súbdit” de la Moncloa per no defensar el pacte fiscal a Catalunya

El cap de llista d'ERC a les eleccions del 12-M, Pere Aragonès, ha defensat el…

10 minuts fa

Salvador Illa aposta per una política basada en l’acord i el coratge

El cap de llista del PSC a les eleccions catalanes, Salvador Illa, ha reivindicat "una…

11 minuts fa

Rigoberta Bandini presenta el seu projecte filmat al barri Gaudí de Reus

L’edifici blau del barri Gaudí ha servit d'escenari de gravació i sessió fotogràfica per presentar…

22 minuts fa

Tres noves jornades del Pla Estratègic de Cultura de Tarragona aquest maig

El mes de maig arrenca amb tres nous àmbits de treball dins el procés participatiu…

31 minuts fa

Toni Clapés abandona temporalment RAC1 per motius de salut

El popular conductor del programa Versió Rac1, Toni Clapés i Casals, de 56 anys, que…

35 minuts fa

Marta Grau Rafel, la primera resident de Faber Andorra del 2024

La residència Faber Andorra acull fins al 21 de maig la primera resident del 2024,…

36 minuts fa

Esta web utiliza cookies.