fbpx
Dissabte, 2 de març de 2024
És notícia

El Camp de Tarragona celebra el centenari del naixement de Mossèn Ramon Muntanyola

Avatar photo

Es realitzarà durant un any per tal de reivindicar la figura i l'obra del capellà i literat espluguí Mossèn Ramon Muntanyola

Mossèn Ramon Muntanyola i Llorach (l’Espluga de Francolí, 1917 – Barcelona, 1973) va ser un home polièdric que, a banda de la seva tasca pastoral, va destacar per la seva producció literària, pel seu compromís social i per l’energia i convicció amb què defensava els seus postulats. La forta empremta que va deixar al seu poble natal i a tot arreu on va exercir ha perdurat fins a l’actualitat. L’Ajuntament de l’Espluga de Francolí, amb la col·laboració d’altres municipis vinculats a Muntanyola i de la Diputació de Tarragona, entre altres institucions, ha organitzat un any d’activitats a l’entorn de la vida i el llegat del clergue, coincidint amb els cent anys del seu naixement.

El programa d’actes del Centenari de Mossèn Ramon Muntanyola (s’adjunta) s’ha presentat públicament als mitjans de comunicació aquest dilluns al Palau de la Diputació de Tarragona, en un acte encapçalat pel president de la institució, Josep Poblet; l’arquebisbe de Tarragona, Jaume Pujol; l’alcalde de l’Espluga de Francolí, David Rovira, i el director del serveis territorials de Cultura de la Generalitat, Jordi Agràs, acompanyats del coordinador del centenari, l’historiador Josep M. Vallès, i d’alcaldes i altres representants locals de municipis on Muntanyola va exercir.

Des del proper 1 d’abril, amb l’obertura de l’any commemoratiu a l’Espluga, i fins a final d’any, el seu poble natal i altres municipis de la demarcació acolliran una trentena llarga d’actes literaris, musicals i culturals en general amb què es pretén aprofundir en l’obra i la personalitat de Muntanyola. Així, es duran a terme conferències, recitals de poesia, concerts, taules rodones, una exposició al Museu de la Vida Rural i la presentació de diferents publicacions sobre el poeta i capellà, entre les quals Dia vindrà. Antologia poètica de Ramon Muntanyola, a càrrec de Joan M. Pujals, o la reedició de la biografia del cardenal Vidal i Barraquer, escrita per Muntanyola. Tots aquests actes, que es duran a terme en diferents indrets de la demarcació -l’Espluga de Francolí, la Selva del Camp, Senan, Montblanquet, Reus, Tarragona, Montblanc, Vila-seca, Salou i el monestir de Poblet-, conformen una programació completa i diversa que servirà per reivindicar i difondre arreu una figura emblemàtica de les lletres catalanes.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

L’Ajuntament engega una nova fase de la campanya “Em comprometo amb Tarragona”

Notícia següent

Mor Pep Pla, president de l’AFANOC

Notícies relacionades