La Diputació sufragarà la instal·lació de calderes de biomassa

L’aposta per la biomassa a la demarcació de Girona arrela i comença a donar els seus fruits. La Diputació de Girona aspira a subvencionar la instal·lació de calderes de biomassa a més de 500 edificis municipals comptabilitzats a la demarcació. El diputat de medi ambient, Lluis Costabella, ha apuntat que l’objectiu és arribar al 100% “en un projecte a llarg termini”. Des del 2014, l’ens ha posat en marxa el pla de calderes i s’han atorgat 45 subvencions. D’aquestes, 38 ja són una realitat gràcies a una inversió superior als 2,5 milions d’euros (MEUR).
Un pas més en aquest objectiu es podrà dur a terme gràcies als fons FEDER, que ha atorgat la Generalitat. En total, la inversió prevista serà de 4,6 MEUR per instal·lar calderes a 53 edificis municipals de 22 localitats de les comarques gironines. “L’objectiu és fer un cercle que comença amb la tala d’arbres per mantenir els boscos i fer servir aquesta energia per escalfar-nos”, detalla Costabella. De moment, l’aposta per la biomassa ha permès crear divuit llocs de treball i fer un ús forestal de 6.738 hectàrees de bosc. Luny de ser una moda, les diferents iniciatives ja estan donant resultats que es tradueixen amb nous llocs de treball, més hectàrees de bosc utilitzades i una reducció dels costos d’energia dels municipis.
Aquest mig miler de calderes permetrien tenir una potència instal·lada de 56MW i un important consum d’estella forestal de boscos de la demarcació. Els tècnics de la Diputació n’aconsellen la instal·lació en aquells llocs on la inversió es pugui recuperar en menys de cinc anys. “Els tècnics que fan els estudis previs expliquen als ajuntaments que, si entren a dins de la part amortitzable en seixanta mesos, ho tirin endavant”, assegura Costabella.El Ripollès lidera
El lideratge en l’aprofitament de biomassa a la demarcació és al Ripollès. Costabella recorda que s’hi van fer les primeres instal·lacions i ara ja s’ha fet un pas més. “Al Ripollès son pioners i ara ja comencen a fer anar no només edificis públics sinó també hotels”, explica. La combinació amb gas i altres energies redueixen el risc de quedar-se sense subministrament.

L’impuls a la biomassa de l’organisme també contempla el projecte ‘BEenerGI’ amb el qual s’ofereix assistència tècnica als municipis. Fins ara, un total de 78 municipis l’han sol·licitat. Redactar un projecte té un cost d’uns 3.5000 euros mentre que instal·lar una caldera d’entre 100 o 200 kilowatts val entre 100.000 i 170.000 euros.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

El Metro de Barcelona s’omple amb el projecte de realitat virtual de Nixi for Children

La incertesa és una de les emocions que els infants poden viure abans d’entrar en…

4 minuts fa

L’esport a Parets eix central del 44è Concurs de Fotografia de la Festa Major d’Estiu

L’esport a Parets és el tema central del 44è Concurs de Fotografia de la Festa…

10 minuts fa

VÍDEO | Una mànega al mar sorprèn el Baix Penedès i el Garraf

Una gran mànega marina ha sorprès aquest matí els habitants de diversos municipis del Baix…

25 minuts fa

Mor un operari en caure-li a sobre una peça metàl·lica de 1.500 kg

Un treballador de 37 anys ha mort aquest dijous després de caure-li a sobre una…

49 minuts fa

Sant Sadurní incorpora 1,65 milions d’euros al pressupost municipal

Aquest dimecres es va celebrar una sessió extraordinària del ple de l’Ajuntament de Sant Sadurní…

1 hora fa

L’IPC d’Andorra es modera a l’abril i es queda al 3,9%

La variació anual de l'Índex de Preus de Consum (IPC) corresponent al mes d'abril a…

2 hores fa

Esta web utiliza cookies.