Categories: Uncategorized @ca

Detenen quatre persones i recuperen més de 3.700 restes arqueològiques a Tarragona

La Guàrdia Civil ha detingut quatre persones i ha intervingut més de 3.700 restes arqueològiques en diferents localitats Màlaga, Còrdova i Tarragona, on es va localitzar una àmfora. Hi ha nou persones més investigades. El valor econòmic de les peces al mercat negre superaria els 500.000 euros, tot i que el valor històric és incalculable, segons els perits, ja que qualsevol dada de la distribució dels materials durant una excavació és important per investigar després aspectes sobre la societat o el comerç d’aquella època. El material recuperat comprèn diferents èpoques, com la Prehistòria, l’època ibera, romana, medieval i visigoda. Destaca una escultura togada femenina de l’època romana, similar a les del Teatre Romà de Mèrida.
L’operació ‘Colum’ va començar al desembre del 2016, quan es van detectar a Ronda (Màlaga) diverses restes d’origen romà, que eren similars a les que existien a l’antiga ciutat romana de Acinipo (ara Ronda) al segle I i altres situades a la zona del terme municipal de Cabra (Còrdova). Es va constatar que peces similars (columnes) havien estat adquirides a diversos antiquaris de la província de Màlaga i estaven sent utilitzats com a decoració en uns jardins d’un hotel.

Els investigadors van constatar que els antiquaris havien confeccionat documents fraudulents de cessió i compravenda amb l’objectiu d’amagar la il·legalitat de les peces amb les que s’estava traficant comercialment. Aquestes restes són bens de domini públic.

Un cop identificada la procedència de les columnes, es va registrar el domicili d’un dels antiquaris a Antequera (Màlaga), on es van trobar 60 peces més. També es van inspeccionar altres antiquaris a la mateixa localitat i també a Marbella, Estepona (Màlaga) i Cabra (Còrdova), on es van intervenir dues peces més. També es va constatar que un dels antiquaris d’Antequera tenia un petit museu completament il·legal perquè no tenia cap permís. Allà es van trobar 42 peces més.

En paral·lel, es va iniciar l’operació ‘Patred’, ja que els investigadors van detectar que existia un tràfic il·legal de material arqueològic a través d’Internet. Es van intervenir 436 peces a Torremolinos, 3.166 a Lucena, 1 àmfora a Pizarra i una altra a Tarragona.

L’espoli d’aquestes peces ha provocat la destrucció total o parcial del jaciment. El material recuperat va ser traslladat al Museu d’Antequera per a la seva custòdia, conservació i peritatge. Un tècnic de la Junta d’Andalusia les va analitzar.

Els detinguts i investigats han passat a disposició judicial pels delictes de receptació de material arqueològic procedent d’espoli i de tràfic il·legal de bens arqueològics pertanyents al Patrimoni Històric Espanyol.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Voluntaris de govern es troben a la casa de colònies d’AINA

Una seixantena de voluntaris s’han trobat aquest dissabte a la casa de colònies d’AINA per…

3 hores fa

Un menor atropella una dona de 84 anys, que perd la vida

Una dona de 84 anys ha mort aquest dissabte al matí, després de patir un…

3 hores fa

Èxit de les Jornades de Portes Obertes a la Subdelegació del Govern a Lleida

Més de 300 persones han participat des de dijous i fins avui a les Jornades…

4 hores fa

Gran èxit de les observacions astronòmiques a Andoflora

Andoflora ha incorporat a la seva programació observacions del cel, una activitat que està tenint…

4 hores fa

Quatre ferits en sortir-se de la via i bolcar el vehicle en què viatjaven

Quatre persones, tres homes i una dona, han resultat ferides en un accident de trànsit…

4 hores fa

FOTOS | La Nit de Sant Anastasi aplega 115.000 persones a Badalona

115.000 persones van omplir ahir els carrers de Badalona per gaudir de la Nit de…

5 hores fa

Esta web utiliza cookies.