Es descobreixen unes pintures gòtiques del S.XlV al sostre de l’Ajuntament

Uns sondejos realitzats en el marc de tasques de restauració dels sostres de fusta de l’edifici històric de l’Ajuntament de Barcelona han permès descobrir-hi pintures gòtiques originals del segle XIV. En concret s’han trobat decoracions pictòriques en quatre punts diferents dels enteixinats, que conserven una molt bona qualitat cromàtica amb uns colors vius i nítids. Estaven amagades sota les pintures visibles actualment, fetes a finals dels anys 20 del segle XX, en el marc de la construcció de l’edifici actual. El consistori estudia ara quin pot ser el cost de recuperar completament la decoració original. De fet, preveu que hi hagi més pintures amagades.
Les cales i proves realitzades han posat de manifest que les pintures se situarien entre el 1369 i el 1373 i, per tant, estarien vinculats a la construcció del Saló dels Cent Jurats –l’actual Saló de Cent– i del Trentenari medieval, els espais originaris de l’actual Casa de la Ciutat.

Es poden associar els sostres on hi ha les capes pictòriques a algunes de les dependències menys conegudes del consistori medieval, com la Capella del Bon Govern o estances del Trentenari gòtic.

Tot i la poca extensió de les cales, els testimonis pictòrics gòtics trobats han permès descobrir una decoració aplicada als empostissats, les llates i les bigues dels sostres. En el cas d’aquestes últimes, s’observa la presència a les tres cares vistes d’una mateixa biga de l’escut reial –la casa de Barcelona– i de l’escut propi de la ciutat.

Són figures de losanges –rombes– amb motius heràldics inscrits: quatre barres vermelles sobre un fons daurat per a l’escut reial i quatre quarters per a l’escut de Barcelona. En els quarters s’hi combinen la presència de les quatre barres –dues a dalt i dues a baix– amb la creu de Sant Jordi, de color vermell i sobre fons blanc o plata.

Aquests descobriments fan preveure que es poden recuperar més decoracions pictòriques en altres sostres del conjunt. Això, doncs, obliga a aprofundir en l’estudi per poder valorar la possibilitat tècnica i el cost de recuperar completament l’original.

Amb aquest objectiu, a partir d’ara es faran més assajos tècnics per avaluar el percentatge de pintura conservada i per trobar un sistema de neteja química que permeti eliminar el repintat sense posar en perill les capes del segle XIV.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Torna la pluja a Catalunya amb alerta groga en més d’una desena de comarques

El Servei Meteorològic de Catalunya ha anunciat que s'esperen pluges acompanyades de tempesta durant la tarda i la nit d'avui.…

2 hores fa

La Fira del bestiar d’Ordino arrenca amb l’objectiu fixat en els 5.000 visitants

La cinquena edició de la Fira del bestiar d'Ordino ha donat aquest dissabte el tret de sortida amb l'objectiu d'igualar…

2 hores fa

El Rec.0 d’Igualada aplega més de 100 marques i 100.000 visitants

El Rec.0 d'Igualada ha tancat portes aquest dissabte amb un càlcul d'assistents similar a la xifra de l’edició passada, del…

2 hores fa

Descobreixen un fugitiu brasiler a Cervera després d’amagar-se a Catalunya

Els Mossos d'Esquadra han anunciat avui que després d'una intensa investigació, han aconseguit detenir un fugitiu de la justícia brasilera…

2 hores fa

Ferit greu un home després de ser apunyalat per un conegut en una baralla de bar

Després de l'incident amb armes blanques que ha provocat quatre detinguts a Palamós, un altre home està en estat greu…

3 hores fa

Dos lladres multireincidents atemoreixen la Bisbal d’Empordà i fereixen un empresari

La Policia Local de la Bisbal d’Empordà, amb el suport dels Mossos d’Esquadra, ha detingut dues persones per dos delictes…

3 hores fa

Esta web utiliza cookies.