Tot i que només un 15% de les persones amb discapacitat intel·lectual, patologies de salut mental o deteriorament cognitiu de les comarques de Lleida tenen la capacitat modificada judicialment (incapacitació legal), el creixement anual de les persones tutelades entre el 2012 i el 2016 ha estat un 12% de mitjana, fet que suposa 53 casos a l’any. Així ho posa de manifest el sondeig realitzat per la Càtedra d’Innovació Social de la Universitat de Lleida (UdL) que ha presentat aquest dijous el seu director, Carles Alsinet, a la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social, a partir de dades oficials recollides en 42 entitats de serveis socials especialitzats – que atenen un total de 2.891 persones –, i de 68 professionals del ram. El treball posa de manifest que a la demarcació de Lleida, en el 71% dels casos, la titularitat de la capacitat modificada recau en un familiar.
Impulsat per la Fundació Tutelar Terres de Lleida i amb finançament de la Diputació, l’estudi posa de manifest que el col·lectiu amb discapacitat intel·lectual, tot i ser el més nombrós (un 52% a Lleida pel 39% a Catalunya), tendeix al creixement nul. Mentre, el de malalties mentals (34% a Lleida i 40% a Catalunya) creix un 17% de mitjana anual, per l’augment de diagnosi, i l’afectat per deteriorament cognitiu, malgrat ser el de menys pes en el conjunt (10% a Lleida i 18% a Catalunya), té el creixement mig més elevat del període amb un 22%.
Pares i fills són tutors majoritaris de persones amb discapacitat intel·lectual (87%) i deteriorament cognitiu (70%), mentre que a les malalties mentals el percentatge baixa al 53%. Ara bé, tenint en compte l’augment de l’esperança de vida, els investigadors preveuen un canvi de tutor, de la família a les entitats tutelars. Estimen que la xifra de persones amb capacitat modificada judicialment pràcticament es doblarà en deu anys, arribant al 2026 a 14.000 a Catalunya, dels quals 1.000 a Lleida.
A més d’avaluar la situació actual de protecció d’aquestes persones a Lleida, l’estudi dóna recomanacions dirigides a fundacions tutelars, administracions i professionals per fer front als possibles canvies que es preveuen. Entre d’altres, donar a conèixer a les famílies les diferents figures de protecció, potenciar la tasca dels assistents personals que, a la demarcació de Lleida, tenen una implantació nul·la, millorar el finançament públic i crear un Observatori tutelar de les terres de Lleida.
La cuina del PFI-PTT de l’Institut d’Altafulla, que s’ubica a les dependències de l’Esplai de la Gent Gran al carrer…
Golf Costa Daurada ja ha obert les inscripcions a l'Stage d'Estiu 2025, una proposta esportiva i de lleure que s'ha…
Un accident a l’AP-7 a l’altura de Martorell en sentit Tarragona està provocant aquest vespre retencions importants a la via.…
Valls serà de nou la seu central de la Ruta Sense Límits Road 2025, un esdeveniment moto turístic i no competitiu…
La ciutat de Tarragona comptarà ben aviat amb un nou establiment dels supermercats Condis, el quart a la ciutat. El…
Fa escassos moments, acaba de finalitzar la presentació oficial de la Festa Major de Sant Anna 2025 del Vendrell, un…
Esta web utiliza cookies.