Uns 50 joves lleidetans s’afegeixen a un programa antidroga

Fins a 47 joves lleidatans d’entre 13 i 17 anys s’han acollit aquest 2017 a sessions educatives per evitar multes per tinença o consum de drogues al carrer, unes sancions superiors als 600 euros. El programa de mesures alternatives es va posar en marxa de forma pionera a la ciutat de Lleida el 2008, impulsat per la Paeria amb la col·laboració de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra. En aquests deu anys s’han atès 482 adolescents i les seves famílies, que també participen a les sessions. Principalment es tracta de menors a qui han enxampat fumant marihuana al carrer. Ho ha explicat el regidor de Polítiques per als drets de les persones, Xavier Rodamilans, que destaca dos aspectes: que la xifra de joves atesos es manté estable en els darrers anys i que hi ha molt poca reincidència entre els qui s’acullen al protocol. En termes generals es tracta d’adolescents que no són addictes sinó que consumeixen de forma experimental i puntual.
L’objectiu d’aquest programa és oferir una resposta educativa com alternativa a la sanció econòmica que suposa la infracció de consum o tinença de drogues il·legals a la via pública, amb la voluntat que serveixi per prevenir i detectar precoçment casos de consum de drogues i facilitar una adequada orientació a joves i famílies.

El protocol s’activa quan els agents de la Guàrdia Urbana o dels Mossos d’Esquadra detecten un menor consumint drogues al carrer, en la majoria de casos marihuana i més puntualment alcohol. Els agents contacten amb la família i, si el jove no és reincidint, els informen de la possibilitat d’estalviar-se la multa a canvi de participar en una sèrie de sessions d’orientació psicològica, entre 3 i 6 depenent del cas. Es tracta de convèncer l’adolescent perquè abandoni el consum alertant-lo dels riscos que suposa per a la salut però també facilitant-li opcions de lleure alternatives i experiències de pertinença a grups de joves diferents. Si és necessari també s’ofereix orientació en aspectes vinculats a la formació i l’ocupació.

“En aquests casos la sanció no té raó de ser si no que la prioritat és fer un acompanyament amb mesures educatives per evitar que reincideixin”, afirma Rodamilans. A més, el regidor assegura que molt sovint la comunicació dels agents és la primera notícia que té la família del consum de drogues del menor, que sol ser puntual i com una “novetat” de la franja d’edat de l’adolescència. Rodamilans recalca com a aspectes positius que “malgrat que ha augmentat la població a la ciutat no han crescut els casos atesos, que s’han estabilitzat al voltant dels 45-47 a l’any, i el número de reincidents és petit”.

Els professionals de la Unitat Tècnica de Promoció de la Salut de la Paeria són els encarregats de fer el seguiment del programa i a les sessions també hi participen, si és necessari, educadors de joventut o serveis socials. A través d’aquest protocol també s’han detectat situacions de problemàtica psico-social que han portat a iniciar un treball a més llarg termini.

Els qui s’acullen al programa afirmen que els permet prendre consciència del problema, reaccionar en relació amb el consum de substàncies i millorar la comunicació entre els membres de la família. A més, valoren molt positivament l’enfocament educatiu i global, ja que no únicament es parla del consum, sinó del temps d’oci i lleure, amistats, família, estudis i feina, etc.

En cas que el menor i la família accedeixin a participar del programa, signen un document on hi ha les dades de contacte dels professionals amb qui han de contactar en el termini de 15 dies. Les persones reincidents en la seva infracció no es poden acollir de nou al protocol de mesures alternatives, a menys que hagi transcorregut un any des de l’última infracció.

Juntament amb altres municipis i entitats, també s’ha fet l’elaboració de la ‘Guia de recomanacions per a la implementació del Protocol de Prevenció sobre drogues ASA (alternativa a la sanció administrativa). Programes educatius per menors d’edat’. Aquesta guia, editada pel Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya, pretén recollir les recomanacions a seguir per implementar un programa de mesures alternatives i és fruit del consens entre diferents professionals que ja estaven aplicant programes similars al seu municipi.

AddThis Website Tools
Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Altafulla se suma a la Setmana Sense Fum amb motiu del Dia Mundial Sense Tabac

Coincidint amb el Dia Mundial Sense Tabac, que es commemora el 31 de maig, l’Ajuntament d’Altafulla i els serveis de salut locals…

16 minuts fa

Maten un gos que passejava amb l’amo en disparar-li des d’un balcó

Un gos va morir ahir dimecres al vespre després de rebre un tret des d'un domicili del Grau de Castelló…

28 minuts fa

Airbnb acusa l’Ajuntament de Barcelona de retirar anuncis i d’aplicar una “metodologia indiscriminada”

Airbnb respon a l'Ajuntament de Barcelona i l'acusa d'aplicar una "metodologia indiscriminada" en les seves últimes sol·licituds per retirar anuncis.…

29 minuts fa

El Movento Sarsa Fest tanca amb èxit la 2a edició a Granollers

La segona edició del Movento Sarsa Fest, celebrada aquest passat cap de setmana a les instal·lacions de Movento Sarsa a Granollers, ha conclòs amb gran…

30 minuts fa

Nou cop per als fumadors: Es prohibirà fumar en sales de festa exteriors, campus universitaris o vehicles laborals entre d’altres

La ministra de Sanitat, Mónica García, ha compartit nous detalls sobre la proposta de reforma de la Llei Antitabac que…

30 minuts fa

Sabadell celebra la Nit del Teixit Empresarial de Sabadell

Les empreses sabadellenques han rebut aquest dimecres un reconeixement institucional pel seu paper com a motor econòmic i social de…

1 hora fa