Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Veïns de Gandesa coneixen les instal·lacions que escalfaran amb biomassa equipaments locals

Avatar photo

S'hi han dut a terme visites guiades, amb la participació del diputat delegat de Medi Ambient, Salut Pública i Territori, Josep Forasté

Gandesa és a punt d’estrenar la seva ‘Xarxa de calor de proximitat’, una iniciativa de la Diputació de Tarragona que farà possible escalfar tres equipaments públics del municipi a partir de la biomassa forestal: l’Escola Puig i Cavaller, la Llar d’infants municipal i la Biblioteca municipal. Amb les obres pràcticament ja enllestides, després de l’inici dels treballs el passat mes de maig, la xarxa es posarà en funcionament a principis de 2021.

Per tal de conèixer-ne el funcionament en detall, grups de veïns i veïnes han visitat aquest dissabte part dels equipaments del projecte, en un recorregut guiat que ha comptat amb l’assistència del diputat delegat de Medi Ambient, Salut Pública i Territori de la Diputació, Josep Forasté, acompanyat de la diputada Teresa Mariné; de l’alcalde de Gandesa, Carles Luz, i de regidors i regidores municipals.

El recorregut s’ha dut a terme en grups de sis persones amb reserva prèvia, per tal de complir amb la normativa de prevenció de la Covid-19. Durant la visita, tècnics de la Diputació i de l’empresa Limonium han explicat el funcionament de la caldera de biomassa i del conjunt de la xarxa de calor, el combustible utilitzat (estella) i els conceptes d’economia circular, cicle de carboni i energia renovable, entre altres aspectes.

Reducció d’emissions i estalvi econòmic

La caldera de biomassa que s’ha instal·lat a l’actual aparcament dels mestres (antiga edificació del conserge) té una potència de 200 Kw i ha suposat una inversió de 242.844 €. Els beneficis d’aquesta iniciativa són múltiples. A nivell ambiental, el funcionament de les instal·lacions permetrà una reducció d’emissions de 47 Tn de CO2 l’any. L’estalvi econòmic serà, aproximadament, de 17.590 euros anuals, respecte a la despesa actual que li representa al consistori escalfar aquests tres equipaments.

D’altra banda, la utilització de l’estella forestal com a combustible permet revaloritzar els productes que resulten de la gestió forestal sostenible, necessària per defensar persones, béns i l’entorn de l’amenaça que suposen els incendis forestals. Al mateix temps, amb la tria de la biomassa com a energia renovable s’afavoreix la dinamització del sector forestal i l’impuls de l’economia circular dels territoris rurals o d’interior, com és el cas de Gandesa i el seu entorn. Es preveu un consum aproximat de 64Tn/any d’estella.

Un projecte estratègic per al territori

El projecte “Xarxa de Calor de Proximitat” de la Diputació de Tarragona pretén crear un model propi de referència d’instal·lacions de xarxes de calor municipals alimentades amb biomassa forestal de qualitat, un sistema més econòmic, sostenible i respectuós amb el medi ambient. A banda de Gandesa hi ha 8 municipis més que es beneficien del projecte: Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant, el Montmell, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Sénia, Rasquera, Tivissa i Alcover.

Aquest projecte està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional en el marc del programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació, eix 4. La Unió Europea cofinança el 50% de l’import sense IVA, respecte d’un total d’inversió prevista de 2.152.262,67 €. La Diputació de Tarragona i les administracions locals hi ha participat amb un 25% d’inversió, respectivament.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El brot a la residència de Cervera puja a 29 positius

Notícia següent

Detingut per conduir ebri, dormir-se al volant i deixar el vehicle al carril esquerra de la C-32

Notícies relacionades