Tortosa no recorrerà l’aturada de la retirada del monument franquista

El consistori argumenta que el recurs no es pronuncia sobre la competència de Tortosa d'atorgar la llicència d'obres

Imatge del monument franquista de Tortosa

L’Ajuntament de Tortosa no recorrerà les mesures cautelars que han aturat el desmantellament del monument franquista, previst al juliol, i que va dictar el jutjat contenciós administratiu número 2 de Tarragona, arran d’un recurs del col·lectiu que en defensa la reinterpretació. El consistori havia encarregat dos informes jurídics per prendre la decisió. El primer, de la Universitat Rovira i Virgili (URV), assenyala que la interlocutòria “fa referència específicament a l’execució de les obres” que fa Justícia. També l’informe de la secretaria municipal de l’Ajuntament remarca que el consistori “no es troba en la situació jurídica d’haver de formular recurs d’apel·lació en el marc de les seves competències”.

L’informe de la URV conclou que la interlocutòria de les cautelars del jutjat contenciós de Tarragona “no es pronuncia sobre la competència de l’Ajuntament de Tortosa”, que va atorgar la llicència d’obres, “ni sobre la legalitat de la mateixa”, sinó que afecta l’execució de les obres, competència del Govern de la Generalitat. La secretaria municipal afegeix que les cautelars “no es pronuncien sobre la competència que sí que és pròpia de l’Ajuntament de Tortosa, i que no és altra que l’acte dictat pel mateix Ajuntament de concessió de la llicència municipal d’obres atorgada com un acte reglat, necessari i preceptiu”.

La llicència es va sol·licitar a través del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE), del departament de Justícia, per fer la retirada del monument franquista. L’Ajuntament de Tortosa la va atorgar. “L’execució de la dita llicència, i la forma com es porta a terme, correspon i és únicament responsabilitat de qui demana la llicència, en aquest cas el CIRE, i en cap cas l’Ajuntament se’n pot fer responsable”, defensa el consistori.