Tortosa inaugura l’Espai de Memòria dels Deportats

El memorial s'ubica al recinte del Museu de Tortosa i es completarà amb la instal·lació de llambordes Stolpersteine

Tortosa ha inaugurat este dissabte l’Espai de Memòria dels Deportats. Es tracta d’un memorial que recorda la presència de tortosins que van ser enviats durant la Segona Guerra Mundial a camps de concentració de l’Alemanya nazi. Estan documentats almenys 36 tortosins, la majoria dels quals van ser enviats al camp de Mauthausen, i del total només en van sobreviure 12.

Ara, este espai servirà per recordar-los i, en el futur, es completarà amb la instal·lació de les respectives llambores de memòria (‘stolpersteine’). Precisament, l’Ajuntament de Tortosa té previst aprovar-ne la sol·licitud al ple ordinari de dilluns, després de mesos treballant per fer-ho possible.

L’Espai de Memòria dels Deportats està ubicat a un dels patis interiors del recinte del Museu de Tortosa. Concretament, a tocar de la sala Antoni Garcia, fotògraf tortosí que també forma part de la llista de veïns de la ciutat que van ser deportats als camps de concentració. La seua tasca al camp va permetre que, juntament amb Francesc Boix, poguessen conservar-ne material fotogràfic que posteriorment va ser cabdal per documentar les atrocitats que s’hi cometien.

La inauguració d’este espai memorial ha format part d’un programa que, a partir de la figura d’Antoni Garcia, ha aprofundit sobre el fotoperiodisme de guerra amb diverses conferències i taules rodones que s’han allargat durant tres dies.