Tortosa estrena protocol contra les agressions sexistes en festes

S’aplicarà per primer cop durant aquesta edició de la Festa del Renaixement

Avui l’Ajuntament ha presentat el protocol contra les agressions sexistes que començarà a aplicar-se a la capital del Baix Ebre aquesta setmana, a partir de la Festa del Renaixement. Han participat a la roda de premsa la regidora de Serveis Socials, Maria Jesús Viña; el regidor de Festes i Serveis, Domingo Tomàs; la regidora de Joventut, Cristina Girón; el regidor de Seguretat, Alfredo Ferré, i el cap de la Policia Local, Jesús Fernàndez.

El protocol parteix d’un document de l’Institut Català de la Dona, adaptat al context del municipi. Es plasmarà en un seguit d’actuacions durant la Festa del Renaixement. La regidora d’Afers Socials ha subratllat el gran interès del Consistori “per combatre totes les violències contra la dona i el col·lectiu LGTBI”. El protocol estrenat al Renaixement s’introduirà posteriorment a “totes les activitats lúdico-festives del municipi”.

Domingo Tomàs ha destacat el caràcter “no improvisat” d’aquest protocol i el fet que aglutini els àmbits de seguretat, joventut, i serveis. L’Ajuntament ha editat un llibret amb el programa de festes, amb el missatge “Només un sí és un sí” al’interior, que “arribarà a totes les llars del municipi”. Així mateix, se celebrarà una reunió de les tavernes del Renaixement, perquè el personal encarregat estigui atent i sàpiga actuar davant qualsevol conducta inadequada. De fet, hi haurà “directrius per a tots els col·lectius de la Festa del Renaixement”.

Una altra mesura introduïda per la Comissió Tècnica de la Festa del Renaixement és la instal•lació dels WC portàtils a “llocs de pas ben il·luminats”. Així mateix, durant els dies de la festa hi haurà equips de treball encarregats de “l’observació i vigilància” perquè no es produeixin agressions sexistes. El regidor de Festes ha aclarit que la tasca d’aquests equips especialitzats no serà fer “una passejada uniformada”, sinó que es tracta d’una iniciativa “molt transversal”.

La introducció d’aquest protocol converteix Tortosa en pionera al país. Tomàs s’ha mostrat agraït als tècnics municipals pel seu assessorament, i ha expressat la seua convicció que l’experiència a la Festa del Renaixement serà “útil per a altres territoris de Catalunya”.

El cap de la Policia Local ha explicat que, fins ara, durant cap edició del Renaixement s’ha comptabilitzat cap agressió sexual greu, tot i que “això no significa que no n’hi hagi hagut i no s’hagin denunciat. Tinguem en compte que la sensibilitat actual no és la d’anys enrere”. Al seu parer, “es tracta d’una festa molt familiar, que no es presta a aquests comportaments”. En qualsevol cas, Fernàndez té molt clar que, en aquest protocol preventiu, “nosaltres som els finalitzadors del procés. No és una tasca policial. De fet, l’ideal seria que no hi haguéssim d’intervenir”.