Torna el Setge de Tortosa

La quarta edició d’aquesta recreació històrica presenta novetats i espera atreure més públic que mai a la ciutat

Aquest cap de setmana Tortosa la capital del Baix Ebre torna al 1708 per reviure l’episodi de la guerra de Successió. Avui n’ha fet la presentació a l’Ajuntament el regidor de Turisme Josep Monclús, acompanyat de Jordi Mulet, president d’Amics dels Castells, i d’Oriol Segarra, tècnic de festes municipal.

Aquest esdeveniment, que se celebrarà del 22 al 24 de març, respon a l’objectiu del govern municipal que “la ciutadania es guanyi la vida amb el turisme a Tortosa”. El regidor ha expressat el seu agraïment a tots els protagonistes d’aquesta recreació històrica, especialment a l’associació Miquelets de Catalunya.

La guerra de Successió fou un conflicte transfronterer, en què borbons i austriacistes es van disputa el tro espanyol, després de la mort sense descendència del rei Carles II. Dins la Península Ibèrica, la Corona d’Aragó era partidària que el nou monarca fos Carles d’Àustria, mentre que Castella donava suport a Felip de Borbó. El 9 de juny de 1708 30 000 soldats atacaven Tortosa, que es va defensar fins al 8 de juliol, data en què el candidat austriacista signava les capitulacions. Monclús ha subratllat “el paper clau que aquest acte de conquesta” va tenir a Catalunya.

És el quart any d’aquesta recreació a la ciutat, on participaran 75 recreadors, segons ha explicat Oriol Segarra. Altres novetats seran la presència de so, com el del foc de metralla, i una millor visibilitat per als espectadors, que podran gaudir de l’espectacle des d’unes grades. Dissabte a la tarda, aquest cap de setmana històric anirà a l’encontre de la fira alimentària de les Terres de l’Ebre, Festast, al Pavelló Firal, on hi haurà lectures de bans de guerra.

Al campament dels combatents, situat a les Avançades de Sant Joan, hi haurà tallers infantils i s’hi podran visitar les tendes dels oficials. En aquest espai, els recreadors hi “faran realment vida quotidiana. Fins i tot s’il·luminaran amb fogueres”, ha explicat Segarra.

L’associació Amics dels Castells ha organitzat una “visita a la Suda oculta” diumenge al matí, a càrrec de Dídac Gordillo. Els assistents tindran ocasió d’accedir a espais del castell habitualment tancats al públic. L’eix de la visita serà “la vessant militar de la fortificació”, ha subratllat Mulet.