L’Audiència de Tarragona jutjarà el cas del frau en els exàmens del permís de conduir

Fiscalia demana tretze anys i mig de presó per al matrimoni que regenta les autoescoles Roquetes-Temple com a presumptes dirigents de la trama

El cas del frau en els exàmens teòrics per obtenir el carnet de conduir al voltant de l’autoescola Roquetes-Temple arriba finalment a judici. El titular del jutjat número 1 de Tortosa ha ordenat l’obertura de la vista oral, que se celebrarà a l’Audiència Provincial de Tarragona. La interlocutòria, a la qual ha tingut accés l’ACN, culmina una investigació que s’ha allargat durant més de cinc anys i que farà seure al banc dels acusats un total de catorze investigats. El jutge els atribueix els suposats delictes continuats de suborn, de falsedat documental, blanqueig de capitals, negociacions i activitats prohibides a funcionaris públics, grup criminal així com dotze delictes contra la Hisenda Pública. Fiscalia, l’última a presentar el seu escrit d’acusació, reclama les penes més per al matrimoni que regenta l’establiment, Pedro Moreno i Pilar Sabaté altes –tretze anys de presó per a cadascun -, com a suposats principals dirigents i responsables de la trama.
La petició de presó per part del ministeri públic se situa entre els 22 anys que va demanar l’Advocat de l’Estat i els vuit de l’acusació particular de la Federació d’Autoescoles de les Terres de l’Ebre. Acusa el matrimoni de tots els delictes esmentats, a excepció del propi dels funcionaris públics, atribuint-ne individualment sis contra la Hisenda Pública a cadascú. A la privació de llibertat afegeix la petició de multes milionàries: més de 4,8 milions en el cas de Moreno i 4 en el de Sabater. Dins del nucli dirigent de la trama situa també el fill de tots dos, Pedro Moreno Sabater, per qui sol·licita 11 anys de presó i una multa de més 1,3 milions pels mateixos delictes a excepció del contrari a la hisenda pública.

Segons Fiscalia, els beneficis que va aconseguir el matrimoni com a propietaris de l’autoescola eren “transmesos a membres del nucli familiar” per blanquejar-los i els atribueix, a més, haver defraudat 2,4 milions d’euros a l’Agència Tributària. Així, també estan acusats dels delictes de suborn, blanqueig de capitals i grup criminal la dona de Pedro Moreno fill, Elena Pérez, la mare de la propietària, Isabel Milian, així com la filla del matrimoni, Laura Moreno. Fiscalia demana per ells nou anys de presó i multes entre els 500.000 i més de 700.000 euros. A Rafael Manero, treballador de l’autoescola i responsable dels cursos teòrics, se l’acusa de suborn i grup criminal, pels quals li demanen sis anys de reclusió.

L’escrit d’acusació torna a fer palès el procediment que el grup hauria utilitzat per lucrar-se de forma fraudulenta. Organitzava cursos intensius –també en cap de setmana- per aconseguir superar l’examen de teòrica de cotxe. Les classes anaven dirigides a la memorització de les mateixes preguntes tipus test que després apareixerien als exàmens de la DGT. Això li suposava aconseguir un elevat nombre d’aprovats i augmentar de forma “desproporcionada” el nombre d’alumnes, expandint el negoci amb l’obertura de noves sucursals a altres municipis. Molts dels nous clients provenien d’altres comunitats autònomes i majoritàriament eren xinesos, que no tenien cap coneixement de català, castellà ni cap altre idioma europeu però, malgrat això, aprovaven. També s’havien donat casos de persones amb disminució psíquica a les quals se’ls havia denegat prèviament el certificat d’aptitud que l’havien acabat obtenint i aprovant.

Exàmens comprats a funcionaris

Els test originals dels exàmens de la DGT eren obtinguts, segons la fiscal, a través de l’editorial valenciana AEOL. Els administradors d’aquesta empresa, Julio Aparicio Sanchís, Julio Aparicio Esteve i Juan Bautista Cebolla, els aconseguien, suposadament, subornant als funcionaris de la DGT de Tarragona encarregats de les proves que s’efectuaven a Tortosa i els venien a l’autoescola per 3.000 euros cada fulla. Segons el relat del ministeri públic, els responsables de l’autoescola, que rebia aquests continguts en un cd, retallaven i camuflaven els continguts perquè els alumnes no se n’adonessin.

A partir d’aquests arguments, Fiscalia demana per a cadascun dels tres administradors d’AEOL a quatre anys i mig de presó i multa de 20 mesos com a acusats de presumptes delictes continuats de suborn. En el cas dels examinadors, Juan Manuel Lozano i Jorge Llorens, al delicte continuat de suborn se li afegeix el de negociacions i activitats prohibides a funcionaris públics. En total, la petició per ells és també de quatre anys i mig de presó, inhabilitació per a treball o càrrec públic durant quinze anys, multa de 20 mesos així com una altra multa del doble del benefici aconseguit, que es determinarà durant el judici oral. Lozano i Llorens eren els responsables de custodiar, traslladar i seleccionar els exàmens que es feien a Tortosa, on també supervisaven la prova.

Els Mossos van constatar que en el moment de l’examen, situaven de forma contigua els aspirants xinesos que presentava l’autoescola i responien el mateix model de test, resultant pràcticament tots aprovats. Els funcionaris, fins i tot, havien corregit proves ells mateixos de forma manual i al mateix lloc, una pràctica prohibida per la DGT. Tortosa no hauria estat, però, l’únic lloc on haurien cobrat per alterar fraudulentament el procés. En relació a Llorens, en el cas es troba també acusat per suborn –amb una sol·licitud de pena de quatre anys i mig i 20 mesos de multa- Ramon Cervelló, propietari d’una autoescola de Tarragona, que hauria pagat perquè l’examinador intercanviés i manipulés exàmens per fer aprovar els seus alumnes estrangers. Els funcionaris, segons la investigació, tenien uns ingressos no justificats de 56.000 euros.

Trasllat massiu de xinesos

El centre regentat per la família de Moreno i Sabater cobrava entre 1.000 i 1.500 euros per cada ciutadà xinès que es presentava a l’examen. Fiscalia atribueix a Pascual Guillem, que regentava una autoescola a Gandia (La Safor) i tenia també relació amb AEOL, la funció de remetre setmanalment aspirants xinesos a Tortosa perquè aconseguissin superar les proves teòriques. Segons la fiscal, el volum de gent que havien de traslladar des de València va arribar a ser tan elevat, que havien de faltar autobusos. A Guillem se l’acusa d’un delicte continuat de suborn pel qual se li demana quatre anys i mig i multa de 20 mesos.

Tot aquesta trama, segons subratlla el relat de la fiscal, hauria permès al matrimoni format per Moreno i Sabater, acumular una autèntica fortuna d’origen il·lícit que haurien intentar blanquejar. Per “obstaculitzar la vinculació de l’origen il·lícit dels diners o benefici econòmic obtingut, així com aparentar una menor solvència econòmica davant l’Agència Tributària”, haurien transmès part d’aquests guanys a l’entorn familiar directe que també acusat. Entre 2007 i 2012, a nom de tots dos consten nombrosos comptes bancaris, productes financers, propietats immobiliàries a les Terres de l’Ebre i Castelló –apartaments, pisos, places de pàrquing o finques rústiques- així com una llarga llista de vehicles. Segons l’informe pericial, Moreno tenia uns ingressos no justificats d’uns 1,08 milions d’euros i Sabater de 782.000 euros.

Per encobrir els guanys que l’augment exponencial d’alumnes generaven s’haurien posat béns a nom del fill, Pedro Moreno Sabater, que tenia 567.000 euros d’ingressos no justificats; la seva esposa, Elena Pérez, de qui diu que coneixia les activitats il·lícites i les encobria, amb 211.000 euros no justificats; i, fins i tot, la mare de Sabater, Isabel Milian, com un “mitja ideal” per ocultar el capital “obtingut de forma il·lícita” i aparentar una menor solvència dels principals encausats. Tot i tractar-se d’una pensionista tenia uns rendiments anormals rendiments nets amb importants aportacions en diversos productes financers, amb uns ingressos no justificats de 273.000 euros. Els ingressos no justificats de l’altra filla dels propietaris, Laura Moreno, ascendien als 174.000 euros. D’acord amb els càlculs de l’Agència Tributària, els propietaris de l’autoescola haurien defraudat 2,4 milions d’euros entre 2007 i 2012 amb el blanqueig dels guanys il·lícits procedents de l’autoescola. Segons recorda fiscalia, els responsables de l’empresa haurien, fins i tot, modificat els llibres de comptes per incorporar, un cop ja en marxa la investigació tributària, factures confeccionades “ad hoc” que justifiquessin els ingressos.

Fiança de 3,21 MEUR

En aquest context, el jutge de Tortosa reclama també al matrimoni acusat de dirigir la trama que dipositi una nova fiança de 3,21 milions d’euros en total per assegurar les responsabilitats econòmiques derivades del cas. En el cas que no l’aportessin, es procediria a un nou embargament de béns per cobrir-la. No és el primer cop que als propietaris de les Autoescoles Roquetes-Temple han de fer front a aquest tipus de garanties. Però tot i que el passat desembre de 2015 el jutjat de Tortosa va acordar la intervenció judicial dels béns i comptes embargats, la manca de designació d’un perit adequat i la “manca de pressupost de l’administració” ha acabat deixant sense efecte aquesta mesura. Això, segons subratllen fonts pròximes al cas, hauria permès els acusats continuar la seva activitat sense cap control i possibilitar la comissió de nous delictes fiscals.

Tal i com va estimar l’Audiència de Tarragona en la resolució dels recursos de la defensa contra el tancament de les diligències prèvies, el jutge de Tortosa deixa fora del procés Albert Seguí, que havia estat investigat com a responsable de transportar els aspirants xinesos fins a Tortosa, i l’administrativa de l’autoescola Maria Teresa Fosch.