L’alumnat de les escoles del Baix Ebre, periodista per un dia amb motiu del Dia Internacional de la Dona

En un acte celebrat a l’Auditori Felip Pedrell, les xiquetes i els xiquets van formular preguntes a dones destacades de la comarca

Dijous 7 de març, en el marc dels actes oficials per commemorar el Dia Internacional de la Dona, l’Auditori Felip Pedrellva acollir un acte organitzat per l’ICT Terres de l’Ebre, l’Ajuntament de Tortosa i el Consell Comarcal. Entre altres personalitats, hi van assistir l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé; el delegat del govern, Xavier Pallarès; la presidenta del Consell Comarcal, Sandra Zaragoza, i la coordinadora territorial de l’Institut Català de les Dones, Carme Valls.

L’esdeveniment es basava en el projecte “Més enllà del silenci: oficis i dones rellevants del Baix Ebre”, engegat pel Consell Comarcal i les associacions de dones del Baix Ebre. El projecte consta d’una exposició itinerant i un llibre editat pel Consell Comarcal. El propòsit d’aquesta iniciativa és la divulgació de treballs i oficis dels segles XIX i XX, alguns d’ells desapareguts, oblidats o menystinguts.

Quatre-centes de les butaques de la sala les ocupaven alumnes de 4t de Primària de les escoles del Baix Ebre. Una representació d’aquest alumnat va convertir-se en periodista per un dia i va pujar a l’escenari a formular preguntes a les convidades, dones ebrenques que van parlar de la seva trajectòria professional o de la d’altres ciutadanes.

Les entrevistades van ser la professora Rosa Queral, que va descriure la labor de les pageses dels arrossars; Anna Fabra, perruquera masdenvergenca; Mercè Lleixà, presidenta de l’Associació de Dones Meravella de Benifallet, que va recordar la figura de Cinta Salaet, minera i cantant; Dolors Brull, minera a Benifallet entre el 1955 i el 1963; Dolors Cid, filla de Rosa Ginovart, que es dedicava a l’elaboració de baldanes; Mercè Pons, que va abordar la figura de Maria Cinta Comí, plegadora de mitges, i Pilar Forastero, filla de Pilar Sorribes, antiga professora de costura o “corte y confección”.

Al llarg de les entrevistes, els xiquets i xiquetes es van interessar pels horaris, els estris, els salaris i altres condicions de treball de les professions representades a l’Auditori.

Un cop acabades les preguntes, les ebrenques entrevistades van rebre un obsequi i l’alumnat va llegir la declaració internacional del 8 de març, Dia de la Dona Treballadora, amb el títol “Reivindiquem els feminismes”. L’acte va concloure amb l’actuació de membres de l’escola de ball Dance&Fun de Tortosa.