Els gegants envaeixen els carrers de Tortosa

Una vintena de colles geganteres s’apleguen a la capital del Baix Ebre per celebrar el 60è aniversari de Rufo i Rubí

Enguany els gegants cristians tortosins, Rufo i Rubí, fan 60 anys. Ahir més de 40 gegants i capgrossos d’arreu de Catalunya, València i l’Aragó van omplir el centre de la ciutat per celebrar-ho, al so de les gralles i les dolçaines.

A les 11 del matí les vint colles geganteres participants es van concentrar al passeig central del parc Teodoro González, on un gran nombre de veïns va poder veure’ls de prop i fer-s’hi fotos. Hi havia colles de poblacions de les Terres de l’Ebre, com Amposta, Santa Bàrbara i Horta de Sant Joan, però també d’altres contrades catalanes, com Reus, Maials i l’Hospitalet de l’Infant, del País Valencià (Benicàssim i l’Alcora) i de l’Aragó (Valdealgorfa).

Posteriorment, van sortir tots en cercavila cap a la plaça de l’Ajuntament, plena a vessar, on la festa va continuar amb tres balls en honor de la parella homenatjada, a càrrec dels gegants de la Colla Jove, Els Gaiters de l’Aguilot i Lo Golafre.

La jornada va prosseguir amb el lliurament, en nom de l’Ajuntament i de la Colla Gegantera de Tortosa, d’un seguit de plaques d’agraïment a tortosins que ens han deixat recentment i que van fer una contribució important a les festes populars de la capital del Baix Ebre. Familiars i amics dels desapareguts van pujar a l’escenari per recollir els obsequis.

Així mateix, l’alcalde del municipi va entregar una placa commemorativa de la diada a la Colla Gegantera de Tortosa, que va recollir el president de l’entitat, Joan Carles Bonfill. Ferran Bel va recordar que “durant aquests 60 anys els gegants de Tortosa han anat creixent i tirant endavant. Ens han representat dins i fora del país. Més enllà de la col·laboració de l’Ajuntament, això ha estat gràcies a la Colla Gegantera, que ha passat moments més difícils, però fa uns anys que està passant-ne de molt dolços.”

La següent actuació la va protagonitzar l’àguila de la cort de bèsties de la ciutat, que també es va bellugar al ritme de les dolçaines. Tot seguit, Rufo i Rubí van tenir ocasió de demostrar que 60 anys no són res, amb una dansa que va acabar amb una explosió de confeti.

L’acte a la plaça de l’Ajuntament va concloure amb el lliurament a cada colla visitant d’un record de la jornada, consistent en una reproducció en miniatura de la parella de gegants protagonista.

Finalment, totes les colles van tornar a desfilar per l’avinguda de la Generalitat fins al parc, on van tornar a ballar per posar fi a la diada.

Marta Milian Ariño