El carrer Sant Blai pateix una mortalitat comercial

Els comerços migren a l'avinguda de la Generalitat de Tortosa

El carrer Sant Blai de Tortosa és, o més ben dit era, el centre per excel·lència del comerç tortosí. El pas dels anys, i una forta crisi econòmica a nivell nacional, ha deixat una petjada que és visible per qualsevol que passegi per aquest carrer comercial de la capital del Baix Ebre. Molts comerços han abaixat la persiana, com la històrica Pastisseria Pallarès, que havia estat oberta durant 60 anys.

Des de l’Ajuntament de Tortosa també s’ha detectat aquest canvi comercial. El regidor de comerç, Emili Lehmman, explica que s’ha observat una tendència de “migració de botigues a l’avinguda de la Generalitat”. Aquesta observació és compartida per la dinamitzadora de l’associació Comerç Centre de Tortosa, Montse Llorca, que ha apuntat que cada cop més “hi ha una proliferació de comerços efímers que, normalment, estan relacionats amb la venda de telèfons mòbils”.

El traspàs del comerç a l’avinguda de la Generalitat es deu, també, a les característiques dels locals, que generalment són més grans. Aquest aspecte és el que convenç a les grans marques, les que provoquen que hi hagi un gran volum de vianants i de futurs compradors. Tanmateix, des de l’associació del Comerç Centre de Tortosa traslladen la seva preocupació davant d’aquests “monstres comercials” que provoquen que cada cop més “els comerços de proximitat hagin d’adaptar-se a les seves condicions i hagin d’esforçar-se per marcar la diferència”. Tot i això, Llorca, apunta la solució del problema: “hem de crear més consciència comercial perquè els consumidors vagin primer als comerços de proximitat. Aquests estan desapareixent, ja no per la disminució de les vendes, sinó perquè els locals del carrer Sant Blai són petits i el preu de lloguer és molt elevat”.

A més, Llorca apunta que un altre problema del comerç al centre de Tortosa és la despoblació que estan vivint les Terres de l’Ebre, i amb aquest problema, s’ajunta la disminució del poder adquisitiu de la població ebrenca. Malgrat això, Llorca destaca que “aquest és un problema que ja s’escapa de les mans del consistori municipal i de l’Associació del Comerç Centre de Tortosa.